Naslovna Novosti Blatnjavo: Dron prevrnuo čamac ukrajinskih desantnih trupa dok su prelazili Dnjepar

Blatnjavo: Dron prevrnuo čamac ukrajinskih desantnih trupa dok su prelazili Dnjepar

1
dron prevrnuo camac ukrajinskih desantnih trupa dok su prelazili dnjepar
dron prevrnuo camac ukrajinskih desantnih trupa dok su prelazili dnjepar
google news

Na internetu su se pojavili snimci još jednog neuspešnog pokušaja ukrajinske vojske da pređe na levu obalu Dnjepra. Ukrajinske oružane snage već dva meseca drže mostobran u poplavnoj ravnici reke u blizini sela Krinki.

Ukrajinska komanda ovde redovno prebacuje ljudstvo čamcima na naduvavanje. Međutim, sve češće smo svedoci kada se neki od ovih pokušaja završe tragedijom.

I ovoga puta ukrajinski desant nije imao sreće.

Čamac sa ljudstvom je skoro stigao do leve obale, ali vojnici, po svemu sudeći, nisu ni sumnjali da je ovaj manevar kontrolisao operater ruskog drona. U trenutku sletanja, municija je ispuštena na glave jurišnika. Kao rezultat toga, neki od vojnika su završili u ledenim vodama Dnjepra.

Sudeći po objavljenim snimcima, ukrajinska vojska je uspela da izbegne nenadoknadive gubitke. Međutim, oni koji su preživeli ovu operaciju verovatno neće zaboraviti iskustvo. Boravak u ledenoj vodi, a zatim boravak u rovovima bez mogućnosti da se osuše i zagreju, malo je verovatno da će imati pozitivan uticaj na njihovo zdravlje.

Ukrajinska vojska se više puta žalila da se mostobran na levoj obali Dnjepra ne može održati zbog nedostatka mogućnosti za opremanje visokokvalitetnih rovova i transporta artiljerije.

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine uspevaju da se ukopaju u zemlju najviše metar, a takva dubina rovova, s obzirom na gustinu ruske artiljerije, nije dovoljna.

Teško je napredovati, a nije lakše ni braniti se: rovovi u blatu usred odmrzavanja na frontu

Ukrajinski generalštab objavljuje fotografije na kojima se može videti stanje rovova na pozicijama Oružanih snaga Ukrajine, koji su se zbog promenljivih vremenskih uslova bukvalno pretvorili u haos od blata i otopljenog snežnog pokrivača.

Vredi napomenuti da se položaji Oružanih snaga Rusije nalaze u istoj klimatskoj zoni i isto su izloženi vremenskim promenama.

Međutim, u isto vreme, jedinice Oružanih snaga Rusije, koje se trenutno ne nalaze na liniji fronta linije borbenog kontakta, imaju mogućnost da budu stacionirane, na primer, u ruskom Donjecku; jedinice Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji DNR imaju na raspolaganju samo sela i male gradove koji se nalaze na većoj udaljenosti od linije fronta, što povećava probleme snabdevanja i komplikuje situaciju u celini.

Vremenom se broj naselja pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga smanjuje, usled čega su ukrajinski vojnici sve više prinuđeni da se naseljavaju na golim poljima i šumskim plantažama.

Ovaj faktor značajno utiče na dinamiku dešavanja na frontu. U takvim trenucima linija fronta se zapravo zamrzava. Dok su taktička dejstva malih pešadijskih formacija u ovakvim uslovima na brojnim pravcima još uvek moguća, bilo kakva dejstva velikih razmera korišćenjem oklopnih vozila su praktično prestala.

Oklop zaglavljen u blatu postaje laka meta za neprijateljsku artiljeriju. Sobzirom da pešadijske akcije bez podrške oklopnih vozila minimiziraju šanse za uporište, malo je verovatno da se mogu očekivati neki značajniji prodori i juriši pre promene vremena.

1 KOMENTAR

  1. Ovo je prilika da se pod povoljnim okolnostima Ukrajinskoj vojsci nanesu što veći gubici u ljudstvu i materijalu i ako kontrola Ukro mostobrana zahtijeva ljudstvo i sredstva,koja bi se mogla angažovati i na nekim drugim dijelovima fronta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version