Naslovna Novosti Sukob u Ukrajini doveo do ponovnog pokretanja proizvodnje haubice M777, značajno eksploatisane...

Sukob u Ukrajini doveo do ponovnog pokretanja proizvodnje haubice M777, značajno eksploatisane na frontu

3
lancet ka m777 ilustracija
lancet ide ka m777 ilustracija
google news

Američka vojska i BAE Systems potpisali su preliminarni ugovor za proizvodnju velikih delova haubice M777. Posao, vredan 50 miliona dolara, omogućava kompaniji da otpočne prve isporuke dok se finalizuju detalji ugovora i njegova ukupna vrednost.

Kompanija će raditi sa svojim lancem snabdevanja u Velikoj Britaniji i SAD na proizvodnji velikih delova od titanijuma haubice M777. Prve isporuke će se obaviti 2025. godine, objavio je BAE Systems 4. januara.

BAE Systems je zabeležio povećano interesovanje u Evropi, Aziji i Americi za sistem M777. SAD, Kanada i Australija donirale su Ukrajini haubice M777.

„Ovo obnavljanje proizvodnje glavnih struktura M777 za američku vojsku dolazi u kritičnom trenutku, sa haubicama koje su raspoređene u operacije u Ukrajini. SAD, kao i Kanada i Australija donirale su M777 Ukrajini. Razumemo da oni dobro rade i veoma smo ponosni na našu ulogu u podršci našim saveznicima“, rekao je Džon Borton, potpredsednik i generalni direktor kompanije BAE Weapons Systems UK, koja upravlja proizvodnjom i sklapanjem lakih haubica M777.

„M777 će ostati na čelu artiljerije i u budućnosti korišćenjem tehničkih dostignuća, razvoja precizno vođene municije dugog dometa i fleksibilnih opcija mobilnosti“, rekao je on.

“Sa upola manjom težinom od drugih vučenih haubica 155 mm, M777 predstavlja sposobnost brzog reagovanja dokazanu na terenu koja pruža odlučujuću vatrenu moć kada je to potrebno. Sa više od 1.250 operativnih sistema u vojsci SAD, Ukrajini, Americi, Australiji i Indiji, M777 je jedina borbeno dokazana laka haubica 155 mm na svetu,” saopštio je BAE Systems u sopstvenom laskanju.

Oružane snage Ukrajine dobile su od međunarodnih sponzora, posebno iz SAD, oko 200 haubica M777. Sa ukupnom masom od samo 4.200 kg lako se vuče, može se brzo rasporediti čak i u teško dostupnim delovima fronta ili blizu linije kontakta (artiljerijska infiltracija).

M777

Ukrajinski oficir se u oktobru 2022. godine zahvalio na poklonu pa izjavio da iako M777 mora da se vuče i ima nižu stopu paljbe od nemačkog PZH 2000 i francuskog CAESAR (oba su samohodna), on je precizniji i lakši za upotrebu od njih.

Maksimalni domet projektila koje koristi M777 je između 21 km (sa M107) i 40 km (sa projektilom Excalibur). Takođe koristi druge tipove projektila sa maksimalnim dometom od 23,5 km (M795) i 30 km (M795E1).

Brzina pucanja je katastrofalna, dva hica u minuti, ali se može udvostručiti ako je potrebno. Cev haubice je potrebno menjati na svakih 2.500 hitaca, ali je prema ukrajinskoj vojsci potrebno je zameniti mnogo češće jer smanjuje se preciznost hitaca.

Glavna misija haubice M777 je borba protiv baterija. S obzirom na mobilnost, preciznost, domet, brzinu paljbe i razornu moć projektila – M777 može da se uključi u borbu čak i sa samohodnim artiljerijskim sistemima koji su zaštićeniji i imaju brzinu vatre i veći domet.

Na ukrajinskom frontu, glavni protivnik M777 je ruska tegljena haubica MSTA-B 152 mm. Ima masu od 6.800 kg (30% više od M777), što ga čini manje pokretnim.

MSTA-B takođe ispaljuje moderne vođene projektile Krasnopolj koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 40 km. Interesantno je spomenuti da je Indija (korisnik ruskih haubica) počela da kupuje skuplje američke projektile Ekcalibur 2019. godine nakon što je sprovela opsežnu procenu različitih tipova vođene artiljerijske municije 2018. godine.

Lancet kamikaza dronovi su se pokazali naročito kobnim po ove američke vučene haubice. O preciznim udarima propraćenim video snimcima smo pisali u više navrata, kao na primer ovde, ovde, ovde, ovde, ovde i ovde.

Eksplozije haubica M777 poruzrokovanih učestalim dejstvovanjem?

Prema izvorima, američke vučne haubice M777 ubijaju vojnike na poslu. Nakon salve, naizgled intenzivnog, cev haubice M777 je eksplodirala, a ukrajinski vojnici su izgubili živote. 

O tome piše ruska novinska agencija TASS pozivajući se na Ruslana Olefirenka. Olifirenko je ukrajinski vojnik koji je trenutno ratni zarobljenik.

155 mm za m777a2 haubicu
155 mm za m777a2 haubicu

„Imali smo mnogo slučajeva kada se nakon salve dejstvovanja M777 jednostavno raspao. Zbog toga je bilo dosta slučajeva da su ljudi umrli. Momci su počeli da odbijaju da rade sa tim topom“, rekao je on. 

