Naslovna Novosti Američki mlaznjak Hawker Hunter Mk 58 završio van piste nakon neuspešnog poletanja

Američki mlaznjak Hawker Hunter Mk 58 završio van piste nakon neuspešnog poletanja

0
hawker hunter
hawker hunter
google news

Mlazni avion Hawker Hunter Mk 58, koji pripada privatnoj kompaniji Airborne Tactical Advantage Company (ATAC), zaustavio se juče na travnatom terenu u mornaričkoj avio-bazi Key West nakon prekinutog poletanja.

Američki mornarički piloti još uvek vežbaju na mlaznim lovcima Hawker Hunter Mk 58 koji su se u opremi švajcarskog vazduhoplovstva nalazili od 1957 do 1975 godine!

Tačan status letelice nije poznat, ali pilot nije povređen u incidentu. „6. decembra 2023, oko 9:50, avion MK-58 Hawker Hunter prekinuo je poletanje sa piste Boca Chica avio-baze Key West“ potvrdio je za portal Drajv portparol mornarice u Naval Air Station Key West (NAS Key West).

“Letelica je sletela u travnato polje odmah na kraju piste. Pilot nije povređen.” Na zvaničnom Fejsbuk nalogu NAS Key West navodi se da se „zbog incidenta sa avionom na polju Boca Chica, osoblje kome je potreban pristup trebalo bi da koristi kapiju na Mile Marker 7 do daljnjeg.

Ostali kojima je potreban pristup svim ostalim oblastima na polju Boca Chica treba da koriste za ulaz glavnu kapiju na Mile Marker 8. Komercijalna vozila treba da nastave da koriste kapiju na Mile Marker 9“.

Prema portparolu baze, „ATAC MK-58 Hawker Hunters se na poligonu Key West nalaze radi obuke“. Mornarička avio-stanica Key West se nalazi na Boka Čiki na Floridi i glavno je središte za obuku mornaričke taktičke mlazne flote.

Koju je tačno vrstu obuke Hunter izvodio u vreme incidenta, nije poznato. Međutim, flota ATAC-ovih bivših švajcarskih lovaca Hawker, izgrađenih pre više od šest decenija, redovni su učesnici vežbi američke mornarice u i oko Sjedinjenih Država, kao i na lokacijama širom sveta.

Obično se koriste da igraju ulogu neprijateljskih borbenih mlaznjaka i podzvučnih krstarećih projektila, uključujući i vežbe kompozitnih jedinica za obuku, koje su poslednja faza za udarne grupe nosača.

Hawker Hunter Mk 58

Hawker Hunter, britanski lovački avion, koji je prvi put poleteo 1951. godine, doživeo je nekoliko varijacija tokom svoje impozantne karijere. Među njima, Mk 58 se ističe kao posebno značajna verzija koja je prilagođena za izvoz u različite vojne flote širom sveta.

Jedan od najprepoznatljivijih elemenata Hawker Huntera Mk 58 je njegov elegantan dizajn. Sa svojim karakterističnim krilima i jednim motorom, ovaj lovac je osvojio srca zaljubljenika u avijaciju širom sveta. Aerodinamički oblik, koji je bio unapređen tokom godina razvoja, doprinosi njegovim odličnim letačkim karakteristikama.

Srce Hawker Huntera Mk 58 je Rolls-Royce Avon 207 turboventilatorski motor, snabdeven sposobnostima koje su obezbeđivale brze i agilne misije. Sa svojim sposobnostima da dosegne, za svoje vreme, impresivne brzine, ovaj lovac je bio odlično oružje za vazdušnu nadmoć.

hawker hunter
hawker hunter

Opremljen s četiri topa Aden kalibra 30 mm, Hawker Hunter Mk 58 bio dobro naoružan. Sa sposobnošću nošenja različitih tipova vazdušno-vazdušnih raketa i bombi, bio je svestran u obavljanju različitih misija, uključujući patrole, vazdušnu nadmoć, i napade na ciljeve na zemlji.

Hawker Hunter Mk 58 se nije samo isticao u britanskim vazduhoplovnim snagama, već je pronašao svoje mesto i u vazduhoplovnim flotama mnogih zemalja koje su prepoznale njegove sposobnosti.

Hawker Hunter Mk 58 ostaje nezaboravan deo istorije avijacije, svedočeći o eri kada su snaga, gracioznost i tehnički inženjering bili neodvojivi deo sveta vazduhoplovstva.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version