Naslovna Novosti Ukrajina u jeku sukoba unapređuje borbena vozila pešadije iz sovjetske ere, BMP-1

Ukrajina u jeku sukoba unapređuje borbena vozila pešadije iz sovjetske ere, BMP-1

4
ukrajinska modifikacija bmp 1
ukrajinska modifikacija bmp 1
google news

Čak i usred rata sa Rusijom, ukrajinska odbrambena industrija pokušava da predstavi inovacije u proizvodnji novog naoružanja i modernizaciji postojećih sistema naoružanja.

Nedavne slike na društvenim medijima pokazuju još jednu verziju modernizacije borbenih vozila pešadije (BVP) iz sovjetske ere, koja su dobila dodatni oklop i novu kupolu.

ukrajinska modifikacija bmp 1 1
ukrajinska modifikacija bmp 1 1

Kupola je na daljinsko upravljanje i ima automatski top KBP-2 kalibra 30 mm, mitraljez kalibra 7,62 mm, automatski bacač granata kalibra 30 mm i opciono dve protivtenkovske rakete „Barijera“ postavljene na bočnim stranama kupole.

Ovaj novi sistem naoružanja, koji je razvila privatna ukrajinska kompanija na inicijativu, patentiran je 2023. godine, dakle tokom sukoba koji je u toku. Služi za poboljšanje karakteristika osnovnog modela BMP-1, povećavajući vatrenu moć i preciznost vatrene moći vozila.

Prema ukrajinskom Difens Ekpres-u, modernizacija BMP-1 je bitan poduhvat zbog neadekvatnosti topa 2A28 „Grom“ kalibra 73 mm, koji ima ručno (delimično mehanizovano) punjenje i zastarele nišanske uređaje, koji ne ispunjavaju savremene zahteve bojnog polja.

Ova nova varijanta modernizacije predstavlja isplativ metod za nadogradnju i popravljanje preživele flote vozila iz sovjetskog doba u službi ukrajinske vojske. Ova inicijativa je značajna, prvenstveno propagadno, sobzirom da su ukrajinske snage usred sukoba sa brojčano i kvalitativno nadmoćnijim ruskim snagama.

Pored pomenute modernizacije, još prošle godine smo imali prilike da se susretnemo sa još jednim “inovativnim rešenjem” iz ukrajinske kuhinje. Naime, Ukrajinci su stavili dva raketna lansera iz letelica na BMP-1.

Pametno ili glupost? Ukrajinci stavili dva raketna lansera iz letelica na BMP-1

Dakle, video prikazuje „neočekivanu i neverovatnu modifikaciju“ – dva raketna lansera postavljena na borbeno vozilo pešadije BMP-1.

BMP-1 ukratko

BMP-1 je sovjetski borbeni oklopni transporter koji je prvi put uveden u upotrebu tokom 1960-ih godina. Ova oklopna borbeno-pešadijska mašina (BMP) bila je jedna od prvih koje su kombinovale mogućnost prevoženja pešadije s oklopnom borbom.

Рazvijen u Sovjetskom Savezu, proizveden je od strane Kurganmashzavod fabrike i drugih sovjetskih i kasnije ruskih postrojenja. Prvobitna svrha mu je bila pružanje pešadijske podrške oklopnom snagom.

Borbeno vozilo pešadije BMP-1 je opremljeno s ojačanim oklopom kako bi pružilo zaštitu od vatrenog oružja i opekotina. Glavno naoružanje je 73 mm top 2A28 Grom sa sposobnošću lansiranja protvtenkovskih raketa. Takođe opremljen s koaksijalnim mitraljezom i automatskim bacačem granata.

BMP-1
BMP-1

Pogoni ga četvorocilindarski vodeno-hlađeni dizel motor. Poseduje određene amfibijske sposobnosti, što znači da može prelaziti vodene prepreke.

BMP-1 se koristio u raznim sukobima i bio je široko izvožen, te su razvijene različite varijante i poboljšanja tokom vremena. Ovo vozilo je ostavilo značajan uticaj na razvoj oklopnih transportera i BMP-ova u narednim godinama.

4 KOMENTARA

  1. Postoje različiti kompleti(ponude)za modernizaciju BMP-1.Samo je pitanje da li se ima sredstava za to i da li se dugoročno isplati?

  2. Mislim da je u danasnjim ratovima kamuflaža jednako bitna kao i oklop.I naravno velika brzina premeštanja ,tako da sve u svemu prisustvujemo početku novog savremenog oblika rata i novim uticajima na jedno društvo i državu u ratu.Naši ratovi iz devedesetih su dečija igra za ovo danas u svetu….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version