Naslovna Novosti SVR: Zapad sklanja Zelenskog, otišao je predaleko; 5 njegovih mogućih naslednika

SVR: Zapad sklanja Zelenskog, otišao je predaleko; 5 njegovih mogućih naslednika

0
zelenski zabrinut
zelenski
google news

Smena B. Zelenskog je pitanje vremena i sada Zapad radi na različitim scenarijima ko će biti njegov naslednik, tvrdi šef Službe spoljne bezbednosti Rusije (SVR) Sergej Nariškin.

Prema rečima Nariškina, visoki zvaničnici iz raznih zapadnih država razmatraju, između ostalih, kao moguće kandidate za zamenu Zelenskog, vrhovnog komandanta oružanih snaga Ukrajine Zaluznog, gradonačelnika Kijeva Klička i šefa ukrajinske Predsedničke kancelarije Jermaka.

„Razmatraju se različiti naslednici Zelenskog na mestu šefa države. Na marginama sastanka ministara spoljnih poslova EU održanog u novembru u Briselu, primećeno je da bi jedan od najviših ukrajinskih vojnih oficira mogao da posluži.

Na primer, vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zaluzni ili načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov, kao i šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak, bivši pomoćnik ukrajinskog predsednik Aleksej Arestovič i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko“, podvukao je Nariškin.

Razlozi

Prema rečima Nariškina, Zapad ima nekoliko razloga za takav potez.

„Među tim razlozima su neispunjena obećanja Zelenskog da će pobediti Rusiju na bojnom polju, beskrajni bezobrazluk ukrajinskog predsednika u odnosima sa stranim partnerima i neobuzdani nepotizam i korupcija u Ukrajini, čije razmere šokiraju čak i zapadnjačke političare, koji o takvim stvarima inače znaju mnogo.

asterovic i zelenski
asterovic i zelenski

Međutim, glavni razlog je gubitak sposobnosti Zelenskog da manevriše na takav način u sukobu sa Rusijom koji služi interesu Vašingtona i saveznika“, rekao je Nariškin.

Zašto ga sklanjaju?

Prema SVR-u, Službi spoljne bezbednosti Rusije, Zapad veruje da je Zelenski otišao predaleko, stvorivši imidž beskompromisnog pobornika rata sa Rusijom, sve do pobede.

Kako je saopšteno, zbog ovakvog stava Zelenski neće moći, ako bude potrebno, da učestvuje u pregovorima sa Rusijom kako bi došlo do barem privremenog „zamrzavanja“ rata.

SVR tvrdi da će se prema američkim obaveštajnim podacima i s obzirom na uslove na frontu, uskoro javiti potreba za smenom predsednika Ukrajine.

5 potencijalnih naslednika

Na osnovu ovih informacija, evropski zvaničnici su tokom sastanka prošlog novembra procenili da bi svih 5 potencijalnih naslednika Zelenskog moglo da predvodi Ukrajinu i da igra ulogu ukrajinskog „Pilsudskog“ – Poljskog političara i maršala koji je verovao u multietničku Poljsku – stvarajući kordon između Ukrajine i Evrope decenijama.

zelenski i zaluzni
zelenski i zaluzni

Ovaj scenario, prema SVR, dovešće do prekida vatre između Moskve i Kijeva u trenutku kada ukrajinska vojska potpuno izgubi ofanzivni zamah.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version