Naslovna Novosti Rusija počela da instalira antene Kometa-M na dronove Orlan, Geranj, krstareće rakete...

Rusija počela da instalira antene Kometa-M na dronove Orlan, Geranj, krstareće rakete i navođene bombe

2
da li je razvijen i „nevidljivi mlazni geran 3 – ruska verzija shahed 238
Geran
google news

Rusija je počela da instalira antene Kometa-M na sve dronove serije Orlan, Geranj, krstareće rakete i navođene bombe kako bi ih zaštitila od ometanja satelitskih komunikacija.

Već smo pisali da je britanska Grupa za izučavanje naoružanja u konfliktnim zonama (Conflict Armament Research, CAR) u avgustu 2023. godine „otkrila“ kako je u Rusiji započeta poizvodnja dronova Geranj-2 (po licenci iranskog Šahida).

Tada su posebnu pažnju pobudile četiri antene i ruski navigacioni modul „Kometa“ („Jantar 1KFT“), integrisan u glavnu satelitsku navigacionu jedinicu.

Članice NATO su odavno shvatile važnu ulogu satelitske navigacije za vojsku i počele su da traže načine da zaštite sisteme od ometanja putem elektronskog ratovanja. Zapadni stručnjaci su napravili poseban šifrovani signal sa M-kodom i zasebnom satelitskom vezom, koji je dostupan samo vojsci SAD.

Drugi način zaštite su kontrolisane prijemne antene (CRPA), koje su u stanju da preseku smetnje promenom dijagrama antene i algoritama analize signala. Rusija je krenula drugim putem i napravila zaštićenu antenu Kometa-M, koja po bezbednosti odgovara NATO prijemnicima.

Međutim, CRPA Kometa je sposoban da neutrališe samo 3 izvora ometanja. Tako Ukrajinci mogu rasporediti 4 uređaja za elektronsko ometanje REB Bukovatelj ili moderniji Bukovatelj-AD R4 i tako uspešno ometati ruske dronove. Bukovelj se može koristiti montiran na vozilo, sa trpoda ili ramena rukovaoca a anulira sisteme pozicioniranja GPS, GLONASS, Galileo i Beidou. 

bukovelj na vozilu
bukovelj na vozilu

No, CAR je ovih dana objavio svoja istraživanja „nove” verzije ruskog univerzalnog modula za planiranje i korekciju (UMPK) za avionske bombe FAB-250 i FAB-500.Uređaj je pronađen u oktobru 2023. u blizini Orehova u Zaporožju a imao je oznake i komponente koje ukazuju da je proizveden u julu.

Ovaj UMPK ima složeniji elektronski sistem u poređenju sa uzorcima otkrivenim u maju 2023. na UAV Geranj-2. Novi uređaj se sastoji od pet glavnih elemenata:

  • sofisticiranije navigacione ploče sa SMART navigacionim kontrolerom povezanim sa satelitskim navigacionim modulom KOMETA (1 i 2);
  • dve termalne baterije za napajanje elektronskog sistema(3); 
  • dva servo-motora za pokretanje elerona (4) i,
  • piropatrona (squib) (5) za otvaranje krila koja su bila složena pod potiskom opruga.

„Novi“ tip UMPK je bio pričvršćen za bombu pomoću tri stezaljke. Pretpostavlja se da su dva kormila takođe bila pričvršćena direktno na rep municije. Nekoliko sekundi nakon što je se bomba ispusti iz letelice, aktivira se squib i otvaraju se dva glavna krila UMPK.

Prema ukrajinskim oficirima sa kojima su razgovarali britanski istraživaći, dodavanje ovog sistema starim „dumb“ bombama povećava njihobu preciznost i efektivni domet dejstva za čak 35–40 km. Koliko je otporan na ometanje Bukovatelja – ostaje tajna.

U svakom slučaju, Britanci su zaključili da je primetna evolucija ruskog naoružanja. Moskva je težište stavila na razvoj jeftinih i svrsishodnih komponenti za konverziju zaliha starijih ubojnih sredstava lansiranih iz vazduha. Ova dorada povećava opseg dejstva i preciznost, a istovremeno omogućava bombarderima da umanje rizik od obaranja od strane ukrajinske pvo.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version