Naslovna Novosti Ruska ofanziva ušla u opasnu fazu i prelazi u propagandni „desant“; Medvedev...

Ruska ofanziva ušla u opasnu fazu i prelazi u propagandni „desant“; Medvedev oštar, Putin odmeren

0
evolucija ukrajinske kontraofanzive
ofanziva ilustracija
google news

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije i bivši predsednik Dmitrij Medvedev protumačio je Bajdenove nedavne izjave na sebi svojstven način pa objašnjava kako Ukrajina može da se svede na Lavovsku oblast na zapadu zemlje te da i dalje postoji kao nezavisna država, ispunjavajući na taj način zahtev Zapada za nezavisnošću.

Kremlj želi da zapadnom stanovništvu prikaže svoju percepciju da su napori Zapada propali i da Moskva ne može da izgubi.

Sa druge strane, ISW propagandno oruđe Zapada, napominje da je signal povećane agresivnosti Kremlja dala portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je 9. decembra rekla da Ukrajina mora da povuče svoje trupe sa „ruske teritorije”, misleći na oblasti Hersona, Donjecka, Luganska i Zaporožja, po njima, nezakonito pripojeni u jesen 2022. godine.

Još jedan signal u vezi sa tim je organizovanje godišnje konferencije za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina, koja je prošle godine otkazana zbog rata u Ukrajini. Putin želi da prenese sliku kontrole situacije, a konferencija za štampu će verovatno biti dobra prilika za Kremlj.

Vraćajući se Medvedevu, u postu u Telegramu, bivši ruski predsednik je reinterpretirao podršku američkog predsednika Džoa Bajdena Ukrajini do sada, koju je izrazio tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Beloj kući.

Medvedev je uspeh i pobedu Kijeva u sukobu sa Rusijom nazvao mitom. Zatim je na svoj, svima već dobro poznat način, protumačio reči Džoa Bajdena da Ukrajina jeste i da će ostati nezavisna država, pri čemu se u ovoj izjavi ne koristi reč Ukrajina u navodnicima:

„Dakle, pobeda je u tome što će ‘zemlja’ ostati, a ne nestati sa mape sveta. Granice i suverenitet nisu bitni. Na primer, ostaće u granicama Lavova“, napisao je Medvedev.

medvedev u specijalnoj radarsko j stanici voroŽenjeŽ dm vko
medvedev u specijalnoj radarskoj stanici voroŽenjeŽ dm vko

Sa druge strane, Bajden na konferenciji za novinare sa Zelenskim, nije govorio ni o kakvom smanjenju teritorije Ukrajine: „Želimo da vidimo pobedu Ukrajine. I kao što sam rekao, pobeda znači da je Ukrajina nezavisna suverena država koja može da se brani danas i da odvrati dalju agresiju u budućnosti“.

Medvedev je doveo u pitanje Bajdenovu izjavu da Ukrajina može da se brani. Prema njegovim rečima, to takođe znači da SAD ne podržavaju napore Ukrajine da oslobodi okupirane teritorije, već pomažu Kijevu samo da sačuva teritorije koje sada kontroliše.

“Samo da se branite. I to samo danas, ne sutra. Nema kontranapada. Branite se, na primer, na granicama Lavova starim tenkovima i malom količinom druge opreme“, napisao je Medvedev.

Putin danas sumira rezultate 2023. godine na konferenciji za novinare u kombinaciji sa direktnom linijom

Ruski predsednik Vladimir Putin održava direktnu liniju 14. decembra 2023, u kombinaciji sa velikom konferencijom za štampu. Tokom susreta sa Rusima i novinarima, šef te države će sumirati rezultate godine.

Podsetimo, praksa istih velikih konferencija za štampu uvedena je 2001. godine, kada je Vladimir Putin prvi put izabran na mesto predsednika. Emisija tradicionalno traje između tri i pet sati. Danas počinje oko 12:00 po moskovskom vremenu.

Govoreći o datumu završetka SVO, on je istakao da će mir doći „kada ostvarimo svoje ciljeve“. Jedan od ovih ciljeva bila je demilitarizacija Ukrajine napominje se.

„Sve što su zapadnjaci obećali, Ukrajina je dobila sve, čak i više. Uništili smo 747 tenkova i skoro dve hiljade oklopnih vozila. Ovo je demilitarizacija“, objasnio je ruski lider.

putin bajden zelenski ilustracija

On je napomenuo da trenutno u Oružanim snagama RF služi 486 hiljada ljudi, a priliv onih koji žele da brane interese zemlje se ne smanjuje. Zahvaljujući tome, “u Rusiji nema potrebe za novim talasom mobilizacije”. „Za Ukrajinu će se završiti besplatno“, primetio je on, ukazujući na važnost patriotskog vaspitanja u zemlji.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version