Naslovna Novosti Francusko-nemački Eurotenk najnovije generacije ponovo „aktuelan” u javnosti uprkos glasinama

Francusko-nemački Eurotenk najnovije generacije ponovo „aktuelan” u javnosti uprkos glasinama

1
embt enhanced main battle tank
embt enhanced main battle tank
google news

Projekat budućeg francusko-nemačkog tenka engleskog naziva (Main Ground Combat Sistem, MGCS), poznatijeg kao Eurotank, ponovo je predstavljen sa velikom pompom, uprkos glasinama o sudbini ovog velikog programa.

Na izložbi naoružanja EDEX 23 koja je održana u Kairu, a gde su svoje oružje predstavili najveći proizvođači vojne opreme širom sveta, ponovo je bio prisutan i Eurotank.

Pokrenut 2017. godine, ovaj vojni program nije trebalo da se suoči sa prevelikim problemima jer je trebalo da bude poveren zajedničkom preduzeću KNDS, nastalom 2015. spajanjem nemačkog koncerna Krauss Maffei Wegman (KMW) i francuske kompanije Nexter.

Međutim, Eurotank je naišao na mnoge barijere, kao rezultat nesporazuma između kompanija uključenih u program.

U Kairu je KNDS ponovo predstavio Eurotank. Francuska publikacija Opex360 posvećuje materijal prisustvu Eurotanka na ovom sajmu, navodeći da je Eurotank bio u centru pažnje, podsećajući i na potrebu egipatskih kopnenih snaga da nabave novu borbenu opremu.

Zanimljivo odsustvo iz Kaira, koje primećuje i francusko izdanje, bio je nemački proizvođač Rheinmetall, koji u egipatsku prestonicu nije doneo toliko promovisani tenk KF51 Panter.

Discover EMBT Nexter future concept of Enhanced Main Battle Tank developed by France and Germany
Promo spot EMBT

Prisustvo Eurotanka u Egiptu dolazi nakon što su Francuska i Nemačka najavile da će dati novi podsticaj odloženom projektu stvaranja ovog novog zajedničkog glavnog borbenog tenka. To su nedavno potvrdili i ministri odbrane dve zemlje tokom sastanka u Berlinu. Eurotank bi trebalo da zameni Leopard 2 i Leclerc.

Francuzi gaje nade da, uprkos problemima u rasporedu i kašnjenjima, Eurotank mogao da ugleda svetlost dana

Glasine o neuspehu programa Eurotenk pojavile su se nakon što je međunarodna štampa pisala da će Nemačka, Italija, Španija i Švedska početi zajedno da rade na razvoju novog tenka koji bi zamenio Leopard 2, ali i italijanski tenk Ariete.

U razvoju će učestvovati KMW i Rheinmetall iz Nemačke, italijanski Leonardo, Saab iz Švedske i anonimna španska kompanija. Prvobitno je sporazum zaključen u tajnosti između dve zemlje, ali brojni zapadni mediji, uključujući nemački dnevnik Handelsblatt, saznali su da je sporazum proširen na druge države. Takav projekat bi zapečatio sudbinu Eurotanka.

Napominje se da razlozi za ovu odluku i inicijativu Berlina da se radi na potpuno drugačijem vojnom projektu dolaze u pozadini različitosti mišljenja u vezi sa programom Eurotenk – koji je bio kritikovan još u fazi projekta.

Kako se ispostavilo, Francuska želi tenk koji se lako može transportovati vazduhoplovnim sredstvima, zapravo lako oklopno vozilo, ali Nemačka želi naslednika Leoparda 2, dakle teški tenk.

mgcs koncept
mgcs koncept

Zbog velikih kašnjenja u programu MGCS, tenk LECLERC će biti predmet još jedne modernizacije, čiji puni obim neće biti poznat sve do 2025. godine, piše francuska publikacija FOB.

Ukratko o novom Eurotanku

Prema francuskom ministru odbrane, budući tenk bi ušao u rad u periodu između 2040-2045. Francuski ministar je rekao da se nada da će prvi ugovori biti potpisani 2024. godine.

Ostale zainteresovane zemlje EU biće pozvane da se pridruže projektu tek nakon što Francuska i Nemačka definišu specifikacije budućeg tenka, navodi Lekornu.

Budući tenk će biti modularan, uključujući platforme koje mogu biti ili sa posadom ili automatizovane, rekao je francuski ministar. Pored klasičnog topa, tenk bi imao i “elektromagnetno oružje, sisteme za elektronsko ratovanje i lasersko oružje”, rekao je ministar.

Tenk će imati reaktivni sistem zaštite od teških pogodaka, ali i dronove za zaštitu tenka, sisteme veštačke inteligencije za razmenu informacija, a tehnološki skok u pogledu sajber bezbednosti biće „apsolutno kolosalan“, najavio je Lekornu.

Eurotank ili EMBT dizajn je jedinstven i sastoji se od četvoročlane posade, sa dva čoveka u kupoli, uključujući komandira i nišandžiju, i dva čoveka na prednjoj strani, uključujući vozača i operatera borbenih sistema.

Tenk je naoružan glatkim topom L52 kalibra 120 mm, sposoban da ispaljuje sve tipove standardnih NATO projektila 120 mm, povezan sa sistemom automatskog punjenja od 22 zrna. Sekundarno naoružanje Eurotenka uključuje koaksijalni mitraljez kalibra 12,7 mm postavljen levo od glavnog naoružanja.

Na kupoli tenka je takođe ugrađena daljinski upravljana oružana stanica koja ima mitraljez kalibra 7,62 mm postavljen na prednjoj levoj strani. Zadnji deo kupole je opremljen automatskim topom kalibra 30 mm pod nazivom ARX 30, koji je takođe razvila francuska kompanija Nexter.

Kupola je dizajnirana da obezbedi mogućnost integracije novog ASCALON topa i koncepta municije, koji se sastoji od nove generacije sistema oružja od 140 mm.

prototip tenka Leopard 2A7 koji se koristi za testiranje i demonstraciju kompleksa aktivne zaštite EuroTrophy
prototip tenka Leopard 2A7 koji se koristi za testiranje i demonstraciju kompleksa aktivne zaštite EuroTrophy

U pogledu zaštite, EMBT je opremljen najsavremenijim pasivnim i aktivnim oklopom, kao i izraelskim TROPHY APS (Active Protection Sistem) i E-LAWS LWS (laserski sistem upozorenja) koje je razvila izraelska kompanija Elbit.

Koristeći šasiju tenka Leopard 2, Eurotenk ima visok nivo mobilnosti na neravnom terenu i može da dostigne maksimalnu brzinu na putu od 65 km/h. Tenk pokreće nemački MTU 883 EPP motor koji razvija 1.500 KS i ima maksimalni domet od 460 km. Kompletno opremljen, težine je 61,5 tona, dužine 10,45 m, širine 3,85 m i visine 3,24 m.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version