Naslovna Novosti Broj poginulih u granatiranju Belgoroda porastao na 13; Ukrajinci tri puta pogodili...

Broj poginulih u granatiranju Belgoroda porastao na 13; Ukrajinci tri puta pogodili Donjeck za 25 minuta

8
belgorod
belgorod
google news

Donjeck

Za kratko vreme, samo 25 minuta, Donjeck je tri puta bio pod vatrom ukrajinskih trupa. Ovo je saopštilo predstavništvo Donjecke Narodne Republike (DNR) pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC).

Prema poruci objavljenoj na Telegram kanalu predstavnika, prvo granatiranje dogodilo se u 16.20. Oružane snage Ukrajine ispalile su tri granate kalibra 155 mm u pravcu Petrovskog okruga Donjecka sa teritorije sela Kurahovka.

Zatim je u 16.30 Kujbiševski okrug Donjecka ciljan iz četiri granate istog kalibra sa teritorije sela Karlovka. Treće granatiranje Kujbiševskog okruga dogodilo se u 16.45, kada su ispaljene još tri granate.

Pored toga, u 16.30 pucano je na bespilotne letelice (UAV) na Petrovski okrug Donjecka. U 16.40 došlo je do granatiranja Nikitovskog okruga Gorlovka, pri čemu su na grad ispaljene četiri granate kalibra 152 mm.

Podaci o šteti i žrtvama se idalje razjašnjavaju.

Broj poginulih u granatiranju Belgoroda porastao je na 13 ljudi

U Belgorodu su uspešno ugašeni svi požari koji su nastali kao posledica granatiranja grada od strane Oružanih snaga Ukrajine (OSU), saopštilo Ministarstvo za vanredne situacije Rusije (EMERCOM).

Kako se navodi u istom saopštenju, u Belgorodu je registrovano ukupno deset požara nakon granatiranja civilne infrastrukture. Trenutno je u gradu već ukinuta sirena koja upozorava na moguću opasnost.

Prema poslednjim ažuriranim podacima, u granatiranju je poginulo pet osoba, a 25 je povređeno. Međutim, prema informacijama iz drugih izvora, broj žrtava bi mogao da poraste na 13 osoba.

Postoje i izveštaji o 57 žrtava, uključujući 13 dece. Stanovnici Belgoroda aktivno dele video snimke na društvenim mrežama na kojima se vide veliki požari u gradu. Osim toga, navodi se da ukrajinske oružane snage granatiraju naselja kao što su Šebekino i Urazovo.

Predsednik Rusije Vladimir Putin obavešten je o udaru Oružanih snaga Ukrajine na stambena naselja Belgoroda. Po njegovom uputstvu, tim Ministarstva zdravlja na čelu sa Mihailom Muraškom, kao i grupa iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije, doletela je u Belgorod da pruži pomoć nastradalima. Ovo je saopštio pres-sekretar predsednika Dmitrij Peskov.

Ima mrtvih i povređenih

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov prijavio je tragični incident u centru Belgoroda, izazvan napadom ukrajinskih trupa. Od posledica napada poginulo je dvoje dece. Informaciju o tome guverner je objavio na svom Telegram kanalu.

Prema Gladkovu, ukrajinske trupe su granatirale centralni deo Belgoroda, usled čega je, pored poginule dece, bilo i drugih žrtava. Takođe je napomenuo da je tokom napada nekoliko granata pogodilo stambeni sektor grada. Guverner je obećao da će detaljnije informacije dati kasnije.

Prema Gladkovu, ukrajinska vojska redovno granatira ruske pogranične teritorije, koristi bespilotne letelice i vrši aktove sabotaže. Posebno je pomenuo pokušaj napada sinoć na Belgorodsku oblast raketama koje su uništile snage PVO.

U naknadnoj poruci, guverner je pojasnio da je jedan muškarac poginuo od granate koja je pogodila privatnu kuću. Povređene su četiri osobe, među kojima je i desetogodišnje dete. Oštećeno je i deset privatnih kuća, dva automobila i vodovod.

Ministarstvo za vanredne situacije izdalo je upozorenje Belgorodcima u kojima ih traži da napuste svoje domove i prebace se u skloništa zbog moguće opasnosti.

Zbog zaoštravanja situacije na ukrajinsko-ruskoj granici i aktivnosti ukrajinske vojske u pograničnim oblastima, od 11. aprila 2022. godine u Belgorodskoj oblasti je uveden visok (žuti) nivo terorističke pretnje.

8 KOMENTARA

    • Podržavam mišljenje.
      Mada, mislim da bi to ipak bila jos jedna crvena linija.
      Da su hteli, mogli a mozda i smeli odavno bi oni razrušili ukrajnu, ovo je više slepačko koškanje u kojem narod gine a oni trljaju ruke.

  1. Smesno i žalosno što dozvoljavaju da ih i dalje granatiraju i ubijaju civile, nije mi jasno da ne mogu da ociste taj deo od terorista da ne mogu da gadjaju sa haubicama.

    • U Donjecku su Ukri dobro utvrdjeni,te se vode žestoke borbe(posebno oko Avdejevke) da se odbace što dalje na zapad(bar da se značajno smanji granatiranje),a u Belgorodskoj oblasti,najbolja zaštita bi bio Ruski napad sa severa(odavno su to trebali učiniti)!Vidjet ćemo kako će se odvijati stvari na frontu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version