Naslovna Novosti Prva razmena zatvorenika između Rusije i Ukrajine u proteklih šest meseci uz...

Prva razmena zatvorenika između Rusije i Ukrajine u proteklih šest meseci uz posredovanje UAE

0
prva razmena zatvorenika izmedu rusije i ukrajine u proteklih sest meseci uz posredovanje uae
prva razmena zatvorenika izmedu rusije i ukrajine u proteklih sest meseci uz posredovanje uae
google news

Prva razmena ratnih zarobljenika u 2024. godini održana je 3. januara. Ruska vojska je izvestila da se 248 ruskih vojnika vratilo u Rusiju. Ukrajinska strana je saopštila da je oslobođeno 230 ukrajinskih vojnika.

Razmena je navodno obavljena na granici Belgorodske oblasti. To je omogućeno uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, svim oslobođenim ruskim vojnicima pružena je neophodna medicinska i psihološka pomoć. Vojno osoblje se prevozi vojno-transportnim avionima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na lečenje i rehabilitaciju u medicinske ustanove Ministarstva odbrane Rusije.

Sa svoje strane, ukrajinski predsednik Zelenski je potvrdio razmenu zarobljenika, rekavši da se više od 200 vojnika različitih profila vratilo na ukrajinsku stranu, uključujući i zatvorenike iz Azovstala i Mariupolja.

Oni uključuju pripadnike Oružanih snaga, Nacionalne garde, mornarice, granične straže. Ukrajinski ombudsman je tvrdio da se 230 ljudi vratilo na ukrajinsku stranu.

Prema ruskoj vojsci, pregovarački proces nije bio lak. Ovo je prva razmena zarobljenika u poslednjih šest meseci. Poslednja razmena je zvanično prijavljena 11. juna 2023. godine.

Neki ukrajinski i ruski zvaničnici su tvrdili da je 75 ruskih vojnika oslobođeno iz ukrajinskog zarobljeništva nakon razmene. Prema izveštajima, pre 8 meseci 75 ruskih vojnika trebalo je da bude razmenjeno za pet militanata Azova; ali Kijev nije ispunio obaveze, usled čega je proces razmene bio osujećen.

Nije jasno da li su oni bili uključeni u 248 vojnika koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane ili ne.

Pre ovih razmena, pisali smo i o razmeni iz maja meseca 2023. godine. U oblasti Artjomovska (nekada Bahmuta) takođe je došlo do razmene ratnih zarobljenika između zaraćenih strana.

Detaljne informacije o broju vraćenih razmenjenih vojnih lica su tada bile nepoznate, ali se saznalo da se u Ukrajinu vratilo osam oficira, devedeset i šest vojnika, a prebačena su i tela dvojice stranih plaćenika.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version