Naslovna Novosti Projekat Nemesis: Češka vojska prikuplja novac za kupovinu 10.000 FPV dronova za...

Projekat Nemesis: Češka vojska prikuplja novac za kupovinu 10.000 FPV dronova za Ukrajince

1
ukrajinski operater fpv drona 1
ukrajinski operater fpv drona 1
google news

Češka vojska i rezervisti udružili su snage kako bi kupili 10.000 FPV dronova za ukrajinsku vojsku u okviru projekta Nemesis. Donatori i pripadnici čeških snaga bezbednosti osnovali su „Udruženje Grupe D” pod pokroviteljstvom vrhovnog komandanta češke vojske Karela Rečka, kako bi pokrenuli kampanju prikupljanja sredstava za 10.000 dronova.

„Rusi su shvatili važnost dronova na bojnom polju i povećavaju njihovu proizvodnju tokom rata. To rade u zatvorima i školama. Razumemo da moramo nekako da reagujemo“, kaže investitor i rezervista Jan Veverka, navodi ukrajinsko glasilo Militarnyi.

U narednim danima, udruženje će pokrenuti javnu akciju prikupljanja sredstava pod nazivom ‘Nemesis’, tokom koje planira da prikupi oko 100 miliona kruna, što je ekvivalentno 4,5 miliona dolara.

U Češkoj postoje i druge kampanje prikupljanja sredstava za pomoć Ukrajini, ali prema rečima Rečka, inicijativa Grupe D je jedinstvena jer tačno zna šta je ukrajinskoj vojsci najpotrebnije zahvaljujući saradnji sa ukrajinskom vojskom.

Glavnokomandujući češke vojske objasnio je da će učesnici projekta uložiti napore da obezbede da se dronovi proizvode na osnovu zahteva dobijenih od Ukrajinaca.

Uloga dronova u rusko-ukrajinskom sukobu značajnija nego ikada pre

U zavisnosti od tipova i modifikacija ovih dronova, oni obavljaju različite funkcije tokom misija na bojnom polju.

Prema rečima Rečka, formiranje udruženja je od koristi i za češku vojsku, jer će, kao i tokom obuke ukrajinskih vojnika u Češkoj, moći da steknu znanja vezana za upotrebu ovih dronova tokom rusko-ukrajinskog rata.

ukrajinski fpv dronovi unistili najvredniji ruski cilj raketni sistem tor video
ukrajinski fpv dronovi unistili najvredniji ruski cilj raketni sistem tor

Kako podseća izdanje Militarnyi, češki dobrovoljci su 19. decembra završili prikupljanje sredstava za kupovinu 1.000 protivtenkovskih bacača RPG-75M za 41. mehanizovanu brigadu Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajina takođe planira da proizvede više od milion dronova First Person View (FPV) koji su veoma traženi na frontu, kako je objavljeno 20. decembra 2023. Ovi FPV dronovi su se navodno pokazali efikasnijim čak i od artiljerije za ukrajinske borce iz linija fronta.

„Falcon Avenger“ je jedan od FPV dronova koje koriste Oružane snage Ukrajine. Upotreba FPV dronova je brzo rasla, menjajući dinamiku rata u Ukrajini. U toku je masovna proizvodnja ovih FPV dronova, a Ukrajinci potvrđuju njihov strateški značaj.

FPV dronovi u neviđenoj ekspanziji

Vredi napomenuti da kako tehnologija napreduje, dronovi postaju sve bolji, brži i moćniji, što otvara nove mogućnosti i taktike za njihovu upotrebu u borbenim operacijama. 

Ovo predstavlja ozbiljnu pretnju u budućnosti, jer ukoliko se zadržimo na aktuelnoj ceni od samo nekoliko hiljada pa i stotina dolara, imaće sve ozbiljniji potencijal.

U poslednjim decenijama, bespilotne letelice, poznate kao dronovi, su postale neprocenjivo sredstvo za vojske širom sveta. Dronovi su omogućili brz i precizan nadzor, izviđanje, i često i napade na neprijateljske ciljeve, čime su transformisali način na koji se vođe vojnih operacija.

Jedna od najinteresantnijih kategorija dronova u vojsci su FPV (First-Person View) dronovi. Ovi dronovi omogućavaju vojnicima da dobiju realističan i praktično “prvi pogled” iz perspektive drona tokom leta. Evo kako se FPV dronovi koriste u vojsci i koje prednosti donose:

operater drona
operater drona

1. Izbegavanje rizika: Korišćenjem FPV dronova, vojska može da izvede opasne izviđačke i napade misije bez potrebe za prisustvom ljudi na terenu. Ovo smanjuje rizik po živote vojnika i omogućava izvršenje misija u opasnim ili neprijateljskim okruženjima.

2. Precizno izviđanje ciljeva: FPV dronovi su opremljeni visokokvalitetnim kamerama i senzorima koji omogućavaju precizno izviđanje i identifikaciju ciljeva. Ovo je od suštinskog značaja za vojne operacije kako bi se izbegla kolateralna šteta i osigurala tačnost u napadima.

3. Brzina: FPV dronovi omogućavaju brzu reakciju na promenljive situacije na terenu. Vojska može da lansira dronove u stvarnom vremenu kako bi dobila trenutne informacije o dešavanjima i donela brze odluke.

4. Operacije u Noćnim Uslovima: Mnogi FPV dronovi su opremljeni noćnim vidom i infracrvenim senzorima, što ih čini idealnim za vojne operacije tokom noći ili u uslovima smanjene vidljivosti.

5. Taktika: Korišćenjem FPV dronova, vojska može diverzifikovati svoje taktike i strategije. Mogu se izvesti iznenađujući napadi i izviđačke misije koje bi bile teško izvodljive pomoću tradicionalnih sredstava.

6. Kontrola: FPV dronovi se kontrolišu na daljinu, omogućavajući operaterima da ostanu van opasnosti i da imaju potpunu kontrolu nad dronom tokom misije.

Međutim, upotreba FPV dronova u vojsci takođe izaziva etičke i bezbednosne dileme. Postavlja se pitanje privatnosti i potencijalne zloupotrebe tehnologije za špijuniranje ili napade na civilne ciljeve.

fpv dron sa eksplozivom 1
fpv dron sa eksplozivom

U zaključku, FPV dronovi su revolucionarna tehnologija u razvoju koja je već transformisala vojne operacije širom sveta. Njihova sposobnost za brzo izviđanje, precizne napade i smanjenje rizika po ljudske živote čini ih dragocenim alatom u savremenoj vojnoj strategiji.

1 KOMENTAR

  1. Da ipak je otrcano i glupo a i izlizano da se skupljaju pare za decu, hranu i lekove, ovo je bolje.
    Odsad na takmicenjima za mis lepote nece govoriti da zele mir u svetu nego rakete za ukrajnu.
    Bolesno sve, samo gledaju da se sto vise pobije ljudi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version