Naslovna Novosti Ukrajina traži odgovor na ruske raketne sisteme: Kijev razvija sopstveni bespilotni ‘AWACS’...

Ukrajina traži odgovor na ruske raketne sisteme: Kijev razvija sopstveni bespilotni ‘AWACS’ Gaketa

1
ukrajina otvara „sezonu lova na ruske raketne sisteme kijev razvija sopstveni bespilotni awacs gaketa
ukrajina otvara „sezonu lova na ruske raketne sisteme kijev razvija sopstveni bespilotni awacs gaketa
google news

Proces razvoja sistema Gekata, ukrajinskog kompleksa za prikupljanje radiotehničkih informacija, ubrzano napreduje u ukrajinskom istraživačko-proizvodnom centru Infozahist, saopštio je direktor kompanije Jaroslav Kalinjin.

Ukrajinski „bespilotni AWACS“, vazduhoplovni sistem za prikupljanje obaveštajnih podataka Gekata, trenutno se testira od strane proizvođača, Istraživačko-proizvodnog centra Infozahyst.

Gekata знову у повітрі: випробування нового комплексу радіотехнічної розвідки від НВЦ "Інфозахист"
Gaketa

Generalni direktor kompanije, Jaroslav Kalinjin, dao je ukrajinskom izdanju Defense Express neke detalje o razvoju.

“Poleteli smo i, recimo, ovim projektom se dižemo na visine. Kao i svaki prototip na testiranju, on ima prve probleme, koje treba poboljšati”, rekao je direktor Infozahista.

Sistem ranog upozorenja i kontrole u ​​vazduhu (AEW&C) je radarski sistem u vazduhu dizajniran da otkrije avione, brodove, vozila, projektile i da obezbedi komandu i kontrolu bojnog prostora u vazduhoplovnom sukobu koordinacijom udara lovačkih i jurišnih aviona.

Jedinice AEW&C se takođe koriste za vršenje nadzora, uključujući i kopnene ciljeve, često sprovode komandu i kontrolu upravljanja bitkom.

Kada se koristi na visini, radar zasnovan na avionu omogućava operaterima da otkriju i prate ciljeve i razlikuju prijateljske i neprijateljske avione na mnogo većem dometu od radara na zemlji.

Kao i zemaljski radar, mogu ga otkriti neprijateljske snage, ali je zbog svoje mobilnosti i proširenog dometa senzora mnogo manje ranjiv.

Mnoge zemlje na zapadu su razvile sopstvene AEW&C sisteme, iako su Boeing E-3 Sentry i Northrop Grumman E-2 Hawkeye najrasprostranjeniji tipovi aviona dizajniranih za upotrebu u misijama vazdušnog osmatranja.

boeing e 3b sentry
boeing e 3b sentry

Upitan koliko će Gekata trebati da počne da locira ruske sisteme protivvazdušne odbrane na granicama Ukrajine i šire, Kalinjin je rekao da su prvi rezultati “već vidljivi, iako je napomenuo da ih nije iznet kompletan sistem, već određena njegova komponenta.

Kako je objasnio, da bi misije bile uspešne, mora postojati najmanje nekoliko dronova Gekata u isto vreme i uspostavljen tok razmene podataka:

„Prvi signali su primljeni, obrađeni i sada radimo na povećanju sposobnosti da se obezbedi rešenje za ceo tok situacione svesti, od pružanja koordinata neprijateljskih kopnenih sistema u realnom vremenu do fleksibilnosti u planiranju operacija napada“, rekao je Kalinjin.

Ukrajinski novinari podsećaju da je Infozahist objavio da je njihov sistem ELINT zasnovan na bespilotnoj letelici Gekata ušao u novu fazu razvoja u avgustu 2023.

Kompanija se spremala da integriše funkcije tipa ELINT u bespilotnu letelicu PD-2 proizvođača UkrSpecSystems.

Jaroslav Kalinjin je uverio da će uskoro biti završeni svi neophodni testovi za upotrebu bespilotne letelice Gekata u realnim borbenim uslovima.

sistem od nekoliko gaketa
sistem od nekoliko gaketa

Gekata sistem se razvija još od 2021. godine, kada je prvi put predstavljen javnosti. Sistem je izveo svoj prvi let u decembru 2021. godine, što je označilo početak testiranja u vazduhu.

Sistem je dizajniran da pokrije širok spektar potreba ukrajinskih snaga na frontu i unapređen je od početka eskalacije sukoba sa Rusijom kako bi bolje zadovoljio te potrebe, uključujući uočavanje i lociranje ruskih radara, sistema za elektronsko ratovanje, protivvazdušne odbrane i letelica.

1 KOMENTAR

  1. Како не схватају бандоглави, наивни неонацисти да им је све то узалудно. Што више паниче и копрцају – то више тону ! Као да су у живом песку или блату. А, о томе да су већ одавно једном ногом у гробу и њихово време полако али сигурно долази – и да не говорим(о)! Од почетка рата( Специјалне војне операције) им одмажу богом дани, само се праве луди да то не знају.
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version