Naslovna Novosti F-16 prati trendove: Ko kupi verziju Block 70/72 takođe dobija sistem za...

F-16 prati trendove: Ko kupi verziju Block 70/72 takođe dobija sistem za elektronsko ratovanje Viper Shield

10
f 16 block 70
f 16 block 70
google news

Viper Shield je napredni sistem elektronskog ratovanja koji je dizajnirala kompanija L3Harris za avione F-16 u konfiguraciji Blok 70/72, poboljšavajući preživljavanje ovih aviona tokom borbene misije.

Predstavljen 2021. godine, Viper Shield pruža i odbrambene i ofanzivne mogućnosti elektronskog ratovanja, prolazeći testove integracije F-16 Block 70/72.

Senzorski paket koji dolazi sa ovim sistemom je skrojen da odgovori na savremene pretnje elektronskog ratovanja, poboljšavajući mogućnosti otkrivanja neprijateljskog radara za korisnike aviona F-16.

Predstavnici L3Harris rekli su da će kompanija ovog meseca dostići važnu prekretnicu u razvoju sistema za elektronsko ratovanje Viper Shield, a proizvodnja je zakazana za 2025. godinu, navodi Defense News.

L3Harris gradi sistem za elektronsko ratovanje Viper Shield koji će se montirati na avion F-16 Block 70/72 koji je Lockheed Martin namenio izvozu. Nekoliko zemalja je navodno planiralo da kupi ove varijante F-16 kada je L3Harris prvi put angažovan da razvije sistem elektronskog ratovanja.

Viper Shield Electronic Warfare System

Faza razvoja koja će uskoro biti završena, poznata kao “drop 3”, uključuje integraciju funkcija koje će omogućiti sistemu elektronskog ratovanja Viper Shield da otkrije neprijateljske radarske sisteme.

Zastareli sistemi za elektronsko ratovanje F-16 se zamenjuju naprednim tehnologijama kao što su AN/ALQ-257 ili Viper Shield. Savremeni sistemi za elektronsko ratovanje, kao što je Viper Shield, pružaju zaštitu i ofanzivne sposobnosti protiv današnjih pretnji koje predstavljaju radarski sistemi, obezbeđujući efikasnost F-16 u najizazovnijim uslovima.

Kako elektromagnetni spektar postaje sve sporniji na globalnom nivou, sistemi elektronskog ratovanja se smatraju ključnim za održavanje superiornosti u vazduhu i uspeha misije.

Budućnost: Sistemi elektronskog ratovanja

Lovci moraju da lete u borbenim okruženjima sa aktivnim radarima, projektilima i drugim pretnjama. Neophodno je prodreti, ili se provući, kroz ove neprijateljske odbrambene sisteme. I Rusija i Kina izgradile su ogromne mreže radarskih sistema kako bi držale neprijateljske snage i oružje na odstojanju.

l3harris f 16
l3harris f 16

„Veoma sam srećan što vidim oživljavanje elektronskog ratovanja. To je neophodan metak, ako hoćete, u pištolju da bismo bili uspešni u sledećem sukobu“, rekao je Pol DeLia, direktor razvoja u L3Harris.

Ukratko, mogućnosti elektronskog ratovanja F-16 su neophodne za održavanje konkurentske sposobnosti, zaštitu od savremenih pretnji i obezbeđivanje uspeha misije u borbenom okruženju gde upotreba sistema za elektronsko ratovanje zadaje prednost.

Prva isporuka Lockheed F-16 Block 70 izvršena u martu mesecu

Američka kompanija Lokid Martin počela je isporuke Bloka 70, najnaprednije konfiguracije F-16, 10. marta, sa ceremonijom održanom u pogonu Lockheed Martina u Grinvilu, Južna Karolina. 

Prvi lovac F-16 Block 70 isporučen je Vazduhoplovnim snagama Sjedinjenih Država. Avion, koji je svečano isporučen, prvi je let izveo 24. januara 2023. godine.

Prema informacijama, prvi F-16 Blok 70 je prebačen u Bahrein, nakon što je prošao razne testove u američkoj bazi vazduhoplovstva Edvards. Bahrein je naručio ukupno 16 borbenih aviona F-16 Block 70 od kompanije Lokid Martin. Očekuje se da će isporuke aviona biti okončane do 2025. godine.

F-16V (Block 70)

F-16 Block 70, takođe poznat kao F-16V, je veoma napredna verzija višenamenskog lovca F-16 Fighting Falcon. To je najnovija i najnaprednija varijanta F-16, aviona kog gledamo od 1978. godine u službama raznih vazduhoplovnih snaga širom sveta.

F-16 Block 70 ima brojne nadogradnje u odnosu na prethodne modele F-16, uključujući napredni radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA), unapređenu avioniku, novi računar za misiju i poboljšane displeje u kokpitu. Takođe ima povećan domet i poboljšane mogućnosti naoružanja, uključujući mogućnost nošenja šireg spektra precizno vođene municije.

f 16 block 70
F-16 block 70

F-16 Block 70 je dizajniran da bude prilično okretan i svestran, sposoban za obavljanje širokog spektra misija, uključujući borbu vazduh-vazduh, udare vazduh-zemlja i obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.

