Naslovna Novosti Svi ruski tenkovi T-80BVM u Ukrajini sada su opremljeni sistemima protiv bespilotnih...

Svi ruski tenkovi T-80BVM u Ukrajini sada su opremljeni sistemima protiv bespilotnih letelica

3
svi ruski tenkovi t 80bvm koji se koriste u ukrajini opremljeni se sistemima protiv bespilotnih letelica
svi ruski tenkovi t 80bvm koji se koriste u ukrajini opremljeni se sistemima protiv bespilotnih letelica
google news

Rusko Ministarstvo odbrane je nedavno objavilo da su njegovi tenkovi T-80BVM, raspoređeni na frontu u Ukrajini, sada standardno opremljeni naprednim sistemima zaštite. Ovi sistemi su posebno dizajnirani da se bore protiv visokopreciznog oružja i FPV dronova, sve veće pretnje na ukrajinskom bojnom polju.

Odluka o modernizaciji tenkova je zasnovana na složenosti ukrajinskog ratišta. Ruski tenk T-80BVM, oslonac ruske oklopne flote, sada ima specijalnu zaštitnu opremu. Ovo poboljšanje značajno smanjuje ranjivost tenka na različita visokoprecizna oružja.

Takođe pruža snažnu odbranu od novijih oblika ratovanja kao što su bespilotne letelice kamikaze, bombe koje se lansiraju kvadrokopterima i napadi FPV dronovima.

FPV dronovi, koji operateru daju mogućnost da posmatra okolinu u realnom vremenu, postali su jedan od faktora koji su doveli do promene načina vođenja rata. Ove vrste dronova nude izviđanje u realnom vremenu i mogu da izvode precizne udare, što ih čini odličnim alatom u rukama dobrih operatera.

Odluka ruskog ministarstva odbrane da opremi tenkove protivmerama protiv ovih bespilotnih letelica naglašava stalno rastuću prirodu pretnji na bojnom polju i potrebu za kontinuiranim prilagođavanjem.

29. armija ruskog istočnog vojnog okruga, koja upravlja ovim tenkovima, dosledno ih je koristila za pružanje podrške ruskim jurišnim jedinicama na liniji fronta u Donjecku.

Značajna karakteristika nadogradnje T-80BVM je uključivanje novog nišanskog sistema „Sosna-U“. Ovaj napredni sistem ciljanja koristi laserski snop za vođenje projektila ispaljenih iz pištolja tenka. Ova tehnologija omogućava tenku T-80BVM da gađa i uništava oklopne ciljeve iz daljine, ostajući na nešto većoj udaljenosti od oblasti iz koje može biti napadnut.

Pored toga, rusko Ministarstvo odbrane je istaklo tekuće napore da se efikasnije suprotstave bespilotnim letelicama. To uključuje testiranje sistema dizajniranog da potisne GPS kanale i kanale za kontrolu dronova. Takvi sistemi su od suštinskog značaja za suprotstavljanje širokoj upotrebi različitih tipova bespilotnih letelica od strane ukrajinskih snaga u zonama sukoba.

Kontinuirana evolucija tenkova T-80BVM i integracija sofisticiranih odbrambenih sistema odražavaju promenljivu dinamiku modernog ratovanja. Kako se sukob u Ukrajini nastavlja, obe strane se brzo prilagođavaju i modernizuju svoje vojne sposobnosti, signalizirajući novu eru tehnološki naprednih borbenih strategija.

Modernizovani tenk T-80 BVM

U poslednje veme na ukrajinskom frontu pojavili su se ruski modifikvani tenkovi T-80BVM. Kod ove varijante uočava se dinamička zaštita na poklopcu gusenica u zoni lenjivca, po uzoru na T-72B3 (uslovno, M2022) i T-90M (uslovno, M2022), kao i protivkumulativna rešetka u zoni pogona kupole (kao kod T-90M).

t 80bvm
t 80bvm

Izmenjen je ekran panela za upravlјanje nišanskim uređajem ”SOSNA-U” kao i sama rešetka na nišanskom ekranu (postoji mogućnost da je ugrađen potpuno novi nišanski uređaj).

No, ovde se radi o poboljšanjima na T-80BVM – unapređenoj verziji glavnog borbenog tenka T-80BV. Rusija je, navodno, imala ukupno 4500 tenkova T-80 svih varijanti ali su zbog visokih operativnih troškova držani u rezervi.

Ministarstvo odbrane Rusije je 2017. potpisalo ugovor o remontu i nadogradnji ukupno 62 tenka T-80BV na standard T-80BVM koje bi zadržala u operativnoj upotrebi. Prva serija od 31 tenka T-80BV je 2018. nadograđena na standard T-80BVM a prvi put su javnosti predstavljeni na Paradi pobede iste godine. 

