Naslovna Novosti SAD žele PVO sa novim raketnim sistemima: Patriot dobija novi radar koji...

SAD žele PVO sa novim raketnim sistemima: Patriot dobija novi radar koji olakšava presretanje ciljeva

7
ltamds radar 1
ltamds radar 1
google news

Ministarstvo odbrane SAD (DoD) najavilo je jačanje mreže sistema protivvazdušne odbrane vojske 2024. godine naručivanjem novih radara i protivvazdušnih raketnih sistema.

Sjedinjene Države će 2024. ojačati vojnu protivvazdušnu odbranu novim radarima i protivvazdušnim raketnim sistemima, navodi ArmyTimes.

Prvo, protivvazdušni raketni sistem Patriot PAC-3 će dobiti novi radar LTAMDS koji će obezbediti bolje mogućnosti otkrivanja i praćenja ciljeva.

Pored toga, kada se koriste rakete MIM-104D/E, radar će obezbediti veći broj ciljeva. Rad na integrisanju radarske stanice završen je u novembru 2023. Najnoviji radar LTAMDS je ključna komponenta modernizovane strategije vazdušne i protivraketne odbrane američke vojske.

Sistem Patriot koristiće radar LTAMDS sa pokrivenošću od 360 stepeni.

Dalje unapređenje protivvazdušne odbrane biće nabavka novih protivvazdušnih raketnih sistema IFPC, koji su opremljeni modularnim lanserom za 18 raketa AIM-9X.

Rafael i Raytheon su ranije predstavili američkoj vojsci poboljšanu verziju sistema ‘Gvozdena Kupola’ za program IFPC, ali je Pentagon dodelio ugovor vredan 237 miliona dolara sistemu koji je razvio Dynetics, u vlasništvu američke kompanije Leidos.

Sistem Dynetics, nazvan Enduring Shield, ima mogućnost otkrivanja i presretanja od 360 stepeni i može istovremeno ispaliti više projektila presretača. Sistem je jednostavan za korišćenje i može se u potpunosti integrisati sa komandnim sistemom američke vojske i protivraketne odbrane.

IFPC Inc 2-I launch of an AIM-9X Sidewinder Missile

Prema rasporedu, početkom 2024. godine vojska SAD bi trebalo da dobije 12 protivvazdušnih raketnih sistema ovog tipa.

Kada se koristi raketa AIM-9X, maksimalni domet će biti 41 km, što pruža mogućnost presretanja dronova, aviona, kao i helikoptera. Pored AIM-9X, modularni lanser može lansirati rakete Hellfire, Stinger, kao i rakete Tamir.

Ranije je američka vojska prvi put izvela vojne vežbe u Slovačkoj, koristeći svoj novi PVO sistem M-SHORAD.

Sistem se testira u planinama Slovačke, suočen sa “teškim vremenskim uslovima”. Uprkos ovim problemima, američka vojska veruje da sistem funkcioniše efikasno.

Enduring Shield

Američki odbrambeni izvođač Leidos najavio je još u martu mesecu 2023. godine da će američka vojska uskoro imati novi sistem protivvazdušne odbrane dizajniran da porazi nadolazeće krstareće rakete i napadne dronove, male ciljeve koje je često teško presresti.

Prema saopštenju kompanije za štampu, novi sistem, nazvan Indirect Fire Protection Capability (IFPC) Increment 2, uporedio je sa izraelskim Gvozdenom kupolom i NASAMS sistemom protivvazdušne odbrane.

Prototipove lansera sistema pod nazivom Enduring Shield trenutno proizvodi Leidos Dynetics Group u Hantsvilu, Alabama.

Odbrana od krstarećih projektila i dronova za napade identifikovana je kao veliki nedostatak u sposobnostima u višeslojnoj odbrambenoj strategiji vojske dizajniranoj da stvori prstenove bezbednosti oko vojnika i sredstava u blizini bojišta.

Menadžerka programa Leidos Elizabet Robertson kaže da je potreba za efikasnom slojevitom odbranom za vojnu i civilnu imovinu sada očigledna u Ukrajini.

