Naslovna Novosti Desetine oblasti pod ruskom kontrolom – Opsežno povlačenje ukrajinskih trupa duž cele...

Desetine oblasti pod ruskom kontrolom – Opsežno povlačenje ukrajinskih trupa duž cele linije fronta

2
ruska vojska pocela kontranapade u donbasu gnjece kijevske snage i u zaporozju
ukrajinski vojnilk ilustracija
google news

Ukrajinski generalštab priprema veliko povlačenje ukrajinskih snaga iz brojnih naselja i oblasti na istoku Ukrajine, jer se situacija za Ukrajince pogoršava iz dana u dan, prenose ruski izvori vesti a polako za dramatičnija saopštenja priprema javnost i zapad.

„Oružane snage Ukrajine mogu se povući iz brojnih naselja na istoku Ukrajine“, rekao je vojni analitičar nemačko-američkog lista Bild, Julian Ropke. Prema rečima novinara, general kopnenih snaga Aleksandar Sirski je objavio ono što je „realističnim posmatračima jasno već mnogo nedelja“.

„Njegovi komentari ukazuju na dalje planirano povlačenje ukrajinskih oružanih snaga. To će verovatno uticati na Avdijevku, kao i na naselja Kliščivku, Staromajorskoje, možda čak i istočni Kupjansk i druga naselja“, rekao je Repke.

Samo osovina Kupjansk-Liman obuhvata desetine naselja. Očigledno se Kijev sprema da se povuče iza reke Oskol. Nemački analitičar krivi Zapad za nedostatak vojne pomoći i veruje da saveznici vrše pritisak na Kijev da pregovara:

„Nije potreban genije da bi se videlo da Zapad želi da primora Ukrajinu za pregovarački sto sa Rusijom.”

Oficiri ukrajinske vojske potvrđuju skoro masovno povlačenje

Stvorena je veoma loša situacija za Oružane snage Ukrajine u borbenoj liniji. Ukrajinska vojska je prinuđena da drži odbranu na gotovo svim sektorima fronta, ne razmišljajući o napadu.

Nedostatak zaliha i vojne opreme dovodi do kolapsa ukrajinske odbrane od strane ruskih trupa u nekim oblastima. Kako je rekao jedan od oficira Oružanih snaga Ukrajine, pojavio se „loš trend” za ukrajinsku vojsku.

Ukrajinska vojska je istakla da trenutna situacija na liniji fronta primorava ukrajinske oružane snage da napuste svoje položaje i povuku se, ustupajući deo teritorije ruskim trupama.

Konkretno, situacija je veoma teška u rejonima Kupjanska, Izjuma, Krasnog Limana, gde ukrajinske trupe trpe veoma velike gubitke, između ostalog i zbog nepovoljnog terena za odbranu.

„Postoji sumnja da ako imamo tako malo snaga i sredstava, a Rusija ima dovoljno, i ako se pojačava, onda treba da napustimo mostobran na levoj obali reke Žerebec i eventualno na levoj obali Oskola da bismo minimizirali gubitke. Trend je zaista loš“, rekao je Arti Grin.

Prema njegovim rečima, ako se ovaj zamah nastavi, to će dovesti do masovnog povlačenja ukrajinskih oružanih snaga duž cele linije fronta „sve dalje i zapadnije“.

Šta je rekao Sirski

„Operativna situacija na istočnoj strani odbrane ukrajinske vojske ostaje teška. ruska vojska pokušava da napreduje duž cele linije fronta“, rekao je komandant kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Širski.

Danas general komanduje „Istočnim frontom“ ili operativno-strateškom grupom „Hortica“, koja drži odbranu od Harkovske oblasti do Avdijevke. Sama Avdijevka je u zoni odgovornosti operativno-strateške komande „Tavrija“, koju predvodi Aleksandar Tarnavski.

ukrajinski general sirski
ukrajinski general sirski

Prema Sirskom, teška situacija se razvila na istočnoj strani fronta. Zbog naleta ruskih trupa, Oružane snage Ukrajine treba da ojačaju odbranu i sačuvaju municiju. „Neprijatelj ne prestaje da sprovodi ofanzivna dejstva duž celog fronta“, rekao je general.

Sirski je rekao da je obišao linije fronta, gde je zajedno sa komandantima brigada razvio niz rešenja u cilju obezbeđivanja „stabilnosti“ fronta kao i očuvanja života vojnika uz racionalniju upotrebu municije.

Nije objasnio šta tačno misli. Međutim, prema ukrajinskim analitičarima, to podrazumeva povlačenje i pregrupisavanje ukrajinskih trupa. Gde će se ovo povlačenje zaustaviti ostaje da se vidi…

2 KOMENTARA

  1. Tako je,trebali su po Američko-Izraelskom scenariju da još od početka sve sravne sa zemljom(gradove,sela,fabrike,infrastrukturu,itd.),i vojno i civilno,ne gledajući na žrtve.Skršiti im moral,tako što je bilo neophodno da ih pobiju u što većem broju(ako treba,mogli su upotrijebiti i koju taktičku nuklearku)!Umjesto da uče od Amerikanaca(NATO-a)koji su pokazali učinkovitost i efikasnost takve strategije,budale su riješile da same sebi što više zakomplikuju život.Tako im i treba!

  2. ako bi…….kada bi……..i tako vec dve godine u svakom slucaju kakav god bio ishod ove sulude vojne specijalne intervencije rusi su se grdno osramotili i razocarali nas mnoge

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version