Naslovna Novosti Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost: Nismo još jedna zvezda na američkoj zastavi

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost: Nismo još jedna zvezda na američkoj zastavi

1
izrael i sad
izrael i sad
google news

Izraelski krajnje desničarski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir uzvratio je kritikama američkog Stejt departmenta na njegove izjave u kojima se poziva na preseljenje stanovnika Gaze van Pojasa.

U postu koji je juče objavio ministar nacionalne bezbednosti na svojoj stranici na platformi „X“, Ben Gvir, koji vodi ultranacionalističku stranku Otzma Iehudit, napisao je: „Zaista se divim Sjedinjenim Američkim Državama, ali uz dužno poštovanje, mi nismo još jedna zvezda na američkoj zastavi“.

Ben Gvir je opisao Sjedinjene Države kao „dobrog prijatelja“ Izraela, dodajući: „Ali, pre svega, mi ćemo učiniti ono što je dobro za državu Izrael“, naglašavajući da će „migracija stotina hiljada ljudi iz Gaze“ dozvoliti da se doseljenici Izraelci vrate i „žive u bezbednim okolnostima“.

Ben Gvir je zajedno sa izraelskim ministrom finansija Bezalelom Smotričem izneo ovaj predlog ranije ove nedelje. Smotrič je pozvao palestinsko stanovništvo da napusti pojas Gaze kako bi ustupio mesto Izraelcima koji mogu da „učine da pustinja procveta“.

Ben Gvir je izrazio podršku preseljavanju Palestinaca iz pojasa Gaze u inostranstvo, rekavši da je rat “prilika da se fokusira na podsticanje migracije stanovnika Gaze”.

U utorak je portparol američkog Stejt departmenta Met Miler rekao: „Takve izjave ne odražavaju politiku izraelske vlade“ i opisao ih kao „zapaljive i neodgovorne“.

Poslednjih nedelja pojavili su se izraelski pozivi da se “Palestinci dobrovoljno rasele iz pojasa Gaze”.

Tajms of Izrael objavio je u sredu, pozivajući se na hebrejski sajt Zaman Israel, da izraelski zvaničnici vode tajne pregovore sa Kongom i nekoliko drugih zemalja o prihvatanju migranata iz Gaze.

Visoki izvor iz bezbednosnog kabineta rekao je: „Kongo će biti spreman da primi migrante i mi smo u razgovorima sa drugim zemljama.

Izraelski ministar informisanja Gila Gamliel rekao je juče Knesetu: „Na kraju rata vlada Hamasa će se urušiti, neće biti opštinskih vlasti, a civilno stanovništvo će u potpunosti zavisiti od humanitarne pomoći. Neće biti posla, a 60 % poljoprivrednog zemljišta Gaze postaće sigurnosna tampon zona“.

Hamas obustavio pregovore kao odgovor na atentat na Aleha Al-Arurija u Bejrutu

Ujutro 2. januara, eksplozija je odjeknula na južnoj periferiji libanske prestonice Bejruta. Prema pisanju lokalnih medija, meta napada bila je „kancelarija pokreta Hamas“.

Kako javljaju libanski državni mediji, eksploziju je izazvao izraelski dron.

Zvaničnici kažu da su najmanje četiri osobe ubijene u napadu, uključujući i “višeg palestinskog zvaničnika”. Hamas je potvrdio atentat na Saleha Al-Arurija u izraelskom napadu. Dva komandanta Kasama takođe su navodno ubijena u Bejrutu.

udar u kome je stradao aruri
udar u kome je stradao aruri

Aleh Al-Aruri je bio zamenik predsednika Hamasovog političkog politbiroa i jedan od osnivača brigade Al-Kasam. Bio je predstavnik pokreta u Libanu.

U ekskluzivnom intervjuu za Press TV emitovanom 18. decembra 2023. godine, zamenik šefa političkog biroa Hamasa u Bejrutu, Saleh Al-Aruri razotkrio je jednu od Netanjahuovih laži: “Ovo je bio prvi izraelski napad na Bejrut od 2005. Očekuje se oštar odgovor Hezbolaha. Stanovnicima izraelskih naselja na granici sa Libanom savetuje se da ostanu u skloništima.”

Hamas je odmah obavestio posrednike u Egiptu i Kataru da do daljnjeg zamrzava sve pregovore o oslobađanju talaca sa Izraelom.

Hezbolah obećava osvetu zbog atentata na vođu Hamasa u Bejrutu

Hezbolah je obećao da će odgovoriti na izraelsko ubistvo Saleha al-Arurija, zamenika lidera pokreta Hamas, izvan glavnog grada Libana, Bejruta, 2. januara.

Al Aruri je ubijen u napadu izraelske bespilotne letelice u bejrutskom predgrađu Dahije, prema zvaničnicima Hamasa i libanskog Hezbolaha.

Hamas je u saopštenju oplakivao Arurija i potvrdio identitet pet drugih članova koji su ubijeni sa njim, uključujući komandante brigada Iz ad-Din al-Kasam Samira Findija Abu Amera i Azama al-Akraa Abu Amara. Pokret je napad nazvao „kukavički ubistvenom operacijom, koju je izveo cionistički neprijatelj, u varvarskoj agresiji i gnusnom zločinu“.

Hezbolah je kasnije u sopstvenoj izjavi obećao da ubistvo al-Arurija „nikada neće proći bez odgovora i kazne“, tvrdeći da su njegovi borci u većoj spremnosti da uzvrate.

„Svemogući Bog je završio karijeru ovog velikog vođe najvišim medaljama časti i dostojanstva i dobio mučeništvo za kojim je dugo tražio i za kojim je žudeo“, rekli su iz Hezbolaha ožalošćeni za al-Arurijem.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version