Takođe je dizajniran da bude interoperabilan sa drugim avionima i zemaljskim sistemima, što ga čini vrednom imovinom u zajedničkim vojnim operacijama.

Nekoliko zemalja, pored Bahreina je izrazilo interesovanje za kupovinu F-16 Block 70, uključujući Slovačku i Bugarsku, a SAD su im ove godine i dozvolile prodaju. Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država takođe planira da nadogradi neke od svojih postojećih F-16 na standard Blok 70.

10 KOMENTARA

  1. Za Milivoja: potpuno se slažem!Kao što reče Denzel Washington u filmu Man in fire:”metak ti uvijek pokaže istinu!’

  2. Ко купи одавно застарели(са краја 80.-их и с’почетка 90.-их година) “Ф-16″( ‘Летећи мртвачки сандук’) ловац , добија систем за електронско ратовање “Viper Shield” плус гратис мртвачки ковчег и бесплатну сахрану коју плаћа произвођач авиона !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  3. Па сигурно је да било која од ових машина није “држава за себе”. Није то време асова првог или другог светског рата, када су морали да осматрају и траже ловину или да осматрају да не постану ловина. Данашњи пилоти који лете на савременим машинама морају да гледају по кабини шта им показују сензори овога или онога, да слушају шта им подршка са земље или са неког Авакса каже. Све ово што се пише за савремене авионе, руски, амерички, кинески, француски, шведски са свим карактеристикама и модификацијама су један делић машинерије која им помаже да обаве оно чему су намењени. И све то мора да координише савршено да би се задатак обавио, и ако нешто откаже у тој машинерији улога пилота се можда и своди на то да машину врате тамо одакле је и полетела. Читали смо и о томе да хангари малтене морају да буду стерилисани да се нешто на тој савршеној машини не поквари. Чему онда све то? Реклама? Неко је нешто направио,уложио огроман труд, милијарде, па дај да то прода, а ни сам није сигуран шта ће та машина да покаже у рату. А рат је најбољи репер, и место за процену шта ваља а шта не ваља и на чему треба да се поради.

  4. Ma tako je.Ugradili u MiG-35 elektronsku opremu iz veš mašina,nepismene budale potrošili godine na taj otpad,pa sada gledaju kojoj budali(još većoj od njih)da ga uvale za neku crkavicu(bar da su na nuli).

    • Iznenadio bi se koliko mikrokontrolera i integralnih kola mogu da dele civilna i vojna tehnika. Nije vojna tehnika nikakvo “čudo belosvetsko” da joj treba nekakva poluprovodnička elektronika koja nije viđena u civilnoj tehnici. Zapravo na dosta mesta u civilnoj tehnici, pogotovo kad uzmemo u obzir PC računare i pametne telefone, civilna elektronska tehnika i tehnologija civilnih procesora nadmašuje ono što se radi za vojne potrebe.

      Ili da ti uprostim, modernom avionu poput Su-57 i F-35 ne treba toliko procesorske moći koliko treba jednoj profesionalnoj gejming mašini, ili još gore…jednoj profesionalnoj 3D render mašini.
      A što se tiče veš mašina…da li vi znate da moderne veš mašine imaju više procesorske moći nego računari iz 1990tih ? 😀

    • A ti si vjerovatno mašinski inženjer koji u slobodno vrijeme komentariše ovde, pa si podoban da ti kažeš nekom inzinjeru da je budala, a vjerovatno ne znaš ni tablicu množenja, a ni tu veš mašinu o kojoj pričaš da koristiš…

  5. U F16 možete da ugradite šta god, ali je u pitanju stari avion, svaki susret sa Mig 35, nedaj bože SU57, je kraj.

    • A MiG-35 nije star avion ?! 🙄
      Ista platforma kao i MiG-29 samo “nabrijana” modernijim avioničko-elektronskim sistemima.
      I ne bih se ja baš uzdao u tu “famoznu” 35icu. Za razliku od F-16, taj MiG-35 je toliko dobar da ga ni sami Rusi ne žele, već gledaju kako kome da ga “udaju”.

      A ako ćeš da porediš Su-57 u računicu, ajmo onda da tu ubacimo i F-22, može i F-35. Što da ne.

      • @Neko Su-57 ne postoji jer jos nije usao u serijsku proizvodnju, postoji samo par prototipova i nista vise, isto ka i tenk Armata samo prototipovi! No na paradi 9-og Maja na crvenom trgu svake godine ih pokazuju pa ljudi misle da to postoji! A MiG-35 necu komentarisati, jer koliko je to crni MiG-35 dobar kad ga ni zemlja koja ga proizvodi(Rusija) ne zeli!

        • To da SU57 ne postoji, a GB i USA priznaju da zajedno sa MiG31 obara ukrajinske avione sa R37 sa i bez pomoci ruskog avaksa. Sa velikih udaljenosti. Ruski MiG 29 ili 35 nije vise potreban Rusiji, jer ulazu u nove projekte i mnogo mocnije masine SU35 i SU30. Ni USA ne nabavlja ove F16Viper. Znaci konstatacija je da pricate gluposti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version