Naslovna Novosti Tokom noći poslat rekordan broj dronova ka Ukrajini; Do ciljeva jurilo 90...

Tokom noći poslat rekordan broj dronova ka Ukrajini; Do ciljeva jurilo 90 kamikaza Geran

0
da li je razvijen i „nevidljivi mlazni geran 3 – ruska verzija shahed 238
Geran
google news

Britansko glasilo Financial Times objavilo je, pozivajući se na zvanične izjave Kijeva, da je Rusija tokom noći 01.01.2024. godine lansirala rekordan broj dronova kamikaza Geran-2 na brojne ciljeve na teritoriji Ukrajine.

Kako navodi izdanje, Oružane snage Ruske Federacije koristile su ukupno 90 dronova samoubica ovog tipa.

Po već ustaljenoj tradiciji, ruski dronovi su pogodili, pre svega, instalacije koje koristi ukrajinska vojska u oblasti Odese. Kao i uvek, posebno je na meti bila lučka infrastruktura, koja je stradala.

Pokušaji ukrajinske protivvazdušne odbrane da odbije napad doveli su do pada krhotina iz drona na stambenu zgradu.

„Jedan od dronova udario je u lučku infrastrukturu u Odesi i izazvao požar“, rekla je portparol Južne operativne komande Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk.

Drugi udari ruskih dronova bili su usmereni na ciljeve u oblastima Nikolajev, Dnjepropetrovsk i Lavov.

Kako su preneli i ruski mediji, ovo nije prvi masovni napad poslednjih dana na vojne ciljeve na teritoriji Ukrajine.

Tako su Oružane snage Ruske Federacije u novogodišnjoj noći izvele više raketnih napada kako na skladišta municije i goriva ukrajinske vojske, tako i na područja koncentracije vojnog osoblja i opreme. Predstavnici ruskog Ministarstva odbrane saopštili su da su „svi naznačeni ciljevi uspešno pogođeni“.

crni geran na nebu
crni geran na nebu

Prethodni, do tada najveći napad kamikaza dronovima odigrao se u 25. novembra 2023. Ovu činjenicu je prepoznao i Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, istovremeno izvestivši da su snage hrabre ukrajinske PVO navodno oborile 74 od 75 dronova, a tu se mislilo samo na nebu iznad ukrajinskog glavnog grada.

Ruske napade ukrajinska vojska je očekivala od početka zime. Obaveštajne službe su takođe upozorile da je ruska vojska prikupila impresivne zalihe projektila i dronova.

Predstavnici ukrajinske vojske potvrdili su broj dronova Geran koje su ruske trupe koristile u noći između godina. Prema njihovim rečima “ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 87 od 90 dronova koje koristi ruska vojska”.

Moguće je da ruski napad u novogodišnjoj noći predstavlja odgovor na udare ukrajinske armije raketama i reaktivnim projektilima na neke ciljeve na teritoriji Rusije, odnosno u pograničnim oblastima Belgorodske i Kurske oblasti.

Ruska strana je burno reagovala na njih, tvrdeći da su napadnuti gotovo isključivo civilni ciljevi. Tako su moskovski zvaničnici čak sazvali sastanak Saveta bezbednosti UN na ovu temu, održan u novogodišnjoj noći, i obećali odgovarajući odgovor za ukrajinsku vojsku.

Da li će Putin istom merom, dakle ne birajući ciljeve, udariti na Kijev?

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom posete vojnoj bolnici Višnjevski 1. januara i sastanka sa učesnicima specijalne vojne operacije rekao da ruska vojska ima sposobnost da udari po gradovima Ukrajine, uključujući Kijev, ali da to neće učiniti, pošto ne gađa civile.

Putin je naglasio da su ruske vojne akcije usmerene isključivo protiv vojnih ciljeva.

„Naravno, možemo da udaramo na trgove u Kijevu i u bilo kom drugom gradu… ali šta, da li treba da udaramo civile? Ne, mi gađamo vojne ciljeve i to ćemo uraditi“, rekao je Putin.

Predsednik je prokomentarisao i granatiranje Belgoroda 30. decembra koje je izvela ukrajinska vojska. On je incident opisao kao teroristički napad, ističući da je granatiranje bilo usmereno na civilne ciljeve i da je dovelo do civilnih žrtava.

belgorod
belgorod

Ova Putinova izjava potvrđuje stav ruskog rukovodstva o koncentrisanju vojnih akcija na uništavanje vojne infrastrukture, dok bezbednost civilnog stanovništva ostaje prioritet.

Izjave i stavovi imaju smisla nezavisnim posmatračima, posebno nakon izraelskog primera delovanja u cilju osvete, čiji smo svedoci od napada Hamasa 7. oktobra. 2023. godine.

Primetno je da su čak i zapadna propagandna glasila poput u ovom članku citiranog, smanjili svoju retoriku kada izveštavaju o ruskim udarima.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version