Naslovna Novosti Kako sačmaricom oboriti pticu-samoubicu? Automatska sačmarica kao sredstvo zaštite od dronova

Kako sačmaricom oboriti pticu-samoubicu? Automatska sačmarica kao sredstvo zaštite od dronova

0
ukrajinska barazna cev 1
ukrajinska barazna cev 1
google news

Od početka rata u Ukrajini, u prvi plan su kao najveća taktička novina isplivali multikopteri i druge vrste bespilotnih letilica. Obe zaraćene strane masovno koriste civilne bespilotne letelice kako za izviđanje i otkrivanje ciljeva, tako i za direktne vazdušne udare.

Kako novi metod borbe nanosi velike gubitke, uveliko se radi na pronalaženju jeftinog i efikasnog sredstva za pravovremeno obaranje UAV.

Dronovi-ubice protiv vojnika u rovovima

Ovaj problem je prilično ozbiljan i zahteva sveobuhvatno rešenje. Name, otkriti multikopter na visinama od 300 do 500 metara nije ni malo lak zadak. Čak i nakon pravovremenog uočavanja letilice, neophodno je eliminisati je na vreme, pre nego što uspe da dejstvuje po tehnici ili ljudstvu. Posebno su opasni naoružani UAV koji pri manevrisanju jure ka cilju velikom brzinom.

U dosta slučajeva, vojnici nemaju vremena da protiv tako brzih ciljeva iskoriste specijalno oružje za borbu protiv dronova. Treba uzeti u obzir i da borci na prvim linijama fronta u principu ne dobijaju takva sredstva. Tako se rađa problem kako da se vojnik zaštiti od UAV koji ga ugrožava iz vazduha bombom, minom ili nekim drugim razornim sredstvom.

Sačmaricom protiv dronova

Sigurno je da se ideja o upotrebi glatkocevnih lovačkih pušaka rodila odmah nakon početka operacija i da je više puta realizovana. Na prvi pogled zvuči sasvim logično da se letilica na malim visinama može relativno lako oboriti sačmenim snopom.

No, problem nastaje ako je kvadrokopter na visinama od 300 do 500 metara. U takvim slučajevima praktično je nemoguće pojedinačnim hicima iz sačmarice kalibra 12 pogoditi naoružani kvadrokopter koji se obrušava ka strelcu.

policijski vepr 12
policijski vepr 12

Na ruskoj strani, taj problem se može prevazići automatskim dejstvom iz sačmare Vepr-12 Molot; automatskom vatrom, postiže se praktično neprobojna, gusta mreža samenih kuglica.

Amerikanci i rovovske pumparice

Američka vojska se sa problemom teško uočljivih ciljeva susrela u džunglama tokom Vijetnamskog rata. Tada su u upotrebu vraćene relikvije iz Velikog rata, rovovske pumparice Winchester Model 1897/1912.

Američki konstruktor Maxwell Atchisson je 1972. godine pokušao da tržištu ponudi savremenije oružje. Tako je nastala automatska borbena sačmaricaAtchisson Assault Shotgun, zvanično poznata kao AA-12 (Auto Assault-12). Atchisson je u suštini kombinovao rešenja automatske puške Browning M1918 i M16A1.

Oružje se hranilo iz kutijastog okvira kapaciteta 5 ili dobošastog okvira sa 20 ili 32 patrona kalibra 12. Tokom dejstva, trzaj je bio minimalan a postizana je gustina pogodaka kojom se bukvalno rezao buš vijetnamskih džungli. AA-12 je bila pouzdano oružje, sposobno da dejstvuje čak i nakon potapanja u vodu tokom 15-20 minuta.

No, jedan od nedostataka je bila velika masa od 7,3 kg (sa dobošem od 32 patrona). Max Atchisson je 1987. godine prava na AA-12 prodao Jerry Baberu, odnosno, kompaniji Military Police Systems, Inc. 

