Naslovna Novosti Ukrajinska vojska zabeležila pogodak na frontu koji gubi: „Terminator“ uništen uz pomoć...

Ukrajinska vojska zabeležila pogodak na frontu koji gubi: „Terminator“ uništen uz pomoć FPV dronova [VIDEO]

7
terminator pogoden uz pomoc fpv dronova
terminator pogoden uz pomoc fpv dronova
google news

Oružane snage Ukrajine objavile su snimak na kome se vidi trenutak kada grupa ukrajinskih vojnika uništava oklopno borbeno vozilo BMPT „Terminator“ u blizini linije fronta u Avdijevki.

Borbeno vozilo „Terminator” je izuzetno korisno oklopno vozilo za ruske oružane snage. Tako, se „Terminator” može dodati na listu teških oklopnih vozila koje je ukrajinska vojska uništila, u poslednjih godinu dana, uz pomoć FPV dronova.

Prema snimku koji je 27. septembra 2023. objavila 110. brigada, ukrajinski vojnici su postigli značajan podvig uništavanjem drugog ruskog borbenog vozila BMP-T Terminator Model 2017 u sektoru Avdijevka na istoku Ukrajine pomoću FPV dronova.

Ukrajinski mediji navode da su vojnici 110. mehanizovane brigade pogodili „Terminator“ kod ukrajinskog grada Avdijevke, kao jedno od najžešće osporavanih mesta, za koji i sam general Zalužni očekuje da će da izgubi za dva-tri meseca.

Ruski BMPT, opremljen sa dva automatska topa kalibra 30 mm, žestoko je gađao položaje ukrajinske vojske u pokušaju da istera ukrajinsku pešadiju.

Знищення російської БМПТ "Терминатор"
FPV dron pogađa u Terminator

Međutim, vojnici 110. brigade su uspeli da prate rusko vozilo i dva puta ga udarili u prednji deo. Još nije poznato da li je rusko vozilo uopšte uništeno, ali je svakako oštećeno i u narednom periodu će odsustvovati sa fronta.

Ukupno, od početka eskalacije sukoba, osim ovog vozila, OSINT analitičari zapadnih službi, pod nazivom Oriks (ispostava belingketa) tvrde da postoji samo jedno uništenje Terminatora i oštećenje još dva vojna vozila ovog tipa.

U drugoj polovini snimka, ukrajinska vojska je prikazala kako su izvršili nekoliko uzastopnih napada na motorni prostor tenka T-80 i njegovo naknadno zaustavljanje. Sudeći po razmerama požara, zastali tenk deluje onesposobljen.

Teška upotreba FPV dronova u bitkama između ukrajinskih i ruskih snaga dramatično je promenila lice modernog ratovanja. Uspešna borbena upotreba jednog ili više jeftinih FPV dronova može uništiti ili onesposobiti opremu vrednu milione dolara. O tome odavno svedoče brojni video snimci koji prikazuju borbenu upotrebu ovakvih dronova na liniji fronta u Ukrajini.

FPV dronovi su vrsta dronova koji se kontrolišu pomoću funkcije „pogleda iz prvog lica“ – a to podrazumeva prenos video slika u realnom vremenu sa kamere instalirane na prednjoj strani drona.

Istovremeno, interesantno je i da je „Terminator“ oštećen – sudeći po slikama – a ovde treba napomenuti da je ovo oklopno borbeno vozilo, već prilično poznato po pohvalama, ali i da je opremljeno čuvenim „roštiljom” u cilju zaštite od drona.

Treba napomenuti da ovo nije prvi put da je na ukrajinskom frontu uništen „Terminator“. Naime, prva upotreba borbenih vozila BMPT „Terminator“ na ratištu zabeležena je u maju 2022. godine, kada su ruske jedinice 90. tenkovske divizije krenule da napreduju ka Bahmut-Lisičansku.

U to vreme je ukrajinska artiljerija gađala nekoliko vozila tipa Terminator, ali nije zabeleženo nijedno njihovo uništenje. Prvo zabeleženo uništenje dogodilo se tek u februaru 2023. godine, kod Kremine, u oblasti Luganska, a drugo i poslednje do ovog sada, u avgustu mesecu.

Terminator – najnoviji dodatak ruskom inventaru mehanizovanih borbenih vozila

Zapadni vojni analitičari veruju da je Rusija razvila Terminator nakon što je identifikovala potrebu da obezbedi namensku zaštitu glavnim borbenim tenkovima koje je koristio tokom avganistanskih i čečenskih ratova.

