Naslovna Novosti Potez ruskih generala slama ukrajinsku odbranu u Donjecku-Zaporožju: Oštar manevar okružuje hiljade...

Potez ruskih generala slama ukrajinsku odbranu u Donjecku-Zaporožju: Oštar manevar okružuje hiljade ukrajinskih vojnika

2
marinka potpuno razrusena
marinka potpuno razrusena
google news

Slika potpunog kolapsa predstavlja front Donjecka za Kijev, pošto su nakon zauzimanja Marinke ruske armije koje su se borile u gradu bile razdvojene i sada napreduju ka ostatku ukrajinskih utvrđenja u regionu.

Ruske snage su pokrenule snažnu ofanzivu ka naseljima Pombede, Paraskovejevke, Novomihajlovke i Kurakovo. Rusi su otvorili drugu osovinu napada prema Ugledaru sa ciljem da opkole i zauzmu ukrajinska utvrđenja.

Iz rasporeda ruskih snaga u okruženju vidi se da Rusi izlazeći na njihova „leđa“ počinju da opkole hiljade Ukrajinaca koji ratuju na Zaporoškom frontu. Ključna tačka razvoja događaja biće pad Avdijivke, dakle oslobađanje 40.000 ruskih vojnika koji se tamo bore.

Ovo bi se pokazao kao odličan manevar ruskih generala koji će, ako uspe, dokrajčiti Ukrajince na ovom delu fronta. Rusi se do sada nisu suočili sa ozbiljnim otporom ukrajinskih oružanih snaga.

Rusi čiste Marinku

Ruske trupe su potpuno očistile zapadne oblasti Marinke u pravcu Georgijevke potiskujući preostale ukrajinske vojnike iz naselja. Jugozapadno predgrađe Donjecka došlo je pod kontrolu ruske vojske.

Operaciju su izvele jurišne jedinice 163. puka 150. motorizovane divizije kopnenih snaga Rusije i 5. donjecke brigade.

Rusi su iskoristili loše vreme i krenuli u napad na utvrđenja ukrajinskih oružanih snaga. Kao rezultat toga, neki od ukrajinskih vojnika su stradali, a neki su se predali. Ukrajinska vojska zbog mraza nije mogla da koristi dronove i platila je cenu. Glavni perimetar grada je već očišćen.

U videu ispod dron snima rusku tenkovsku operaciju u Marinki pre njene okupacije.

Rusi napreduju ka naselju Pombeda

Zauzevši Marinku, ruska vojska napreduje ka naseljima Pombeda, Paraskovejevka i Novomihajlovka.

U južnom predgrađu Novomihajlovke, rusko vazduhoplovstvo neprestano bombarduje položaje ukrajinskih snaga.

Trenutno su Oružane snage Rusije napredovale 2 kilometra u pravcu juga od Marinke, prema naselju Pobeda. Napredak se beleži na području širine do 5 km. U videu ispod je prikazan ruski tenk pod vatrom u Novomihajlovki.

Ovo naselje je značajno jer „gleda“ prema Ugledaru.

Ukrajinci se utvrđuju na odbrambenoj liniji Kurahovo-Ugledar

Ukrajinski oficir Nikolaj Vorošnov sa pozivnim znakom „Kanada“ tvrdi na svom Telegram kanalu da će se posle gubitka grada Marinka od jedinica ruske vojske, sledeća velika bitka voditi u sledećoj „neosvojivoj tvrđavi“, Kurahovu.

Udaljenost od Marinke do Kuračova ne prelazi 14 kilometara, a između dva naselja nalaze se samo njive, šumski zasadi, salaš i malo selo. U videu ispod ruska artiljerija gađa ukrajinske položaje kod Marinke.

Prema rečima ukrajinskog oficira, kada ruske oružane snage preuzmu potpunu kontrolu nad Avdifkom, ruska komanda će baciti sve svoje snage na probijanje odbrambene linije Kurahovo-Ugledar Oružanih snaga Ukrajine.

„Posle Avdejevke baciće sve svoje snage na veliki prodor u pravcu Kurahovo – Ugledar.

Sigurno će ovo biti sledeći ofanzivni udarac Rusa. Uskoro nas čeka „Tvrđava Kurakovo“, kaže oficir Oružanih snaga Ukrajine.

Prema informacijama, glavni deo ukrajinskih formacija koje su napustile Marinku, utvrđen je na zapadu u selu Georgijevka. Tamo su Oružane snage Ukrajine uspele da miniraju prilaze naselju i opremiju rezervnu liniju odbrane.

Ukrajinski front u pravcu južnog Donbasa puca po šavovima. Jedan od razloga je to što je ukrajinska komanda bila prinuđena da prebaci značajne rezerve za odbranu Avdejevke i oblasti Bahmuta. Proteklih dana prijavljeno je i hitno prebacivanje dela ljudstva iz Bahmuta u Marinku.

Kao rezultat produžene odbrane Marinke, ukrajinska vojska nije uspela da postigne očekivane rezultate. Iako još nema zvanične potvrde ruskog Ministarstva odbrane, Marinka je de facto došla pod punu rusku kontrolu. Krvave višemesečne borbe za grad završavaju se neslavno za ukrajinske snage.

2 KOMENTARA

  1. Zanimljiva je da se Ukrajinci bore po sistemu’Festung'(utvrdjenih gradova i sela),koji su njihovi Nacistički uzori i učitelji koristili tokom Drugog Svjetskog rata,posebno na Istočnom frontu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version