Međutim, na ovoj seriji nisu dostignute sve karakteristike predviđene 2017. za T-80BVM. Tako je nadogradnja tenkova T-80BV nastavljena i tokom 2019, kada je isporučen još 31 tenk. Naredne godine potpisan je ugovor o nadogradnji još 50+ tenkova T-80BV na novi standard T-80BVM.

Unapređeni T-80BVM ima malo poboljšanu oklopnu zaštitu. Opremljen je kompletom ”Relikt” eksplozivnog reaktivnog oklopa. Isti oklop koriste i najnoviji ruski glavni borbeni tenkovi, kao što su T-90M i T-90M ali, on je prvi put ugrađen na T-80BVM.

”Relikt” pruža zaštitu od tandem kumulativnih bojevih glava i smanjuje prodor protivioklopne podkalibarne trasirne municije (APFSDS, Armour-piercing fin-stabilized discarding sabot) za preko 50%.

Tenk je opremljen gumenim bočnim panelima, sa ugrađenim oklopnim pločama. Zadnji delovi trupa i kupole su pokriveni kaveznim oklopom. T-80BVM je navodno opremljen sistemom pasivnih protivmera, koje su poboljšale zaštitu od nekih tipova protivtenkovskih vođenih projektila.

Tenk T-80 preživeo eksploziju i nastavio da puca

Na T-80BVM je planirano da se zadrži glatkocevni top kalibra 125 mm ali, ugrađuje se oruđe 2A46M-4, koje ima veći domet do 15-20% i veću preciznost od 2A46M-1. Efektivni domet vatre sa APFSDS municijom je 2000-3000 m danju i 2000-2600 m noću.

Probojnost oklopa je oko 590-630 mm na dometu od 2000 m. Top na T-80BVM je kompatibilan za municiju ”Svinjec-1” (Свинец) i ”Svinjec-2” APFSDS (Бронебойный оперённый подкалиберный снаряд, БОПС) sa penetratorima od volframa i osiromašenog uranijuma.

Tenk takođe može da lansira protivtenkovske laserski vođene protivoklopne rakete 9M119M ”Refleks” (NATO oznaka  AT-11 ili Snajper-B) na isti način kao i klasičnu municiju. Rakete proširuju efektivni domet topa ali su manje precizne na većim distancama.

Njihov domet je 4-5 km i mogu da gađaju nisko leteće helikoptere. Rakete koriste poluautomatsko lasersko navođenje i imaju verovatnoću pogotka od 80% na dometu od 4000 m i 70% na dometu od 5000 m.

Međutim, zapadni izvori dovode u sumnju ovu tvrdnju i smatraju da je verovatnoća pogađanja stacionarnih ciljeva oko 50%. Maksimalna brzina paljbe je 6-8 raketa u minuti.

Tenk T-80BVM nosi 45 granata i raketa za glavni top. Top se puni automatski ili, u slučaju potrebe, ručno.  Sekundarno naoružanje se sastoji od koaksijalnog mitraljeza kalibra 7,62 mm i mitraljeza na kupoli kalibra 12,7 mm. Tenk je opremljen unaprijeđenim sistemom upravljanja vatrom. Ima tročlanu posadu – komandira, nišandžiju i vozača. 

t 80bvm
t 80bvm

Pokreće ga gasnoturbinski motor GTD-1250TF, koji razvija 1250 KS. U suštini, radi se o pogonu predviđenom za helikoptere koji su prilagođeni tenku. Prednosti ovakvog motora su kompaktne dimenzije, velika snaga i mogućnost pokretanja pri temperaturama do -40°C.

Zbog ovih karakteristika, tenkovi serije T-80 mogu se koristiti u severnim oblastima Rusije. Osim toga, oni su brži od tenkova serije T-64, T-72 i T-90 sa dizel motorima i imaju superiorne performanse u vožnji.

Međutim, gasnoturbinski motor ima i nedostatke. Najvažnija je velika potrošnja goriva, koje se može kretati i do 750 l. na 100 km. Ostali nedostaci su problematično održavanje i visoka jedinična cena. T-80BVM je opremljen i pomoćnim agregatom, koji napaja sve sisteme kada je glavni motor isključen.

3 KOMENTARA

  1. Војсци Украјине се опасно примичу бољи дани !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  2. Prioritet bi bio ugradnja sistema aktivne zaštite,Arena-M(logično je bilo da su ih vozila imala još na početku Spec.operacije,ali šta je tu je).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version