Na osnovu Ačisonovih ideja, John Trevor, Jr. je 1989. godine za Gilbert Ekuipment Co. kreirao  sopstvenu verziju automatske USAS (Universal Sports Automatic Shotgun) -12. Međutim, nijedna američka kompanija nije bila zainteresovana za kupovinu i proizvodnju. Tada je na scenu stupila južnokorejska Daevoo Precision Industries, koja je otkupila prava i započela proizvodnju Daewoo USAS.

Poznate su i automatske puške Jackhammer i Heckler & Koch HK CAWS (H&K CAWS), prvenstveno namenjene policiji i specijalnim snagama.

A Rusi?

Rusi imaju poluautomatski glatkocevni karabin „Vepr-12“, kreiran u Vjatsko-Poljanskom mašinskom kombinatu na bazi sistema Kalašnjikov. Originalni Vepr-12 nema automatski režim vatre ali postoji i automatska verzija. Kapacitet patrona se može povećati korišćenjem dobošastog okvira.

Do sada je već testirano dejstvo iz automatske sačmarice TIGRIS XR12 postavljene na besplotnu letilicu. Tigris Arms je linija glatkocevnih pušaka – sačmarica poznatog turskog proizvođača Candemir Silah San, razvijena u kooperaciji sa ruskim stručnjacima, takođe bazirana na sistemu Kalašnjikov.

TIGRIS XR12 se naziva hibridom jurišne puške Kalašnjikov, AR-15 i sačmarice Benelli. Sa takvom automatskom puškom postoji mogučnost uspešne borbe protiv manevarskog vazdušnog cilja. 

U Rusiji je nastao i sistem jurišnih pušaka Shak-12 (ШАK-12). Ovo oružje je po nalogu Centra za posebne namene FSB kreirano za potrebe specijalnih jedinica. Automatska sačmarica kalibra 12,7×55 mm ima veliku zaustavnu moć i gustinu vatre.

Istovremeno je tiha, jer je razvijena na bazi prigušene snajperske puške VKS Vikhlop (ВКС «Выхлоп»). Navedeni efikasni domet ShAK-12 od 300-350 metara, omogućava da se sa sigurnošću gađaju niskoleteći kvadrokopteri.

Tako se rodila ideja da se Vepr-12 Molot postavi na UAV, čime bi se mogli juriti neprijateljski kvadrokoperi i na većim visinama. Da se ugradnja streljačkog oružja na UAV razmatra i u drugim zemljama dokazuje SIG Sauer koji je prezentovao pištolj P365 na kvadrokopteru.

Osim toga, beloruska kompanija KB Displej  je još 2019 godine razradila udarne bespilotne aviacione sisteme (UBAK) Kvadro-1400, Kvadro-1600 i „Baražna cev“ (Барражирующая труба) – upravljane kvadrokoptere opremljene reaktivnim protivtenkovskim bacačima 72,5 mm RPG-26 Aglen.

Rusi polaze od premise da stvore leteću sačmaricu ugradnjom Vepr-12 na platformu bespilotnog konvertoplana.  Konveroplan je letilica sa mogućnošću vertikalnog uzletanja i sletanja, što se postiže zakretanjem krila sa motorima i njihovim rotorima oko uzdužnih osa.

Naime, kompanija „М-Indastriz“ uveliko radi na razvoju ovakve letilice pod nazivom Vezdeljet. Vezdeljet je u opitnoj fazi dokazao da može da uzleti i sleti vertikalno, da postiže brzinu od 100 km/h i nosi do 50 kg tereta. U vazduhu može ostati do 1,5 časova, sa radijusom dejstva od 150 km i maksimalnom visinom uzleta do 4000 m. 

vezdeljet
vezdeljet

Naravno, automatske sačmarice neće postati panacea (univerzalni „lek“ protiv UAV), ali opremanje boraca na prvoj liniji fronta bi povećalo njihovu sposobnost borbe.

Osim toga, naoružani dronovi bi mogli obarati kako lake izviđačke kvadrokoptere, tako i teške jurišne multikoptere OSU tipa „Baba Jaga“ (Bara Roga). Sigurno bi ovo oružje našlo svoju primenu i kao sredstvo za blisku borbu u urbanim sredinama prilikom čišćenja zgrada.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version