Naslovna Novosti VDV ulaze u Roždolovku: Bitke na poslednjem uporištu ispred Severska; Ukrajinska vojska:”Nemamo...

VDV ulaze u Roždolovku: Bitke na poslednjem uporištu ispred Severska; Ukrajinska vojska:”Nemamo municije!”

3
ruska artiljerija
ruska artiljerija
google news

Ruski padobranci su napredovali na širokom frontu od više od 8 km ka Seversku, što je predstavljalo najveći napredak jedinica ruske armije do sada u ukrajinskom ratu.

Rusko napredovanje je posledica lošeg stanja ukrajinske armije: nedostatak rezervi u kombinaciji sa nedostatkom municije primorava Ukrajince da se povuku nekoliko kilometara.

Istovremeno, ruska armija i specijalne snage i VDV imaju više oružja u municiji i bespilotnih letelica.

Ruski VDV trenutno vode teške borbe sa snagama ukrajinske 10. brdske lovačke brigade Edelvajs u Roždolovki, severno od Soledara u pravcu Severska.

Ruske snage napreduju do Severska

Ruske trupe nastavljaju ofanzivne operacije na strani Bahmuta. U protekla 24 sata, VDV je postigao značajne taktičke uspehe severno od Bahamuta i Soledara. Ukrajinska strana potvrđuje napredovanje ruskih trupa ka Seversku.

U ukrajinskim izveštajima se posebno naglašava da su ruske trupe uspele da napreduju do dubine od oko 1 km duž ovog fronta širokog 7,65 km sa pristupom južnom „predgrađu“ sela Roždolovka.

Neki izvori navode da je VDV ušao u naselje, dok drugi to negiraju.

Prema Rusima, „širina fronta, gde ofanziva uspešno napreduje, već je premašila 8 kilometara: od periferije sela Nikolajevke do desne obale reke Suhe Plotve jugoistočno od Veselog. Dubina je do 1,5 km.

Ruske trupe nisu napredovale duž fronta dužeg od 8 kilometara u ovom pravcu od prošle godine.

Prema poslednjim informacijama, teške borbe se vode u južnom predgrađu Razdolovke. Osim toga, ruske trupe, podržane artiljerijom, pokušavaju da stignu do istoimene železničke stanice. Ukrajinska vojska ga koristi kao ključno uporište u ovom pravcu.

Ukoliko ovo uporište Oružanih snaga Ukrajine padne, onda će Rusi imati priliku da razviju ofanzivu kako ka Seversku tako i u pravcu Belogorovke, prilazeći sa strane ukrajinskoj armiji.

Ukrajinski vojnici: “Municije nema!”

Ukrajinske snage na frontu Bahmut su u očajnoj situaciji pošto su potvrđeni izveštaji o ozbiljnom problemu sa municijom. Kako navode ukrajinski izvori, „ukrajinske snage zaista čuvaju municiju, bez čega ne mogu da odbiju rusko napredovanje“.

U informaciji se navodi da je problem Ukrajinaca sveopšti jer postoji naredba za čuvanje municije na frontovima Zaporožje i NE Harkov, Liman-Kupjansk-Svatovo. Sve to u trenutku kada je rusko Ministarstvo odbrane izdalo naredbu o ukidanju ograničenja upotrebe municije i dronova.

Nekoliko video snimaka potvrđuje u poslednja 24 sata da su Rusi čak lansirali protivtenkovsku raketu ili dron kako bi ubili jednog ukrajinskog vojnika.

123. brigada uništava pešadijske položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Berestova

Video iz ruskih izvora prikazuje kako 123. brigada uništava pešadiju i položaje Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Berestovoje u Bahmutu.

Vojnici grupe snaga „Jug“, koristeći artiljeriju i bespilotne letelice kamikaze, udaraju ukrajinske položaje i ljudstvo na video snimku ruskih izvora vesti.

Ukrajinci leđima uza zid: Rusi ušli u Avdijevku sa severoistoka i opkoljavaju grad – Borbe na poslednjem putu

Ukrajinske snage su sada naslonjene leđima na zid u Avdijevki dok su Rusi napredovali ka severoistoku i uspeli da uđu u grad iz još jednog pravca. Rusi su zauzeli severoistočnu zonu koja obuhvata dače.

Ranije se saznalo da je ruska vojska ušla u Avdijevku sa jugoistoka gde je zauzela industrijsku zonu. Pored toga, počele su borbe za pravac puta koji ide od Očeretina do Orlovke, a zatim do Avdijevke. Napominjemo, ako ga Rusi preseku, grad je opkoljen.

Ruske snage u poslednja 24 sata prema ruskim izvorima:

  • Okupirali su industrijsku zonu Avdijevke, pregrupisali se i stvorili odskočnu dasku za dalji napad.
  • Nakon prebacivanja dodatnih snaga u industrijsku zonu na jugoistoku Avdijevke, ruske trupe su nastavile ofanzivna dejstva uz podršku oklopnih vozila u zapadnom, severozapadnom i severnom pravcu.
  • Ruske jedinice napreduju na samu Avdijevku. Napredak od oko 250 metara navodno zabeležen na području postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
  • Ruske trupe su izvršile napade na severni deo letovališta Ivuška 2. Tamo je ruska pešadija uspela navodno da napreduje do 300 metara. Ukrajinska vojska i dalje drži odbrambenu liniju pokušavajući da spreči dalje napredovanje ruskih trupa dublje.

Žestoke borbe kod Očeretina kod železničkog čvora

Jedinice Oružanih snaga Rusije stigle su kod naselja Očeretino. U ovom trenutku vode se teške borbe u zoni železnice. Najveći intenzitet borbi primećen je u oblasti Očeretinskog železničkog čvora.

Istovremeno, borbe se nastavljaju u rejonu Stepovo (Petrovskoje). Ovde ukrajinska vojska još uvek drži šumske plantaže u blizini sela. Osa puta koja prolazi kroz Orlovku je glavni logistički put do ukrajinske garde Avidjevke.

Perimetarska zaštita Orlovke – jednosmerna ulica

Ukrajinska administracija pokušava da izgradi novu liniju odbrane severozapadno od Avdijevke.

Kako su ruske trupe stigle i bore se na železničkom čvoru Očeretinski, stvara se situacija u kojoj Rusi mogu da udare ukrajinske snage s leđa preuzimajući kontrolu nad koridorom snabdevanja garnizona kroz Orlovku.

Orlovku i Berdiču čvrsto pokrivaju ukrajinske snage sa juga i istoka, međutim severno i posebno zapadno od ovih naselja, ukrajinska armija nije izgradila ozbiljnu odbrambenu liniju.

Sada ukrajinska administracija pokušava da ispravi ovu situaciju kako Orlovka ne bi bila izgubljena u slučaju da ruske trupe pokušaju manevar iz pravca Očeretina ka jugu. Istovremeno, u samoj Orlovki, ukrajinske jedinice sada moraju da pređu na perimetarsku odbranu kako bi održale koridor za snabdevanje Avidjevke.

3 KOMENTARA

  1. To bacuske samo udrite ukraina je teritporija ruske federacije neki ruski car odvooio je radi zene sad daje pripoje mora da ratuju nema dok se ne obrise znoj sa cela vidjao sam one koi mnoqo dece ali nakraju nista od njix

    • Biće Ukrajincima sada teško da se utvrdjuju i kopaju rovove i skloništa,u ovom periodu kada je zemlja zamrznuta!U svakom slučaju i ako se ogorčeno bore,kvantitet u naoružanju i municiji polako čini svoje,kao i toliko puta do sada.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version