Naslovna Novosti Ukrajinske obaveštajne službe: Partija Jedinstvena Rusija regrutuje plaćenike za novu privatnu vojsku...

Ukrajinske obaveštajne službe: Partija Jedinstvena Rusija regrutuje plaćenike za novu privatnu vojsku ‘Espanjola’

1
ruska vojska 2
ruska vojska 2
google news

Jedinstvena Rusija, ruska partija koja podržava Vladimira Putina, započela je program regrutacije plaćenika, tvrdi Obaveštajna uprava ukrajinske vojske (GUR).

Plaćenička grupa koju je osnovala Putinova partija, navodno uključuje takozvane navijače “Ultras” sa fudbalskih galerija, kao i radikalizovane Ruse koji su, prema GUR-u, simpatizeri “nacističke ideologije”.

Glavno obaveštajno odeljenje Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) obaveštava da će se privatna vojska koju je osnovala partija „Jedinstvena Rusija“ zvati „Espanjola“, entitet koji bi imao bliske veze sa bataljonom „Vostok“ (ruski vojna grupa koja deluje u Donbasu, sa opet navodnim vezama sa ruskim tajnim službama).

Od 2023. godine „Espanjolu” preuzimaju Putinovi drugari, koji su joj promenili status, pretvorivši je u privatnu vojnu kompaniju, a vrbovanje se vrši i novcem iz partije.

Ukrajinske službe pokazuju i da plaćenička grupa Espanjola regrutuje takozvane „Ultrase” iz fudbala, ali i radikalizovane Ruse, „posebno simpatizere nacističke ideologije”. Važan izvor kadrova predstavljaju obični građani iz siromašnih regiona i sa teritorije Ukrajine – ovi se šalju „na žrtvu“, u napadima u talasima, tvrdi u svom propagandnom izlaganju ukrajinska služba.

Kako navode iz ukrajinske službe, u centrima za regrutaciju koji rade na okupiranim ukrajinskim teritorijama, dobrovoljcima je obećano 220.000 rubalja (2.400 dolara) mesečno za direktno učešće u neprijateljstvima protiv Ukrajine. Ugovor je na najmanje pola godine.

Primamljiva „plata“, mora se priznati. Takođe se postavlja pitanje, da li iznoseći ove tvrdnje, ukrajinske službe nesvesno čine uslugu Putinu u pokušaju da ga diskredituju, širući pamflet. Čini se kao da nedostaje samo kontakt adresa za prijavu.

Volonteri su sigurni da će oni ili njihova porodica dobiti nadoknadu u slučaju povrede ili smrti:

  • 1 milion rubalja (oko 11.000 dolara) – lakša povreda;
  • 2 miliona rubalja (oko 22.000 dolara) – povrede srednje težine;
  • 3 miliona rubalja (oko 33.000 dolara) – teška povreda;
  • 5 miliona rubalja (oko 55.000 dolara) u slučaju smrti.

GUR napominje da finansijska motivacija služi samo kao mamac. Za većinu regruta, njihova prva misija je karta u jednom pravcu, tvrde Ukrajinci dok gube na frontu.

vagnerovci u maliju
vagnerovci u maliju

“Ne vraćaju svoje mrtve i teško ranjene koji su poslati „na žrtvu“ da se bore na ukrajinskom frontu”, tvrde iz GUR-a. Ovu propagandnu frazu, koja stiže s obe strane, slušamo skoro pa od početka eskalacije neprijateljstava 24. februara 2022. godine.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version