Naslovna Novosti Poraz Francuske: Posle Malija i Burkine Faso, napuštaju Niger – kraj vladavine...

Poraz Francuske: Posle Malija i Burkine Faso, napuštaju Niger – kraj vladavine u Sahelu

1
protesti u nigeru
protesti u nigeru
google news

Očekuje se da će poslednji članovi misije francuskih oružanih snaga raspoređeni u Nigeru napustiti afričku zemlju u toku dana, što će zapečatiti razlaz između Francuske i novog vojnog režima u Nijameju i označiti kraj više od desetogodišnje antidžihadističke operacije francuske vojske u Sahelu.

Povlačenje oko 1.500 francuskih vojnika i vazduhoplovaca iz Nigera, poslednjeg preostalog saveznika Francuske u Sahelu od kada su generali preuzeli vlast 26. jula, usledilo je nakon povlačenja francuskih oružanih snaga iz Malija i Burkine Faso.

Posle dva meseca bravura sa novim vlastima u Nijameju, koje su osudile bilateralne sporazume o vojnoj saradnji sa Parizom, francuski predsednik Emanuel Makron je krajem septembra konačno najavio da će se francuske oružane snage povući iz Nigera „do kraja godine”.

Francuski ambasador u Nigeru, Silven It, kojeg je režim proterao, takođe je napustio zemlju krajem septembra nakon višenedeljnog skrivanja u diplomatskom predstavništvu.

Francuska je odlučila da potpuno zatvori svoju ambasadu u Nigeru, pošto više ne postoji “mogućnost njenog nesmetanog rada”, rekli su u četvrtak diplomatski izvori, odluka kojom se zaključuje “razvod” između dve države.

Manevar povlačenja francuskih snaga, započet početkom oktobra, karakterisao je izazov sa logističke tačke gledišta, jer je zahtevao prelazak od 1.700 kilometara, uključujući puteve kroz pustinje i močvare ali i područja puna džihadistima, do glavnog grada Čada, Ndžamene, gde se komanda francuskih snaga u Sahelu nalazi.

Prema izvorima agencije Frans pres koji su upoznati sa tim, deo kontejnerskog materijala iz Nigera biće prevezen kopnenim putem od Ndžamene do luke Duala u Kamerunu, rute od 1.500 kilometara koja takođe prolazi kroz izuzetno opasna područja, kako bi se posle morskim putem prevezu u Francusku.

„Privrženost“ Moskvi

Većina francuskih trupa na terenu u Nigeru bila je raspoređena u vazdušnoj bazi u glavnom gradu Nijameju. Ostali elementi bili su raspoređeni, zajedno sa lokalnim snagama, u dve baze u zoni takozvane trilateralne granice (sa Malijem i Burkinom Faso).

Posle vojnog udara u Nigeru kojim je svrgnut predsednik Mohamed Bazum, koji je i dalje u kućnom pritvoru, generali su prekinuli veze sa zapadnim partnerima zemlje i pokušavaju da dođu do zbližavanja sa Rusijom.

vojni puc u nigeru predsednik bazum koga je postavio zapad svrgut u programu nacionalne televizije
vojni puc u nigeru predsednik bazum koga je postavio zapad svrgut u programu nacionalne televizije

Međutim, na teritoriji Nigera ostaju vojne misije SAD, Nemačke i Italije (poslednje dve su znatno manje). Početkom decembra Nijamej je takođe najavio da završava obe misije — političke i vojne Evropske unije.

SAD i Nemačka kažu da nameravaju da vode razgovore sa Nigerijcima. Mesecima se ponavljaju napadi džihadista i pobunjeničkih organizacija u Sahelu, sa stotinama mrtvih.

Mali, Burkina Faso i sada Niger, koji su formirali savez protiv džihadista, obratili su se Moskvi za podršku.

U Maliju je povlačenje francuskih snaga 2022. ostavilo gorak ukus u Parizu, pošto su njihove baze u Menaki, Gosiju i Timbuktuu brzo zauzeli plaćenici ruske privatne vojne kompanije Vagner.

Ukupno 58 francuskih vojnika je poginulo u borbama u Sahelu od 2013. godine, kada je tadašnji predsednik Fransoa Oland naredio operaciju Serval da pomogne vladi Malija u borbi protiv naoružanih islamističkih grupa.

1 KOMENTAR

  1. I vreme je bilo. Trebalo je da 2-razredne svetske sile, tj. bivše kolonijalne sile, odande podviju rep još 1950ih/60ih.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version