Olifirenko je bio u sastavu 53. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Nije uhvaćen već se dobrovoljno predao ruskoj vojsci u oblasti Avdejevke.

Ukrajinski vojnik takođe kaže da je prošao obuku kako da upravlja M777 u Nemačkoj. Kaže da je njegova obuka trajala samo pet dana. 

Četiri od tih pet dana bila je čista teorija, a poslednji dan praksa. Zatim je navodno poslat direktno na liniju fronta kao član posade američke vučne haubice M777.

Olifirenko takođe kaže da ovo nije jedini problem. Tokom svog rada je primetio kako je bilo slučajeva da je top prestao da se puni granatama ili da se lako pregreva. Takođe, kaže Olifirenko, „neki mehanizmi prestaju da rade“.

Stručnjaci kažu da je glavni problem kvara intenzivna upotreba haubičkog sistema. Oni su dizajnirani za manje hitaca, kažu stručnjaci, napominjući da je bilo slučajeva ispaljivanja na stotine metaka dnevno iz jedne haubice pre nego što se cev pokvari.

Stručnjaci podsećaju da su neke od zapadnih haubica dizajnirane da ispaljuju 100 granata dnevno. Ovo pokazuje da nisu očekivali da će doći vreme kada će M777 morati da ispaljuje ovoliko municije dnevno.

Najmanje šest modela zapadnih haubica, vučenih ili samohodnih, imaju poznate probleme.

Francuska je isporučila Ukrajini 18 samohodnih haubica Cezar. Njih 16 je oštećeno. Razlog je isti, intenzivna artiljerijska vatra koja dovodi do habanja cevi. Informaciju je 28. decembra objavio francuski list Le Figaro.

Ukrajinci primećuju da se prilikom pucanja sa M777 njuška ponekad ne uvlači. To se dešava ponekad nakon intenzivnog gađanja, klin zavrtnja haubice se pokvari i potrebna mu je popravka ili potpuna zamena.

krab haubica
krab haubica

Druga američka haubica, M109, često sagori zaptivne prstenove za punjenje. Takođe ima problema sa italijanskom FH70 i nemačkom PzH 2000 haubicom. Italijanski FH70 često smanjuje pritisak azota u mehanizmu za balansiranje topa. 

Dok nemački PzH 2000 ima problem sa nekim elektronskim uređajima kao što je kontrolna jedinica koja prati pregrevanje. Ukrajinci su pored svega ovoga identifikovali još jedan problem PzH 2000. U pitanju je brzi otkaz prstenova za zatvaranje i sistema za punjenje.

Poslednji sistem naoružanja na listi je poljska haubica Krab. Krab često lomi cev klina zatvarača kada se učestalo puca. Ista stvar se dešava sa klinastim vijcima.

Pored svih ovih sporadičnih porblema nastalih prekomernom upotrebom, ubedljivo najveći su dronovi. Pored svih ostalih ističe se lutajuća municija Lancet. 

Prema lostarmour info, veb stranici koja prati i dokumentuje vojne gubitke, municija Lancet je uništila ili oštetila 74 vučne i samohodne haubice kijevskih snaga od početka ruske operacije u Ukrajini prošle godine.

M777 ukratko

Haubica M777 je laka vučena artiljerijska jedinica koju prvenstveno koristi Korpus marinaca Sjedinjenih Država ali i druge vojne snage. Razvila ga je britanska kompanija BAE Systems, a ušao je u službu američke vojske 2005. godine.

M777 ima teoretsku maksimalnu brzinu paljbe od sedam metaka u minuti sa dometom do 40 kilometara kada ispaljuje precizno navođenu municiju M982 Excalibur.

155 mm M777
155 mm M777

Haubica je napravljena od legura titanijuma i aluminijuma, što je čini znatno lakšom od prethodnih artiljerijskih oruđa, dok je i dalje u stanju da pruži preciznu i efikasnu vatrenu podršku. Može da ispaljuje razne vrste municije, uključujući eksplozivnu, dimnu i precizno vođenu municiju.

M777 je dizajniran da se relativno lako vadušno prenosi i može se transportovati raznim letelicama, uključujući helikopter CH-53E Super Stallion i transportni avion C-130 Hercules. Njen lagani i mobilni dizajn čini je idealnim oružjem za podršku kopnenim trupama u raznim misijama, uključujući i urbane gradske bitke.

3 KOMENTARA

  1. Možda bi za Ukrajince bilo bolje riješenje haubica M198,jer je robusnija i više prilagodjena brutalnim frontalnim uslovima borbe,ali pošto je povučena,od toga ništa.

  2. Америчка војна доктрина каже да се модеран рат води мањим мобилним јединицама уз велику подршку авијације и оклопних средстава. Улогу некадашње артиљериске припреме су преузели авијација и ракетни системи. Производња артиљериских оруђа и муниције. је обустављена или сведена на минимум. То јесте одлично функционисало у Америчким ратовима против мањих и слабије наоружаних противника. Увек су имали апсолутну доминацију у ваздуху. Руси су им у Украјини потпуно разбили концепцију. Наметнули су им позициони рововски рат. Због јаке Руске ПВО употреба авијације је сведена на минимум а артиљерија је постала доминантна. Руси због величине земље и одбрамбене доктрине имају огроман број различитих артиљериских оруђа а муниције скоро неограничено.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version