Vozila za podršku tenkovima su dizajnirana da zaštite ruske tenkove od neprijateljske pešadije. Oni su u osnovi zamena za mehanizovane pešadijske trupe na urbanom ratištu.

bmpt terminator
bmpt terminator

Terminator, takođe poznat kao BMPT, je najnovije borbeno vozilo koje je ušlo u rusku službu na frontu. Ovo je ujedno tek drugi vizuelno potvrđen gubitak ovog tipa vozila od strane zapadnih izvora.

Tročlana posada zaštićena je od biološkog oružja zatvorenim odbrambenim sistemom. Borbeno vozilo je izgrađeno na šasiji borbenog tenka T-72 iz sovjetske ere koji koristi ruska vojska.

BMPT-ovi su često viđeni u Ukrajini. Džejns publikacija ih je prvi put primetila u maju 2022 gdoine. Ova vozila se navodno veoma dobro ponašaju u Ukrajini. 

Na svom Telegram kanalu, Starše Edi, ruski bloger, tvrdi da su BMPT-i pokazali efikasnost u šumama i urbanim lokacijama u Ukrajini. On primećuje da transporteri MT-LB opremljeni dvostrukim topovima od 23 mm ponekad mogu da obavljaju istu funkciju, ali njihov oklop zna biti nedovoljan.

Kakvo oružje ima Terminator?

Lista moćnog naoružanja kojim je Terminator opremljen uključuje 4×130 mm Ataka-T lansera, 2×30 mm 2A42 autotopova (850 metaka), 2×30 mm AG-17D ili 2 bacača granata AGS-30 (600 metaka) , mitraljez 1×7,62 mm PKTM (2.000 metaka).

Ovo oružje je sposobno da puca u više pravaca u brzom nizu, čime se potiskuje vatrena moć neprijatelja kako bi se sprečio svaki pokušaj napada na kolone tenkova.

BMPT uništava ciljeve poput pešadijskog osoblja koje nosi protivtenkovsko oružje, kao i lako i teško oklopljene ciljeve. BMPT se takođe može koristiti u alternativnoj upotrebi i može pružiti zaštitu pešadiji ili konvojima.

Prema nekoliko neimenovanih izvora koji su razgovarali za RIA Novosti, borbeno iskustvo je pokazalo da je preglednost kod BMPT znatno bolji od onog kod većine tenkova, što povećava svest posade o situaciji na frontu.

Dr Čarls Najt, viši istraživač u UNSW u Australiji, napisao je na Tviteru: „Ruski izvor je tvrdio, sa zanimljivim detaljima, da je BMPT imao dobar sistem aktivne zaštite, da je naneo značajan broj žrtava i da je generalno dobro cenjen.”

BMPT ima za cilj da prevaziđe ranjivost tenka na modernom bojnom polju prepunom lakih protivtenkovskih oružja. Stručnjaci su rekli da bi to moglo biti poslednje vozilo koje ostaje čitavo na frontu te je i samim tim važnije za krajnji ishod od tenkova.

Koje su njegove ostale karakteristike?

BMPT je prvi put predstavljen tokom sajma ruskog naoružanja održanog u Nižnjem Tagilu 2013. Taktika gerilskog ratovanja koju su koristili čečenski borci u Groznom tokom Prvog čečenskog rata 1995. dovela je do razvoja ovog sistema naoružanja, jer su mnogi ruski tenkovi nastradali u gradskim borbama.

Terminatori, početna verzija BMP-T i nova verzija BMPT-72, ​​zasnovani su na šasiji tenka T-72 i proizvodi ih ruska kompanija Uralvagonzavod.

BMPT Terminator - Tank Support Combat Vehicle

Najnovija nadogradnja Terminatora je opremljena fragmentacionom municijom koja je neophodna za gađanje neprijateljske pešadije koja čeka da uništi tenkove. 

Informacije u javnom domenu takođe otkrivaju da povećana visina oružja omogućava dejstvovanje po gornjim spratovima zgrada u urbanim sredinama, kao i niskoletećih aviona/dronova. 

Proizvođač tvrdi da jedan Terminator može da zameni dva konvencionalna BMP-a i pešadijski vod.

7 KOMENTARA

  1. A da se vi odlučite, uništen ili nije, jer sami sebe demanujete u tekstu.
    Iz svega se može zaključiti da je MOŽDA pogođen – oštećen, mada ne mora da bude.
    Rešite se više…

  2. I da je pogodjen to nece spreciti denacifikaciju Ukraine. Fasisti opet napali Rusiju. Napoleon, Hitler pa Nato Pakt. Ali I ovi ce poslednju proci isto ako ne I gore nego ovi prvi

  3. Lici na terminatora, al mi nije jasan deo teksta gde se nagadja unistenje, pa vidi se kasnije vatra sa gustim dimom.

  4. И, ћорава кока нађе зрно !? Ако се не ради о фотомонтажи .
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version