Naslovna Novosti Neverovatno otkriće iz Kijeva: „Mi proizvodimo više dronova nego što možemo da...

Neverovatno otkriće iz Kijeva: „Mi proizvodimo više dronova nego što možemo da kupimo kao država“

4
vampir ukrajinski dron
vampir ukrajinski dron
google news

Ukrajinske proizvodne kompanije povećale su proizvodnju bespilotnih letelica (UAV) do te mere da postojeća sredstva državnog budžeta za nabavku dronova nisu dovoljna za njihovu kupovinu, izjavio je juče ukrajinski ministar za digitalnu tranziciju Mihail Fedorov.

Fedorov je zagovarao upotrebu dronova u sukobu još od prvih dana ruske ofanzive.

Danas je tržište ubrzalo proizvodnju, daleko premašujući raspoloživa sredstva za kupovinu svih bespilotnih letelica, rekao je Fedorov na ukrajinskoj državnoj televiziji.

„Zbog toga moramo da povećamo finansiranje i dalje otvorimo tržišta kako bi cene pale zbog konkurencije“, rekao je on.

Bespilotne letelice naširoko koriste i Ukrajina i Rusija u sukobu koji je eskalirao pre 22 meseca. Prema rečima ministra, u Ukrajini trenutno ima oko 200 kompanija koje proizvode dronove, a oko 70 njih je potpisalo ugovore za opremanje ukrajinskih oružanih snaga.

Sunak obećao Zelenskom da će snabdeti ukrajinske oružane snage najvećom serijom bespilotnih letelica u istoriji

Britanski premijer Riši Sunak doputovao je u Kijev kako bi sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim potpisao sporazum o bezbednosnim garancijama i novim zalihama naoružanja. Britanski premijer je u ukrajinsku prestonicu stigao vozom, prenosi Skaj njuz.

black hornet britanski mikro dronovi stigli u pomoc ukrajincima
black hornet britanski mikro dronovi stigli u pomoc ukrajincima

Sporazum će dati Londonu još više mogućnosti da Kijevu pruži različite vrste podataka, uključujući, pre svega, obaveštajne informacije. Sunak će takođe objaviti nove isporuke vojne pomoći u vrednosti od 2,5 milijardi funti.

Britanski premijer najavio najveću nabavku dronova Ukrajini. Reč je o „hiljadama“ vojnih bespilotnih letelica, na čiju kupovinu i proizvodnju će London potrošiti oko 200 miliona funti. Očekuje se da će većina biti proizvedena u Britaniji.

Ovo će biti najveća isporuka dronova Ukrajini iz bilo koje zemlje.

Očekuje se da će većina dronova biti proizvedena u Velikoj Britaniji, a Ministarstvo odbrane će raditi sa međunarodnim partnerima na značajnom povećanju broja bespilotnih letelica koje se pružaju odbrani Ukrajine, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera.

Paket vojne pomoći Ujedinjenog Kraljevstva takođe će uključivati rakete dugog dometa, sisteme protivvazdušne odbrane i artiljerijske granate. Ukupan iznos sredstava koje je izdvojilo Ujedinjeno Kraljevstvo biće 12 milijardi funti.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev reagovao je na posetu britanskog premijera Kijevu u svom uobičajenom oštrom stilu. Političar je nagovestio da će preterano umešanost Londona u sukob u Ukrajini imati posledice po Veliku Britaniju.

sunak i zelenski
sunak i zelenski

„Nadam se da naši večiti neprijatelji, arogantni Britanci, razumeju da će razmeštanje njihovog zvaničnog vojnog kontingenta u Ukrajini značiti objavu rata našoj zemlji”, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

4 KOMENTARA

  1. Engleska vrhuška jeste arogantna i krvava do ramena, u skoro svakom ratu koja je vodila i Amerika zadnjih par decenija. Ne mrzim ja dezinformisani narod, ali je vrhuška dno dna, nema dalje. Znači, gori ljudi i zločinci ne postoje na kugli zemaljskoj. Prevrtljiva, debelo zla i ohola engleska vrhuška. Nekada sam volio tu zemlju.

  2. E baš su vas usrećili, i zapad i domaća proizvodnja. Neko to mora da plati sve. I pomoć koju dobijete, nije pomoć ili otpisivanje zastarjelog oružja, oruđa i tehnologije. Pa generacije čitave će vraćati tu “nazovi” pomoć. Malo pratim i interesuje me stanje tamo, a stanje je strašno. Žao mi je svakog života, sa obje strane.

  3. Englezi su vas napali jos pre 2 god samo se vi pravite blesavi.
    Umesto da podignete vojsku iz mrtvih pola Moskve i dalje sanja vilu u Londonu.
    S Koreja i Iran vam salju oruzije kao da ste Huti a ne supersila!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version