Naslovna Novosti Newsweek: Ažurirana ruska „Kocka“ mogla bi da postane devastirajuće oružje, superiornije od...

Newsweek: Ažurirana ruska „Kocka“ mogla bi da postane devastirajuće oružje, superiornije od „Lanceta“

0
novi ruski dron kub kocka
novi ruski dron kub kocka
google news

Američko izdanje Newsweek prokomentarisalo je informacije o ruskom dronu „Kub“, koji bi mogao da postane novo moćno sredstvo za izvođenje vazdušnih udara na vojne ciljeve u Ukrajini.

Prema izveštaju američkog časopisa SOFREP, proizvodne linije su preplavljene novom verzijom ove bespilotne letelice. Karakteristika nadograđene verzije je poboljšana bojeva glava, koja, prema izvoru, pretvara dron u drastično razornije oružje.

European Defense Review izveštava da je dron, koji proizvodi Koncern Kalašnjikov, opremljen bojevom glavom napravljenom od OKFOL-a, eksploziva 1,7 puta snažnijeg od TNT-a.

OKFOL se inače koristi u raznim aplikacijama. Posebno je pogodan za upotrebu u oblikovanim punjenjima. Obično se sastoji od 95% HMX flegmatizovanog sa 5% voska. Ima gustinu od 1,777 grama po kubnom centimetru, brzinu eksplozije od 8,670 metara u sekundi i pomenuti TNT ekvivalent od 1,70.

Nejasno je kada će nova „Kocka“ biti bačena na ratištu, ali su neke od bespilotnih letelica verovatno već isporučene ruskoj vojsci. Izvršni direktor Koncerna Kalašnjikov Alan Lušnjikov je u predbožićnom intervjuu ruskim državnim medijima pomenuo uspešno obavljena ispitivanja i isporuku prve serije kupcu.

KUB-BLA - a new high-precision unmanned attack complex

Newsweek takođe napominje da je originalna verzija drona Kub, predstavljena 2019. godine, imala niz zapaženih karakteristika, uključujući sposobnost da praktično nečujno leti 30 minuta uz najveću brzinu od 130 kilometara na sat.

Međutim, bojeva glava je imala relativno kratak radijus eksplozije i korišćena je ređe od drugih ruskih dronova te klase.

Nadograđena verzija „Kub-a“ može da nanese mnogo snažnije udare po ciljevima u Ukrajini. U oktobru, Rusija je lansirala novu verziju svojih dronova Lancet, Izdelie 53S, opremljene, između ostalog i automatskim sistemom navođenja.

Nova verzija Kub-a može se koristiti za uništavanje ciljeva koji su se pokazali neranjivi za Lancet i druge slične dronove kamikaze.

„Ovaj kompleks predstavlja korak ka potpuno novom vođenju operacija“, rekao je generalni direktor Rosteca Sergej Čemezov prilikom predstavljanja novog drona 2019. godine.

„Dron visoke preciznosti dolazi za 30 minuta pri brzini od 130 km/h. Kompleks isporučuje granatu do cilja bez obzira na teren ili da li je cilj sakriven ili ne, kako pri niskim tako i visokim položajima”, navodi Čemezov.

Kompleksne prednosti uključuju tajno lansiranje, visoku preciznost, bešumnost i jednostavnost upotrebe. Raspon brzine mu je između 80 i 130 km/h, vreme leta 30 minuta, nosivost 3 kg, a dimenzije su 1210x950x165 mm.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version