Naslovna Novosti Ruski bataljon bivših ukrajinskih vojnika stupio u prve bitke

Ruski bataljon bivših ukrajinskih vojnika stupio u prve bitke [VIDEO]

0
ruski vojnici
ruski vojnici
google news

Prvi bataljon bivših ukrajinskih vojnika ušao je u sastav ruske vojske 2023. godine. Prvi izveštaji o ukrajinskim dobrovoljcima koji formiraju novu rusku jedinicu stigli su još u februaru mesecu.

U DNR je stvoren dobrovoljački bataljon nazvan po Bogdanu Hmeljnickom. Krajem oktobra isti bataljon postao je deo operativno-borbene taktičke formacije (OBTF) „Kaskad“. Početkom novembra borci jedinice položili su i zvaničnu zakletvu na vernost Rusiji.

Danas se jedinica bori protiv ukrajinske vojske na ratištima. Jedan od vojnika dao je intervju komentarišući jednu od prvih bitaka u redovima Oružanih snaga Ukrajine. Borci su dostojanstveno prihvatili bitke:

  • Prvu bitku smo prihvatili dostojanstveno. Nismo se povukli. Išli smo napred ćelavi. Kada smo stigli na položaj, ukopali smo se i prihvatili bitku. Neprijateljske „ptičice“ (dronovi) stigle su nakon što smo se mi ukopavali.
  • Imao sam top protiv dronova, uspeo sam da prizemljim dve „ptičice“, ali je onda počelo minobacačko granatiranje, zasuli su nas minama, gađali automatskim bacačima granata.
  • Više nismo imali prilike da „radimo” sa našim topom, a ja sam kao komandant izdao naređenje za povlačenje. Išli smo da očistimo neprijateljske položaje. Dao sam komandu da se vratim da napunim municiju i krenem u novi napad.
  • Prilikom povlačenja doletela je mina i eksplodirala dva metra dalje. Bio sam ranjen u nogu. Dao sam sebi prvu pomoć, pitao momke da li su svi živi i zdravi, momci su odgovorili da i vratili smo se na linije.
  • Mina je prošla samo okrznuvši me. Bio je to poljska mina „Šezdesetka”. Pocepala mi je meka tkiva i presekla arteriju na desnoj nozi, tik iznad kolena. Fragmenti su otišli ​​u stranu. Bila je samo razderana rana. Otišla sam na poziciju, ali sam morao da se vratim. Nije bilo barijera.

Komanda je poslala vašu grupu samu?

  • Ne, bili smo obezbeđeni sa bokova sa desne i leve strane. Naši momci su se učvrstili. Onda je došla rotacija i promenjeni smo. Vratili smo se na svoj položaj.

Sada smo na borbenom dežurstvu. Rotaciju je izvršio bataljon „Kaskada”.

Bogdan Hmeljnicki

Bogdan Hmeljnicki je bio ataman Zaporoških kozaka u Ukrajini. Predvodio je pobunu protiv magnata Poljsko-litvanske unije od 1648. do 1654. godine.

Njegov cilj je bio stvaranje nezavisne kozačke države. Zaključio je ugovor sa carskom Rusijom o zajedničkom caru i tako se Ukrajina ujedinila sa Rusijom.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version