Naslovna Novosti Eksplozije prijavljene u Odesi – Da li je PVO raketni sistem Patriot...

Eksplozije prijavljene u Odesi – Da li je PVO raketni sistem Patriot moguća meta?

0
da li je razvijen i „nevidljivi mlazni geran 3 – ruska verzija shahed 238
Geran
google news

U noći 27. decembra Odesa je bila izložena masovnom napadu kamikaza dronova Geran-2. Govornik operativne komande grupe „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine Vladislav Nazarov, ne potvrđujući informacije o udarima, upozorio je na nepoželjnost distribucije foto i video materijala sa mesta događaja, što je primoralo lokalno stanovništvo da nagađa o ozbiljnosti situacije.

Prema javnim informacijama Odese, snažna eksplozija dogodila se u centru grada, gde su prethodno bili raspoređeni položaji PVO sistema, verovatno zapadnog porekla (moguće sistem Patriot).

Ovaj događaj je propraćen aktivnim radom ukrajinskih sistema PVO. Slična situacija je zabeležena i u Kijevu, kada je i raketom Kindžal ciljana baterija sistema PVO Patriot.

Posebno je interesantna informacija da su poboljšani Geranj dronovi kamikaze opremljeni “stelt tehnologijom” korišćeni za napad na Odesu. Prema lokalnim izvorima, radarski sistemi su mogli da otkriju ove bespilotne letelice tek kada su bili nadomak svojih ciljeva.

Prema rezultatima studije koju je sproveo Telegram kanal „Vojni informator” zasnovan na otvorenim ukrajinskim izvorima, ruska vojska je od početka SVO lansirala preko 3000 dronova kamikaza tipa Shahed-136/Geran-2. 

Oružane snage Rusije svakog meseca, u proseku, lansiraju nešto manje od 200 bespilotnih letelica-samoubica.

Čime je izveden napad na Kijev 24 novembra?

Najmasovniji vazdušni udar dronovima kamikazama izveden je 25. novembra 2023. godine. Glavni ciljevi bili su Kijevska oblast i sam grad Kijev a Rusi su napad izveli jurišnim UAV u rojevima, obrušavajući se na ciljeve u talasima, sa više strana. 

Naravno, ukrajinska strana nikada nije objvila stvarne podatke o učinku napada, tvrdeći u maniru svoje propagande da su svi (ili bar skoro svi, navodno, 74 od 75) ruski Gerani oboreni. O ovom udaru već smo pisali, ali oslanjajući se na tada dostupne izvore, naveli smo da je napad izvršen ruskim UAV Geran-2.

Ukrajinci su izneli jedan zanimljiv podatak: napadački Gerani su bili od ugljeničnih  vlakana koji su apsorbovali radarsko zračenje i – crne boje, skoro neprimetni u noćnim uslovima. Osim toga, na UAV su ranije bučni pogonski motori bili zamenjeni tišim.  

probijen metkom kamikaza dron geran 2 nastavio da leti
probijen metkom kamikaza dron geran 2 nastavio da leti

Gerani koji su napali Kijev bili su crni jer su napravljeni od ugljeničnih vlakana, sistemi upravljanja su u potpunosti bili vezani za GLONASS, a bojeva glava je povećana sa 50 na 60-70 kg. Na šta liči ovaj jasno duboko modernizovani dron?

Tačnije, postavlja pitanje da li su Rusi, samo 6 dana nakon javne prezentacije novih „čudesnih“ iranskih dronova, istim ružjem napali Kijev.

Napadi rojevima

O brzoj evoluciji ruskih udarnih dronova najbole govori pojava nove generacije „gerana“ opremljenih mlaznim motorom. 

Tokom proteklog leta, pojava dronova kamikaza iranskog porekla u opremi ruske vojske bilo je neprijatno iznenađenje za Ukrajince, i ne samo za njih. Naime, uskoro je i  Kijev počeo da lansira dronove-samoubice na ruske urbane celine. Ispostavilo se da ni jedna strana nema PVO/PRO osposobljenu da neutrališe male ciljeve koji lete na maloj visini.

Efekat kombinovanih udara po kritičnoj ukrajinskoj infrastrukturi u početku je bio tako uspešan da su počele da se rađaju megalomanske ideje o stvaranju „milionske vazdušne flote“ primitivnih besplotnih letilica koja bi masovnim napadima u rojevima onesposobila sistem protivvazdušne odbrane, omogućavajući sistematsko uništavanje neprijateljske kritične infrastrukture. 

Međutim, brzo je zaključeno da ovakve operacije ne bi mogle da traju dugo.  

Ukrajinske oružane snage su tokom prvih naleta dronova-samoubica pokušale da ih obore vatrom uz automatskih pušaka i mitraljeza. Da je vazduhoplovstvo raspolagalo lakim turboelisnim jurišnim avionima poput brazilskog Embraer EMB 314 Super Tucano (poznatih i kao ALX ili A-29), sporije bespilotne letelice, usmerene po unapred određenim koordinatama, za njih bi bile laka meta. 

crni geran na nebu
crni geran na nebu

Kako Kijev nije imao ništa slično, zapadni partneri su Ukrajini hitno morali da dostave različite NATO protivavionske sisteme. Zapadni sistemi su uspešno funkcionisali, sa jednom ne malom, ekonomskom začkoljicom: cena NATO protivvazdušne rakete višestruko je prevazilazila vrednost bespilotne letelice kamikaze koju je obarala. Znači, radna ekonomija nije išla u prilog onome ko se brani od kamikaze-UAV, što je napadač pokušao da iskoristi.

Naime, ukrajinska vojna postrojenja bila su maksimalno zaštićena tako da su Rusi Gerane morali da koriste prvenstveno za dejstva po infrastrukturi ili objektima dvostruke namene. 

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version