Naslovna Novosti Da li je razvijen i „nevidljivi mlazni“ kamikaza dron Geran-3 – ruska...

Da li je razvijen i „nevidljivi mlazni“ kamikaza dron Geran-3 – ruska verzija Shahed-238?

3
da li je razvijen i „nevidljivi mlazni geran 3 – ruska verzija shahed 238
Geran
google news

Prema rezultatima studije koju je sproveo Telegram kanal „Vojni informator” zasnovan na otvorenim ukrajinskim izvorima, ruska vojska je od početka SVO lansirala preko 3000 dronova kamikaza tipa Shahed-136/Geran-2.

Oružane snage Rusije svakog meseca, u proseku, lansiraju nešto manje od 200 bespilotnih letelica-samoubica.

Napadi rojevima

O brzoj evoluciji ruskih udarnih dronova najbole govori pojava nove generacije „gerana“ opremljenih mlaznim motorom. 

Tokom proteklog leta, pojava dronova kamikaza iranskog porekla u opremi ruske vojske bilo je neprijatno iznenađenje za Ukrajince, i ne samo za njih. Naime, uskoro je i  Kijev počeo da lansira dronove-samoubice na ruske urbane celine. Ispostavilo se da ni jedna strana nema PVO/PRO osposobljenu da neutrališe male ciljeve koji lete na maloj visini.

Efekat kombinovanih udara po kritičnoj ukrajinskoj infrastrukturi u početku je bio tako uspešan da su počele da se rađaju megalomanske ideje o stvaranju „milionske vazdušne flote“ primitivnih besplotnih letilica koja bi masovnim napadima u rojevima onesposobila sistem protivvazdušne odbrane, omogućavajući sistematsko uništavanje neprijateljske kritične infrastrukture.

Međutim, brzo je zaključeno da ovakve operacije ne bi mogle da traju dugo.  

Ukrajinske oružane snage su tokom prvih naleta dronova-samoubica pokušale da ih obore vatrom uz automatskih pušaka i mitraljeza. Da je vazduhoplovstvo raspolagalo lakim turboelisnim jurišnim avionima poput brazilskog Embraer EMB 314 Super Tucano (poznatih i kao ALX ili A-29), sporije bespilotne letelice, usmerene po unapred određenim koordinatama, za njih bi bile laka meta.

Kako Kijev nije imao ništa slično, zapadni partneri su Ukrajini hitno morali da dostave različite NATO protivavionske sisteme. Zapadni sistemi su uspešno funkcionisali, sa jednom ne malom, ekonomskom začkoljicom: cena NATO protivvazdušne rakete višestruko je prevazilazila vrednost bespilotne letelice kamikaze koju je obarala. Znači, radna ekonomija nije išla u prilog onome ko se brani od kamikaze-UAV, što je napadač pokušao da iskoristi.

Naime, ukrajinska vojna postrojenja bila su maksimalno zaštićena tako da su Rusi Gerane morali da koriste prvenstveno za dejstva po infrastrukturi ili objektima dvostruke namene. 

shahed 136
shahed 136

Čime je izveden napad na Kijev 24 novembra

Najmasovniji vazdušni udar dronovima kamikazama izveden je 25. novembra 2023. godine. Glavni ciljevi bili su Kijevska oblast i sam grad Kijev a Rusi su napad izveli jurišnim UAV u rojevima, obrušavajući se na ciljeve u talasima, sa više strana.

Naravno, ukrajinska strana nikada nije objvila stvarne podatke o učinku napada, tvrdeći u maniru svoje propagande da su svi (ili bar skoro svi, navodno, 74 od 75) ruski Gerani oboreni. O ovom udaru već smo pisali, ali oslanjajući se na tada dostupne izvore, naveli smo da je napad izvršen ruskim UAV Geran-2.

Ukrajinci su izneli jedan zanimljiv podatak: napadački Gerani su bili od ugljeničnih  vlakana koji su apsorbovali radarsko zračenje i – crne boje, skoro neprimetni u noćnim uslovima. Osim toga, na UAV su ranije bučni pogonski motori bili zamenjeni tišim. 

Gerani koji su napali Kijev bili su crni jer su napravljeni od ugljeničnih vlakana, sistemi upravljanja su u potpunosti bili vezani za GLONASS, a bojeva glava je povećana sa 50 na 60-70 kg. Na šta liči ovaj jasno duboko modernizovani dron?

Tačnije, postavlja pitanje da li su Rusi, samo 6 dana nakon javne prezentacije novih „čudesnih“ iranskih dronova, istim ružjem napali Kijev.

Rusi već imaju Shahed -238 

Vrhovni vođa Irana Seyyid Ali Hüseyni Hamenei je  19. novembra 2023. godine posetio izložbu Vazdušno-kosmičkih snaga Revolucionarne garde na Ashura Aerospace University of Science & Technology u Teheranu.

از موشک کروز ابرفراصوت فتاح2 و پهباد شاهد 147 با حضور رهبر انقلاب رونمایی شد

Ovde su su mu predstavljeni uzorci najsavremenijeg i najnaprednijeg oružja ali, posebnu pažnju su privukla tri modela jurišne bespilotne letelice Shahed -238, koja je očigledno razvijen iz Shahed-a-136, odnosno, ruskog „polubrata“, Gerana.