Skot Borčers, glavni inženjer kompanije na programu, rekao je da vojska planira da rasporedi četiri lansera Enduring Shield po vodu kako bi stvorila zaštićena područja u radijusu od 360 stepeni.

enduring shield
enduring shield

„Enduring Shield je prenosivi, jeftin sistem koji može da angažuje više ciljeva odjednom na nivou voda“, rekao je Borchers. „Jednostavno je za rukovanje, uključujući i okruženja u kojima je zabranjen GPS, a u potpunosti se integriše sa vojnim integrisanim sistemom komande za vazdušnu i protivraketnu odbranu (IBCS), mozgom veće mreže vojske koja određuje koje sisteme treba aktivirati protiv različitih pretnji.

Borčers je tada rekao da je možda najvažnija karakteristika Enduring Shield-a njegova otvorena arhitektura, koja će omogućiti vojsci da u budućnosti doda dodatne presretače sa novim mogućnostima.

Robertson je rekla da je njen tim nedavno prošao sve neophodno da početno testiranje leta planirano kasnije ove godine. Ako sve prođe kako treba, njen tim bi tada mogao da proizvede stotine lansera Enduring Shield za vojsku.

7 KOMENTARA

  1. Ne znam tehničko tehnološki ništa o raketama,radarima,pretpostavljam kad Rusi imaju ovako brze rakete da mogu da ih još više ubrzaju,i šta kad je vidi ovaj “novi” radar neće biti vremena za reagovanje !

  2. Nije mi jasno, kako Ameri pored toliko novca i moci nisu u stanju da naprave nesto savrseno od PVO sistema, nego kaskaju za Rusima, Kinom ,Izraelom itd. Da nije Izraela koi ih zdusno pomaze, bili bi katastrofa. Znamo da Lokid-Martin ugradjuje sjajne radare u avione, ali imaju taj problem da uvezu a i sa raketama ocito imaju problem, cena im je nemoguce visoka, iskomplikuju ga u konstrukciji, njihovi sistemi se dobro ponasaju samo u laboratorijskim uslovima ali na terenu trt.

    • Nebojsa, SAD su na drugoj strani sveta i nemaju na svojoj granici rivale. Sve sto im je trebalo su razvili. Rusija je teritorijalno najveca i ima rizicne granice na koje im nato prilazi sve agresivnije te u skladu sa time im je tekao razvoj. Amerikancima su trebali sistemi kratkog dometa kako bi stitili svoje baze gde god da ratuju po svetu i imaju ih dobre. Izrael je velicine Vojvodine, a Pojas Gaze jedne opštine u Beogradu, to je čak i neprimereno komentarisati.

    • Amerikanci su akcenat stavili na pomorskui PVO jer im mornarica treba za projekciju sile. Pomorski sistem AEGIS je neprikosnoven u svetu i nema analoga ni u jednoj svetskoj mornarici, ni kod Rusa, ni kod Kineza.

  3. Šta je ne ferceraju vam pvo sistemi nešto a? Živjeli ste u zabludi da ste najmoćniji, jedino ste moćni protiv golorukog naroda i sirotinje, zato se i trudite da od svakog naroda napravite sirotinju i robove.

  4. Зоки ајд олади мало и разумније промисшљај. Неумереност никад није донела неко добро! Опрез је мајка опстанка и напредовања а не бусање у прса.

  5. MA KOLIKO DA SE VOJNOTEHNOLOŠKI ZAPAD BUSA,.RF IMA ODGOVOR ZA SVE.,ZAPAD OČIGLEDNO UVIĐA DA SVO NAORUŽANJE KOJE JE POSLATO U UKRAJINU ,IMA NEDOSTATKE KOJE NE ŽELE DA PADNU U RUSKE RUKE.,NATO,SAD,BRITANCI ,NEMCI I FRANCUZI,NE MOGU PROIZVESTI ONOLIKO KOLIKO RF MOŽE,POSLATI ZA JEDAN DAN NA PRVU LINIJU FRONTA.,LUKAVSTVO NATO,DA ISPROVOCIRA RF,JE NIŠTA DRUGO DO BLEF,KOJI BI RAZOTKRIO MIGUĆNOSTI I VOJNU TEHNOLOGIJU RF.,NAŽALOST ODGOVOR IM JE RF PRUŽILA NA LICU MESTA,NA PRVOJ LINIJI FRONTA.,MNOGO ZAPADNOG ČELIKA JE UNIŠTENO I ČEKA DA SE ISTOPI.,NATO,NEDOUMICA JE ŠTA I KOLIKO ČEGA RF IMA U SVOJIM RESURSIMA.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version