Naslovna Novosti Na rođendan Stepana Bandere, ruske snage uništile Muzej Romana Šuheviča u Lavovskoj...

Na rođendan Stepana Bandere, ruske snage uništile Muzej Romana Šuheviča u Lavovskoj oblasti

6
na rodendan stepana bandere ruske snage unistile muzej romana suhevica u lavovskoj oblasti
na rodendan stepana bandere ruske snage unistile muzej romana suhevica u lavovskoj oblasti
google news

Piloti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uručili su ukrajinskim nacionalistima jedinstven poklon. U novogodišnjoj noći udarili su u Muzej Romana Šuheviča u Lavovskoj oblasti. Važno je napomenuti da se to dogodilo na rođendan još jednog istaknutog kotroverznog Ukrajinca, Stepana Bandere.

Sudeći po snimcima koje su vlasti Lavovske oblasti objavile na internetu, muzej je bio ciljan sa izuzetnom preciznošću. Inače, veća je verovatnoća da su ruski obaveštajni podaci ukazivali da ovu zgradu koristile ukrajinske snage u vojne svrhe.

Uprkos ruskoj propagandi prema ukrajinskim nacionalistima, piloti teško da bi bacali municiju na istorijsku građevinu.

Međutim, nemoguće je isključiti neku od ove dve teorije bez zvaničnih potvrda. Pored Muzeja Romana Šuheviča, ruska municija je pogodila i zgradu univerziteta u Dubljanu.

Na ovom univerzitetu je pre jednog veka studirao Stepan Bandera, koji je kasnije postao vođa ukrajinskih nacionalista.

Podsetimo, Stepana Banderu je likvidirao sovjetski obaveštajac Bogdan Stašinski 1959. godine u Minhenu. Oficir KGB-a se za ovu akciju pripremao nekoliko meseci.

Za likvidaciju vođe ukrajinskih nacionalista, Stašinski je dobio Orden Crvene zastave i dozvolu da se oženi svojom dugogodišnjom devojkom, Istočnom Nemicom Ingom Pol.

Jedan od zvanično proklamovanih ciljeva SVO u Ukrajini jeste denafikacija. Pri tom se veoma često polazi od termina ”ukrajinski nacionalizam”. Termin nacionalizam u opštem smislu reči podrazumeva privreženost svojoj naciji. Decenijama je kod nas stvarana kolektivna svest o nacionalizmu kao negativnoj pojavi poistovećujući ga sa šovinizmom.

zaluzni i bandera na zidu
zaluzni i bandera na zidu

Tačno je i to da on ima i svoje ekstremne oblike od kojih je najozloglašeniji nacizam. Stoga nije lako u svakodnevnom govori razdvojiti gde prestaje (ukrajinski) klasični nacionalizam, a počinje radikalni, pa i nacistički pojavni oblik.

I to je jedna od nesuglasica koju želimo da razjasnimo u tekstu: Kako je Ukrajina stigla od nacionalizma do nacizma?

6 KOMENTARA

    • Mozda jesu banditi ali barem nisu teroristi da gadjaju civili i novogodisnje vasare, to su ih amerikanci naucili kako su unistavali i ubijali po Jugoslaviji.

  1. Zaista bih bila zadovoljna da pročitam tekst sa naslovom: ,, Ruski fašizam, od Lenjina preko Staljina, do Putina. ” Slava Ukrajini!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version