Naslovna Novosti Severna Makedonija odbila ukrajinski zahtev za podršku vojnom opremom; Obuka može ali...

Severna Makedonija odbila ukrajinski zahtev za podršku vojnom opremom; Obuka može ali oprema treba nama

2
makedosnki mil mi 24v
makedosnki mil mi 24v
google news

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije odbilo je pre mesec dana zahtev za vojnu pomoć Ukrajine. Ministarka odbrane Slavjanka Petrovska izjavila je u četvrtak da je zahtev odbijen, jer pomoć koju je Kijev tražio koriste Oružane snage Makedonije.

„Ovog puta nismo mogli pozitivno da odgovorimo na novi zahtev Ukrajine za donaciju vojne opreme iz Severne Makedonije. Tražena oprema nam je potrebna i koriste je naše snage“, rekla je Petrovska, ne precizirajući šta su ukrajinske vlasti tražile.

Ona je, međutim, rekla da je Skoplje spremno za novu obuku ukrajinske vojske na teritoriji Severne Makedonije.

„U ovom trenutku Republika Severna Makedonija, vojska i ministarstvo ostaju otvoreni ako u budućnosti bude potrebe za dodatnom obukom jednog broja njihovih pripadnika. Međutim, trenutno nemamo saopštenje, odnosno nemamo konkretan zahtev o tome koliko pripadnika ukrajinske vojske i kakva će obuka biti sprovedena“, rekla je Petrovska.

U dva druga slučaja, Severna Makedonija je pozitivno odgovorila na zahteve Ukrajine donirajući avione i tenkove sovjetske proizvodnje makedonskoj vojsci.

Prema podacima Ministarstva odbrane Severne Makedonije, svo naoružanje koje je donirano Ukrajini za odbranu od Rusije vredi 24-30 miliona evra.

makedonski Su-25
makedonski Su-25

Severna Makedonija donirala je Ukrajini 12 sovjetskih helikoptera Mi-24, tenkova T-72 i avione Su-25. Mnogi od njih nisu korišćeni godinama, a Su-25 su upravo od Kijeva Makedonci kupili 2001. godine.

Od početka eskalacije sukoba u Ukrajini, 24. februara 2022. godine, Severna Makedonija je bespokorno odobrila sve odluke Evropske unije u vezi sa sankcijama Moskvi, iako nisu u uniji.

2 KOMENTARA

  1. Makedonci su tenkove T-72A/AK(31.kom.)nabavili 2001 od Ukrajine,prilikom pobune Albanaca u rejonu Tetova i Kumanova.Sada se Lesi vratio kući.

  2. “U dva druga slučaja, Severna Makedonija je pozitivno odgovorila na zahteve Ukrajine donirajući avione i tenkove sovjetske proizvodnje makedonskoj vojsci.” Заврхшетак реченице ‘македонској војсци’ је у супротности са смислом целе реченице, и мада је из контекста јасно да се ради о грехшци треба ипак пазити да се овакве грехшке не чине (а поради озбиљности теме).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version