Naslovna Novosti Rat dronova: Rusija predstavlja pomorski dron kamikazu „Maslačak“ koji nosi 600 kg...

Rat dronova: Rusija predstavlja pomorski dron kamikazu „Maslačak“ koji nosi 600 kg TNT-a

4
maslacak pomorski kamikaza dron
maslacak pomorski kamikaza dron
google news

Ruski mediji objavili su prve slike prvog ruskog pomorskog kamikaza bezposadnog plovila koja će biti korišćena u Crnom moru kao odgovor na sve češće ukrajinske napade na rusku Crnomorsku flotu.

Rusi tvrde da je ovaj dron kamikaza dobio ime BBKN Maslačak (Одуванчик), akronim koji znači „brzo kretanje bespilotnog nosača broda“.

Rusi takođe tvrde da ova letelica na daljinsko upravljanje ima domet do 200 kilometara, maksimalnu brzinu putovanja do 80 km/h, nosivost do 600 kilograma TNT-a.

Istovremeno, ruski mediji navode i da bi Maslačak trebalo da bude prvi u nizu od 10 sličnih pomorskih dronova koje je rusko Ministarstvo odbrane naručilo od kompanije KMZ.

Kompanija KMZ, specijalizovana za projektovanje malih plovila za ruske bezbednosne agencije i za projektovanje specijalne opreme za rusku nuklearnu industriju.

Osim toga, Rusi su proučavali olupine nekoliko ukrajinskih dronova kamikaza. Ukrajinska štampa tvrdi da je ruska odbrambena industrija pokušala da prouči dronove kamikaze koje koristi ukrajinska vojska kako bi ih redizajnirala.

Ukrajinski analitičari Difens Ekspres izdanja napominju da je, barem po izgledu, ruski pomorski dron sličan ukrajinskim pomorskim dronovima kamikaza, međutim činjenica je da su svi čamci ove klase manje više slični.

Strukturno veoma sličan ukrajinskim modelima, ruski dron ipak ima niz suštinskih razlika, što može ukazivati na nameru Rusa da ga koriste za više različitih misija, a ne samo kao dron kamikazu.

Na primer, telo drona je lišeno antena sistema komandovanja i upravljanja, kao i optičkih uređaja za nadzor i ciljanje.

Nedostatak kamere, ukoliko nije skrivena, može sprečiti da se dron koristi protiv manevarskih površinskih ciljeva. Sa druge strane, i bez kamere može se pretpostaviti da će njegova svrha biti da udari u statične objekte kao što su mostovi i luke.

Predstavnici ruske kompanije KMZ kažu da dron može da nosi bojevu glavu ili drugi korisni teret težine do 600 kilograma. Poređenja radi, ukrajinski dron SeaBaby koji je udario na Krimski most u julu 2023. nosio je 850 kg eksploziva, prema ukrajinskim izvorima.

Bespilotno plovilo može da pređe razdaljinu od 200 kilometara brzinom do 80 km/h. Ovo je dovoljno da pogodi Odesu ako se primera radi lansira sa Krima. Pored toga, moguće je da će ovi dronovi biti lansirani sa brodova ruske mornarice koji su već raspoređeni na moru.

Istovremeno, nije jasno kako bi se njime moglo upravljati bez satelitskih komunikacija, pošto takve antene nisu viđene na brodu. Međutim i one ne moraju biti vizuelo uočljive kao ni kamere.

Može se pretpostaviti da su Rusi koristili inercijalni sistem sa korekcijom za GPS signale, baš kao i dronovi Geran/Shahed. Ne može se isključiti mogućnost korišćenja dronova sa komunikacionim relejem.

Vredi napomenuti da je upotreba ukrajinskih dronova, kao i nekoliko zarobljenih njihovih dronova, dala značajan podsticaj razvoju ove niše bezposadnog naoružanja u Rusiji ali i globalno.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version