Naslovna Novosti Počelo pad Avdijivke: Ukrajinska garda pred odsecanjem; Ruske trupe ulaze u grad...

Počelo pad Avdijivke: Ukrajinska garda pred odsecanjem; Ruske trupe ulaze u grad u talasima; Borbe u 16 ​​oblasti

0
situacija na frontu avdijivke prema ruskim izvorima
situacija na frontu avdijivke prema ruskim izvorima
google news

Komanda ukrajinske garde u Avdijivki izvestila Kijev da više nije moguće snabdevati svoje snage unutar grada oružjem i municijom.

Rusi su doveli rojeve FPV dronova sa termo-noćnim kamerama kako bi zatvorili „rupe“ dok poslednja putna osovina Avdijivke koja prolazi kroz Očeretino i Orlovku ne bude potpuno zauzeta.

Istovremeno, ruske trupe nastavljaju da napreduju u grad na raskrsnici ulica Jasinovski i Vuličija Kolosova.

Ukrajinska odbrana u Avdifki se srušila

U protekla 24 časa Oružane snage Rusije ostvarile su najveći napredak od početka meseca severozapadno od Avdijivke.

Oružane snage Rusije su u poslednja 24 časa napredovale oko 500-650 metara u pravcu sela Novokalinovo. Treba napomenuti da čak i ukrajinska strana priznaje rusko napredovanje u rejonima Novokalinova, Stepova i Berdiči.

Istovremeno, nastavlja se ruski napad na AKHZ (Avdejevski koksohemijski kombinat). Postoje izveštaji sa terena da su bunkeri ukrajinskih trupa gađani termobaričkom municijom TOS-1A „Solncepek“, MLRS i sovjetskim artiljerijskim sistemima „Malka“.

Ruska vojska izvodi operacije u 16 ​​okruga Avdijivke

Tokom protekla tri dana, ruska vojska je izvela operacije u najmanje 16 oblasti u gradu.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštava da je ruska vojska u pravcu Avdijivke samo u proteklom danu izvela 37 napada u oblastima istočno od Novokalinova, istočno od Novobahmutovke, Stepova, Avdijivke, južno od Severnog, južno od Tonenkija, Pervomajskog i Nevelskog, pokušavajući da razbiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski vojni analitičari zabrinuti su zbog situacije u regionu. Oni posebno pominju:

  • Poslednjih dana, u promenljivim vremenskim prilikama i pod okriljem magle, ruske trupe su se aktivirale.
  • Nastavljaju se žestoke borbe u rejonu Stepovo na tri pravca (obostrano od sela i u frontalnom pravcu). Ruske oružane snage su napredovale ka severu.
  • U blizini ostataka ograde koksare Avdijivski stalno se vode borbe, a sam AKHZ je pod stalnom vatrom.
  • Južno od postrojenja za preradu, ruska vojska nastavlja napore da probije ukrajinsku odbranu u blizini koksare i železničke pruge.
  • Ruske trupe takođe napadaju u pravcu Severnog, Tonjenjskog i Pervomajskog.
  • Industrijska oblast jugoistočno od Avdjivke potpuno je izgubljena za Kijev.
  • Pored toga, učestali su napadi na privatni industrijski sektor. Ovo su pune napadne i ofanzivne operacije. Napadi se vode na najmanje četiri mesta zapadno od industrijske zone i u blizini stanice Vinogradniki, kao i borbe između Kolosova i Jasinovačkog ulice.
  • Konačno, ruske oružane snage iz Vodjanojeva upadaju u šumovite predele severoistočno od sela, prema 9. okrugu Avdijivke.

Isti manevar zabeležen je i u naselju „Doživljaj”.

Ruske trupe zaobilaze kamenolom u Avdijivki – Borbe u ulici Kolosov u južnom delu grada

Prema vojnim dopisnicima, jedinice Oružanih snaga Rusije zaobišle su kamenolom peska u gradu i ušle u Kolosovu ulicu u južnom delu grada.

Shodno tome, borbe se vode direktno u samom gradu, a ne na njegovoj periferiji, što ukazuje na napredovanje ruskih trupa.

Napredovanje ruskih jedinica odvija se pod veoma nepovoljnim uslovima. Sneg i ledena kiša, led i vetar ometaju potpuni rad vazdušnog izviđanja, letove jurišnih dronova i, naravno, pešadijske operacije.

„Da nije ovakvog vremena, napredovanje bi išlo brže, sa čime se slažu mnogi vojni zvaničnici“, kažu ruski analitičari.

Međutim čak i u takvim uslovima, ruske jedinice su izbacile ukrajinske formacije sa odbrambenih linija koje su držale u oblasti Vinogradniki, koja se nalazi južno od gradske industrijske zone.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version