Naslovna Novosti SAD šalju general-potpukovnika Antonija Aguta u Kijev da sprovede novu strategiju Pentagona...

SAD šalju general-potpukovnika Antonija Aguta u Kijev da sprovede novu strategiju Pentagona za 2024. godinu

1
i pored 7.500 zrtava za 10 dana kijev ne odustaje kontraofanziva u punom jeku tek predstoji
ofanziva ilustraija
google news

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će Vašington i njegovi saveznici pomoći Kijevu da “izgradi snage za odbijanje ruske agresije u narednim godinama”.

Sjedinjene Države su na Ukrajinu potrošile enormnu svotu na vojnu i ekonomsku podršku, više od 111 milijardi dolara, samo u poslednje dve godine.

Lojd Ostin je tokom sastanka sa predsednikom Zelenskim govorio o dodatnoj podršci SAD Kijevu.

„Zajedno sa našim saveznicima i partnerima, posvećeni smo pomoći Ukrajini da ojača i proširi svoja dostignuća na bojnom polju i izgradi snagu sposobnu da odbije rusku agresiju u godinama koje dolaze.

Ipak, američki zvaničnici tvrde, bez nove strategije i dodatnog finansiranja, Ukrajina bi mogla izgubiti rat.

SAD žele da doprinesu razvoju novih borbenih planova

Prema Njujork Tajmsu, Sjedinjene Države “povećavaju vojne konsultacije sa Ukrajinom i sada preporučuju Kijevu da ojača svoju odbrambenu industriju i zadrži pozicije na frontu”.

General Kristofer G. Kavoli, komandant američkih snaga u Evropi, sada navodno preuzima veću ulogu u koordinaciji sa ukrajinskim zvaničnicima.

Pored toga, Pentagon je odlučio da u Kijev pošalje general-potpukovnika Antonija Aguta mlađeg, koji trenutno diriguje Ukrajini iz Visbadena u Nemačkoj. General Aguto će “direktno sarađivati sa vojnim vrhom zemlje na poboljšanju saveta koje daju Sjedinjene Države”.

general cavoli
general cavoli

Amerikanci žele da Ukrajina sledi strategiju „održi i razvijaj“ – fokusirajući se na održavanje teritorije koju sada kontroliše i razvoj kapaciteta za proizvodnju oružja 2024. godini

Sjedinjene Američke Države veruju da će ova strategija “povećati otpornost Ukrajine i dati Kijevu mogućnost da odbije svaku dalju rusku agresiju”.

Kako navodi izdanje, cilj takve strategije je da se stvori dovoljno kredibilna pretnja Rusiji kako bi na kraju u Moskvi razmislili o učešću u smislenim pregovorima krajem sledeće ili 2025. godine.

Istovremeno, ukrajinski zvaničnici istražuju strategije zasnovane na uspešnim dubokim udarima na Krimu. Oni traže kreativne načine da drže Rusiju van ravnoteže napadima na fabrike oružja, skladišta oružja i vozove municije i da ostvare simbolične pobede.

Američki zvaničnici kažu da se Vladimir Putin kladi na smanjenje američke podrške, ukazujući na njegove nedavne izjave da će Rusija pobediti u roku od nekoliko dana ako Ukrajina ostane bez municije koju je isporučio NATO.

Američki zvaničnici kažu da bi bez promene strategije 2024. mogla da bude slična 1916, najsmrtonosnijoj godini Prvog svetskog rata, kada je hiljade mladih izgubilo živote, dok se borbene linije nisu malte ne ni promenile..

Na sličan način oblikovan razvoj ukrajinske kontraofanzive

Ni Kijev ni Vašington, po svemu sudeći, još uvek nisu uvereni u efikasnost nove strategije.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

Da bi ga testirali, komanda Oružanih snaga Ukrajine i predstavnici Pentagona nameravaju da organizuju štabne igre u Vizbadenu u Nemačkoj u januaru 2024. godine.

Čini se da su i Ukrajina i Sjedinjene Države optimistične u pogledu izgleda za ukrajinski sukob ako očekuju da modeliraju opcije za dalji razvoj komandnih i štabnih igara.

Podsetimo, na sličan način su modelirali razvoj ukrajinske kontraofanzive, koja je, prema proračunima, trebalo da se završi izlaskom ukrajinskih oružanih snaga na Azovsko more i zauzimanjem Krima.

Ukrajinska armija je u stvarnosti, po cenu ogromnih gubitaka, uspela da zauzme nekoliko desetina kilometara teritorije koju ruska armija već osvaja nazad, a istovremeno je izbacila ukrajinske oružane snage sa onih utvrđenih područja koja su smatrane neosvojivim pred štabne igre i kontraofanzivu.

General Kavoli “predvideo” uspešnu kontraofanzivu

Podsetimo, još 26. aprila 2023. godine, tokom saslušanja Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa SAD, isti general Kristofer Kavoli je izneo svoju ocenu spremnosti Ukrajine za kontraofanzivu.

Ukrajina je u „dobroj poziciji“ da pokrene kontraofanzivu, izjavio je tada vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi i komandant snaga Sjedinjenih Država u Evropi, general Kristofer Kavoli.

General je rekao: „Prema planiranju koje sam vrlo pažljivo radio sa njima, Ukrajinci su u dobroj poziciji. Imaju neke slabosti o kojima radije ne govorim javno“. Kavoli je, međutim, dodao da je uveren: “ukrajinske oružane snage će moći da proizvedu „iznenađenje” za ruske okupacione snage”.

General Kavoli ukratko

Kristofer Džerard Kavoli je general armije Sjedinjenih Država, komandant Evropske komande Sjedinjenih Država od 1. jula 2022. i vrhovni komandant njima savezničkih snaga u Evropi od 4. jula 2022. 

Prethodno je služio kao komandant armije Sjedinjenih Država u Evropi i Africi od oktobra 2020. do juna 2022., a pre toga kao komandant armije SAD u Evropi od januara 2018. do septembra 2020. Prva prava iskustva mu počinju u Bosni a nakon toga se dokazao u Avganistanu.

Bushmaster u Afganistanu, 2008
Bushmaster u Afganistanu, 2008

Ušao je u program ruskog službenika za inostranstvo 1995. godine, a diplomirao je na Univerzitetu Jejl sa magistriranjem ruskih i istočnoevropskih studija 1997. godine.

Kao potpukovnik, Kavoli je sukcesivno služio kao direktor za Rusiju u Direkciji za strateške planove i politiku zajedničkog štaba od 2001. godine, kao zamenik izvršnog pomoćnika predsednika Združenog načelnika štabova od 2003. i postao je viši saradnik na Univerzitetu nacionalne odbrane 2004. godine

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version