Naslovna Novosti Britanija odlučila da rasklopi 30 lovaca Eurofighter Typhoon, zabranivši njihovo prebacivanje u...

Britanija odlučila da rasklopi 30 lovaca Eurofighter Typhoon, zabranivši njihovo prebacivanje u Ukrajinu

3
eurofighter typhoon
eurofighter typhoon
google news

Vlada Velike Britanije odlučila je da povuče 30 lovaca Eurofighter Typhoon prevremenog puštanja (Tranche 1). Ove letelice će biti demontirane radi rezervnih delova u okviru programa Reduce to Produce.

Odgovor na pitanje o budućnosti Tranche 1 stigao je od državnog sekretara za odbranu Džejmsa Kartlidža kao odgovor na zahtev poslanika laburista Klajva Luisa. Kartlidž je potvrdio da nijedan lovac Eurofighter Typhoon Tranche 1 nije penzionisan ili prebačen u Ukrajinu od februara 2022. godine.

Trenutno je na vojnom registru 30 lovaca Tranche 1, od kojih je predviđeno da 26 bude penzionisano do kraja marta 2025. godine. Odluka je izazvala zabrinutost u Komitetu za odbranu zbog potencijalnog jaza u odbrambenim sposobnostima zemlje.

Prošle godine, Mark Fransoa, član Komiteta za odbranu, predložio je da se neki od lovaca stave u vojnu rezervu. U septembru ove godine, grupa britanskih parlamentaraca predložila je prizemljenje lovaca Typhoon FGR4 Tranche 1, a ne njihovo povlačenje. Oni su tvrdili da umesto da avioni zastare, postoje potencijali za modernizaciju.

Ove godine pojavile su se spekulacije o mogućnosti prebacivanja lovaca Typhoon Tranche 1 u Ukrajinu, koja je angažovana u sukobu sa Rusijom i traži zapadne avione za suprotstavljanje ruskim snagama.

Međutim, logističke poteškoće navele su Veliku Britaniju da odustane od ideje o prebacivanju lovaca Tranše 1 Ukrajini, odluku koju je potvrdio ministar odbrane.

Eurofighter Typhoon ukratko

Eurofighter Typhoon je višenamenski lovac četvrte generacije, razvijen i proizveden od strane Eurofighter GmbH, preduzeća osnovanog 1986. godine od strane konzorcijuma Alenia Aeronautica, BAE Systems i EADS.

Dizajnerske karakteristike lovca odražavaju želju konstruktora da koriste najnovija svetska dostignuća u oblasti konstrukcije aviona i elektronike.

Da bi se obezbedio potreban nivo manevrisanja, posebno pri velikim napadnim uglovima, avion je projektovan sa niskim delta krilom i negativnom marginom stabilnosti, dvodelnim zakrilcima i letvicama, okretnim prednjim horizontalnim repom, vertikalnom kobilicom sa kormilom bez stabilizatora.

Takav dizajn ima niz prednosti, od kojih je glavna smanjenje otpora aviona pri nadzvučnim brzinama.

eurofighter typhoon ce stititi svetsko prvenstvo u fudbalu

Dovod goriva se nalazi u trupu i krilnim rezervoarima za gorivo, koji u potpunosti zauzimaju kesone krilnih konzola. Ovaj lovac koristi četvorostruko redundantni digitalni sistem kontrole leta, kombinovan sa sistemom kontrole motora.

Obezbeđuje veštačku stabilnost i visoku upravljivost, kao i devijaciju komandi za postizanje maksimalnog aerodinamičkog kvaliteta u svim režimima i u čitavom opsegu brzina i visina leta.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina:2125 km/h
Domet:1390 km
Maksimalna visina leta:19.800 m
Projektili:Miks raketa AIM-120B AMRAAM
Meteor FMRAAM, ASRAAM
IRIS-T vazduh-vazduh,
ALARM anti-radar,
Penguin protiv-brodska,
Brimstone protiv-oklopna
Eurofighter Typhoon karakteristike

3 KOMENTARA

  1. А шта ако су их расклопили да их ипак пребаце, а можда су неки већ и пребачени и чекају погодан тренутак за склапање?

  2. Bolje ih je rastaviti nego poslati u ukrajinu gde će se videti svi nedostatci i greške i time izgubiti kvalifikaciju super oružja kao i poverenje.

  3. Izbegavaju ponizenje snimcima kako padaju sa neba. Za to ce da sluzi f-16. Znaju da je Ukrajnska vojska sprdnja i da je vec izgubila rat.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version