Iranski dron je napravljen po dizajnu „bez repa“ sa izraženim trupom, glatko spojenim sa delta krilom. Raniji pogon, preuzet sa „mopeda“, zamenjen je turbomlaznim motorom male veličine. Sva tri modela imaju elegantnu mat crnu boju, što sugeriše upotrebu antiradarskog premaza za smanjenje radarskog potpisa. Još interesantnije je njihovo navodno punjenje.

Američka specijalizovana publikacija The Drive veruje da prvi model Shahed-238 može biti opremljen antiradarskom glavom za navođenje i suzbijanje/uništenje neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane (SEAD/DEAD). U drugoj verziji, dron može da nosi aktivni radarski tragač, koji bi mu omogućio da pogodi čak i pokretne mete ako ima sistem za prepoznavanje.

U trećoj varijanti, dron je opremljen elektro-optičkim/infracrvenim sistemom navođenja. Zapadni stručnjaci nagađaju da li se pasivni infracrveni senzor koristi za autonomno otkrivanje izvora toplote, ili se koristi sistem kada operater koristi video sa senzora da vodi UAV do cilja.

Modernizovani iranski dron može da se lansira sa kamioneta pomoću rakete-nosača za jednokratnu upotrebu. Na snimku sa testiranja, Amerikanci su ispitali sferičnu kupolu sa elektrooptičkim senzorom ispod nosa Šahed-238, zaključivši da UAV može da se koristi ne samo u udarne svrhe, već i za izviđanje. Zatim su postavili logično pitanje: da li će se ovi dronovi pojaviti u Rusiji pod makom „gerana“:

crni geran na nebu
crni geran na nebu

Veliki deo poteškoća u suprotstavljanju Shahed 131/136 proizilazi iz činjenice da su mali i nisko leteći i da se pojavljuju u značajnom broju, dok će Shahed 238 biti teška meta zbog svoje kombinacije male veličine, crne boje i velike brzine. Pošto se Ukrajina u borbi protiv Šaheda u velikoj meri oslanja na timove za pretragu opremljenih reflektorima i protivavionskim mitraljezima/topovima, brži dron kamikaza bi predstavljao mnogo veći izazov za njih. Čak i naprednijim sistemima protivvazdušne odbrane biće teže da se suprotstave mnogo moćnijim Šahedima. Smanjenje vremena reagovanja će otežati njihovo uništavanje, posebno kada se koriste u velikom broju i deo su višeslojnih napada koji mogu uključivati obe vrste Šaheda, kao i krstareće i balističke rakete. Istovremeno, postojanje različitih opcija ciljanja može u nekim slučajevima otežati obaranje dronova pomoću nekinetičkih sredstava kao što je elektronsko ometanje. Pošto se čini da je ruski arsenal konvencionalnih krstarećih raketa iscrpljen, Shahed koji može da preživi bi takođe pomogao u rešavanju ovog problema uz samo delić cene rakete dugog dometa.

Vrlo je verovatno da novostvoreni Šahed-238 više nije originalni razvoj Irana, već proizvod duboke saradnje ruskog i iranskog vojno-industrijskog kompleksa, izgrađen na iskustvima stečenim tokom SVO. U Rusiji – to je Geran-2 sa turbomlaznim motorom koji je dejstvovao po Kijevu je 25. novembra.

Naime, već smo pisali da su Moskva i Teheran sklopili ugovor kojim je predviđena produkcija 6000 „Shahed-136“ (pod ruskim nazivom „Geran-2“). Prva partija od 600 uređaja trebalo je da bude sastavljena u potpunosti od iranskih delova u periodu od 2. januara do 30. juna 2023. godine. Naredna 1332 Shaheda/Gerana bi se sklopila od trupova izrađenih u Jelabugi u koje bi se ugradile iranske komponente (od 1. aprila do 28. decembra 2023.).

Preostalih 4068 dronova trebalo bi da bude izgrađeno u potpunosti u Rusiji, i to od 2. januara 2024. do 30. juna 2025. godine. No, po svemu sudeći, Rusi su sa iranskim kolegama paralelno radili na turbomlaznom „nevidljivom“ Shahed 238 i najverovatnije e upravo ovim dronovima vež izveden udar po Ukrajini.   

3 KOMENTARA

  1. Nova generacija bi osim mlaznog motora mogla imati i aktivnu zaštitu od pvo sistema kao i avioni ali mnogo jednostavnijeg dizajna a sa sličnim efektom (ic mamci i sl.). To bi smanjilo efikasnost pvo sistema za 30% koji su i osim toga preskupi za obaranje običnih jeftinih dronova.

  2. Ma nije,otkud to Rusima,pa oni rastavljaju veš mašine, pitajte Bobanovog Juru,onog ćelu Terzina i glupog Vladislava Jovanovića sa šeširom haha to su budale najveće 😂 😂😂😂 hebem ih u stau

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version