Naslovna Novosti Sajber prostor novo bojno polje: ruska Federalna poreska služba blokirana, ukrajinske telekomunikacije...

Sajber prostor novo bojno polje: ruska Federalna poreska služba blokirana, ukrajinske telekomunikacije odsečene

0
ilustracija haker
ilustracija
google news

Već četvrti dan zaredom, Rusija se bori da obnovi svoj poreski sistem nakon masovnog sajber napada. Kako tvrde u Odbrambenoj obaveštajnoj službi Ukrajine (GUR), napad će paralizovati rusku Federalnu poresku službu na najmanje mesec dana, ako ne i duže.

Sajber napad se navodno sastojao od prodiranja na sve servere sa zlonamernim softverom, uništavanja cele baze podataka i njenih rezervnih kopija, čineći potpuno obnavljanje nemogućim.

Sa druge strane, najveći ukrajinski telekomunikacioni operater pogođen je sajber napadom u utorak koji je ozbiljno ugrozio internet usluge u delovima zemlje, a ukrajinske vladine agencije za to krive Rusiju.

Tokom operacije, ukrajinski vojni špijuni rekli su da su uspeli da upadnu u jedan od „dobro zaštićenih ključnih centralnih servera” ruske Federalne poreske službe (FNS), kao i na više od 2.300 regionalnih servera u Rusiji i Krimu. Napad je takođe pogodio rusku kompaniju koja upravlja bazom podataka FNS.

Ključna meta bila je Office.ed-it.ru, ruska IT kompanija odgovorna za održavanje infrastrukture Federalne poreske službe. Ovaj napad je navodno poremetio svu komunikaciju između centralne kancelarije u Moskvi, 2.300 regionalnih kancelarija, pa čak i Krima, ostavljajući ceo sistem u zastoju, tvrde ukrajinske službe.

„Posle dva sajber napada, konfiguracioni fajlovi su potpuno uništeni“, saopštila je danas Odbrambena obaveštajna služba Ukrajine (GUR), ističući ozbiljnost štete koju je nanela sajber infrastrukturi ruske Federalne poreske službe.

Uticaj na rusku ekonomiju će biti značajan, nadaju se iz ukrajinskih službi, što će uzrokovati poteškoće preduzećima u podnošenju poreskih prijava i ometati sposobnost vlade da prikupi prihode.

Ukrajinske telekomunikacije mete sajber napada velikih razmera

Najveći ukrajinski operater mobilne mreže, Kijevstar, pogođen je, čini se, najvećim sajber napadom od početka ruske SVO do danas, koji je doveo do prekida usluga mobilne telefonije i interneta za milione ljudi.

Operater Kyivstar ima 24,3 miliona pretplatnika mobilnih usluga – više od polovine stanovništva Ukrajine – kao i više od 1,1 milion internet pretplatnika.

Generalni direktor kompanije Oleksandr Komarov rekao je da je napad „rezultat” rata sa Rusijom, iako nije precizirao za koje rusko telo veruje da je odgovorno i da je IT infrastruktura kompanije „delimično uništena”, u pokušaju da ublaži značaj događaja.

„Rat se takođe odvija u sajber prostoru. Nažalost, mi smo pogođeni kao rezultat ovog rata“, rekao je on u emisiji nacionalne televizije.

Ukrajinska obaveštajna agencija SBU rekla je Rojtersu da je jedna od mogućnosti koju istražuje sajber napad ruskih bezbednosnih službi. Komarov je rekao da nije jasno kada će Kyivstar moći da obnovi vezu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version