Naslovna Novosti Bombardovaćemo Moskvu: Ukrajina ima nove dronove kamikaze AQ 400 Scythe, dometa od...

Bombardovaćemo Moskvu: Ukrajina ima nove dronove kamikaze AQ 400 Scythe, dometa od 750 km

0
aq 400 scythe
aq 400 scythe
google news

Ukrajinska vojska dobila je prvu seriju novih dronova AQ 400 Scythe. O tome svedoče fotografije koje je objavila ukrajinska kompanija Terminal Autonomy, ranije poznata i kao One Way Aerospace.

Kompanija je u zvaničnom saopštenju najavila i uspešan završetak nabavke opreme za masovnu proizvodnju ovih kamikaza dronova velikog dometa.

Будем бомбить Москву. Новые дроны AQ 400 Scythe готовы к вылету.

Kompanija je takođe istakla napredak koji se trenutno postiže u implementaciji masovne proizvodnje za ovu klasu dronova.

Početni proizvodni kapacitet za dronove AQ 400 Scythe iznosi 100 jedinica svakog meseca, sa ambicioznim planovima da se ova stopa proizvodnje poveća pet puta – do 500 jedinica mesečno.

Međutim, konkretan vremenski okvir za ovo proširenje proizvodnje ostaje nejasan.

Čini se da je Terminal Autonomy postigao svoj cilj stvaranja pristupačnog i masovno proizvedenog sredstva za uništavanje sa projektom AQ 400 Scythe. Svestrane mogućnosti ovog drona mogle bi u velikoj meri da unaprede borbene sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga.

AQ 400 Scythe se može pohvaliti impresivnim dometom od 750 km, nudeći potencijal za lako gađanje strateških objekata u Ruskoj Federaciji, s obzirom na pretpostavljenu stopu proizvodnje koju su Ukrajinci mogli da proizvede od stotina dronova mesečno.

Poletna težina drona je 100 kg, a znatan deo, 32 kg, je bojeva glava. Celokupna nosivost je 43 kg. Ova težina se može povećati na 70 kg smanjivanjem dometa leta. Zanimljivo je da je bojeva glava ove bespilotne letelice jednaka, ako ne i veća, nosivosti od 40 kg koju nose kamikaze dronovi Geran-2 koje trenutno koristi Rusija protiv Ukrajine.

Pored svojih interesantnih karakteristika, dron AQ 400 Scythe ima raspon krila od 2,3 m i dostiže brzinu krstarenja od 144 km/h. Ako je opremljen sa bojevom glavom od 32 kg, može da ostane u vazduhu do 6,5 sati. Opcije za lansiranje drona su višestruke; može se lansirati katapultom ili klasično.

Postoji mogućnost da je dron AQ 400 Scythe već u upotrebi na bojnom polju. Nedavna učestalost napada dronovima koje su Ukrajinci lansirali ka Krimu postavlja pitanja koja mogu voditi u tom smeru. Takođe je verovatno da su za ove napade odgovorni i drugi dronovi dugog dometa u službi ukrajinskih snaga.

Iako kompanija Terminal Autonomy nabavlja neke komponente izvan Ukrajine, projekat daje prioritet lokalizaciji proizvodnje unutar granica Ukrajine.

Prošle noći ruski PVO sistemi odbili masovni napad 35 ukrajinskih dronova

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije izvestilo je o sprečavanju terorističkog napada koji je planirao Kijev korišćenjem dronova tipa aviona.

snimak unistavanja ukrajinskog drona shark od strane ruskog pvo sistema tor m2
tor m2

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, snage PVO su tokom prošle noći uništile i presrele 33 ukrajinske bespilotne letelice. Napad je izveden u Lipeckoj, Rostovskoj i Volgogradskoj oblasti.

Naknadne informacije ruskog Ministarstva odbrane ukazuju na neutralizaciju još dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Volgogradske oblasti. Ovo je nastavak serije napada, pošto je resor već 14. decembra potvrdio presretanje i uništenje devet ukrajinskih dronova u oblasti Moskve i Kaluge.

Ovi izveštaji ukazuju na ozbiljnu eskalaciju situacije u vezi sa upotrebom bespilotnih letelica od strane ukrajinskih oružanih snaga za izvođenje napada na rusku teritoriju.

Izvori navode da su meta napada mogli biti ruski vojni aerodromi, međutim, za sada se zna da su bilo kakve posledice izbegnute.

Ova značajna eskalacija se može dovesti u vezu sa ukrajinsim novim bespilotnim letelicama dometa do 750 kilometara.

Zvinčuk: Ukrajinska vojska napala aerodrom Morozovsk

Ukrajinske vojne formacije izvele su večeras udare bespilotnim letelicama na različite regione Rusije, uključujući i aerodrom Morozovsk u Rostovskoj oblasti, gde je stacioniran avio-puk bombardera.

I pored toga što su neki od dronova oboreni, na internetu su se pojavile fotografije na kojima se navodno vide tragovi udara dronova na aerodrom. Tip UAV (bespilotne letelice) još nije utvrđen sa fotografija.

Udar 35 ukrajinskih dronova, je jedan od najvećih napada ove vrste u poslednje vreme. To ukazuje na povećanu aktivnost ukrajinske strane u korišćenju bespilotnih letelica za izvođenje i napade na rusku teritoriju.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version