Naslovna Novosti Kinezi postavljaju najmoćnije mikrotalasno oružje na svoje bespilotne letelice

Kinezi postavljaju najmoćnije mikrotalasno oružje na svoje bespilotne letelice

0
kinezi postavljaju najmocnije mikrotalasno oruzje na svoje bespilotne letelice
kinezi postavljaju najmocnije mikrotalasno oruzje na svoje bespilotne letelice
google news

Kineski naučnici i inženjeri najavili su stvaranje najmoćnijeg mikrotalasnog oružja na svetu koje se može instalirati na bespilotne letelice (UAV). Ova inovacija potencijalno menja odnos snaga u vojnoj sferi.

Detalji novog sredstva opisani su u kineskom stručnom časopisu High Power Laser and Particle Beams.

Istraživački tim na čelu sa profesorom Li Jianbingom sa Informaciono-tehničkog univerziteta snaga strateške podrške kineske armije (Strategic Support Force Information Engineering University) iz Džengdžoua, istakao je svestranost novog mikrotalasnog izvora.

Navodi se da se može koristiti i za radarske svrhe i za suzbijanje komunikacionih sistema neprijatelja.

Posebna karakteristika razvoja je kompaktan dizajn, koji omogućava da se oružje lako integriše u različite modele UAV. Ova tehnologija se razlikuje od konvencionalnih mikrotalasnih izvora male snage po svojoj sposobnosti da radi u ultra širokom frekventnom opsegu i da se takmiči sa velikim profesionalnim oružjem za elektronsko ratovanje.

Istraživači takođe primećuju da mikrotalasno oružje postavljeno na bespilotne letelice može da obavlja različite funkcije, od radara do praćenja ciljeva i elektronskog ometanja. Takve bespilotne letelice bi mogle da se koriste za ometanje ili zavaravanje neprijateljskih radara, poboljšavajući odbrambene sposobnosti Kine.

Kina, inače značajan proizvođač dronova, namerava da proširi upotrebu ovog mikrotalasnog oružja integrišući ga u hipersonične avione i svemirske platforme. 

Vredi napomenuti da su bespilotne letelice i ranije koristile mikrotalasno zračenje, ali ne kao uređaj za elektronsko ratovanje, već kao radar. Ovo je omogućilo dronovima da prate ciljeve na zemlji, u vodi i na nebu dok ometaju neprijateljske radare i komunikacije.

Poznato je da radarski primopredajnik i uređaj za elektronsko ratovanje ne mogu da se aktiviraju istovremeno. Ali sada bespilotnim letelicama nisu potrebni dodatni radari, jer ovu funkciju obavlja uređaj koji su istraživači nazvali „cev putujućeg talasa“.

kinezi postavljaju najmocnije mikrotalasno oruzje na svoje bespilotne letelice

Cev sadrži snop elektrona koji se kreće spiralno u vakuumu duž unutrašnjeg zida. Naglašava se da, „Iako je ovo stara tehnologija, ona pruža veću mikrotalasnu snagu od bilo kojeg poluprovodničkog pojačala“.

“Većina kineskih vojnih bespilotnih letelica obavlja zadatke kao što su osmatranje ili gađanje ciljeva, dok je elektronsko ratovanje prepušteno avionima sa posadom. No, pojava novih dronova naoružanih moćnim mikrotalasnim oružjem daće kineskoj vojsci prednost u Južno-kineskom moru i na Tajvanu“.

Li Jianbing uverava da će novi tip drona moći da leti direktno iznad neprijateljskih radara: „Možemo da pobedimo njihove radare za rano upozoravanje, osmatranje i kontrolu protivvazdušne odbrane ometanjem. To će zaštititi naše lovce i taktičke rakete, dajući nam prednost u borbi“.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version