Naslovna Novosti Dronovi ciljali Smolensku avijaciju, ali sistem za elektronsko ratovanje radi; Zašto je...

Dronovi ciljali Smolensku avijaciju, ali sistem za elektronsko ratovanje radi; Zašto je rusko “ometanje” superiornije od ukrajinskog?

0
rusija dominantna u elektronskom ratovanju
rusija idalje dominantna u elektronskom ratovanju
google news

Juče, 26. novembra, bespilotne letelice su pokušale da napadnu fabriku aviona u ruskoj Smolenskoj oblasti, ali napad nije uspeo, delom zbog toga što su ruski sistemi za elektronsko ratovanje neutralisali dronove koje su poslali Ukrajinci.

Pokušaj napada dogodio se u nedelju ujutru: najmanje dve bespilotne letelice tipa aviona poletele su u pravcu fabrike u Smolensku. Jedan dron je oboren u Zadniprovskom okrugu grada, drugi je ugušen elektronskim ratovanjem, prenosi ukrajinsko izdanje Slovo i Dilo.

Događaj još jednom pokazuje da je Rusija uspela da stvori efikasan „radio balon“, sistem elektronskog ratovanja koji se uspešno koristi poslednjih meseci, a o čemu su izveštavala i velika zapadna glasila.

Iako je Ukrajina dobila velike količine vojne opreme (tenkove, borbene avione, rakete, sisteme protivvazdušne odbrane, artiljerijske sisteme i enormne količine municije), slabost Ukrajine o kojoj se manje govori je elektronsko ratovanje, primećuje još jedno od zapadnih glasila upregnutih u ovom sukobu, Ekonomist.

Publikacija citira Seta Džonsa iz “Centra za strateške i međunarodne studije” u Vašingtonu koji je rekao da je ruska industrija proizvela i razvila impresivan niz sposobnosti sistema elektronskog ratovanja kao protivtežu NATO sistemima.

U početku je ova razlika imala samo ograničen uticaj, ali kako su se tokom vremena formirale relativno statične linije razdvajanja, Rusija je mogla da rasporedi svoje resurse elektronskog ratovanja baš u oblastima odakle je mogla da postigne najbolji efekat. Sve vreme, Ukrajina se držala svojih zastarelih sistema i čini se da ne drži korak u ovoj oblasti.

ruski sistemi elektronskog ratovanja ugrozili rad rumunskih brodova
jaki ruski sistemi elektronskog ratovanja ugrozili su i rad rumunskih brodova u crnom moru

Tako su ukrajinske snage otkrile u martu da su mnogi njihovi projektili vođeni GPS-om iznenada počeli da promašuju ciljeve. Na primer, vođene rakete M982 Excalibur 155 mm proširenog dometa bez problema ometaju ruski sistemi za radio-elektronsku borbu Pole-21.

Nešto slično počelo je da se dešava sa vođenim raketama JDAM-ER koje su SAD isporučile ukrajinskom vazduhoplovstvu, dok su ukrajinske vođene rakete velikog dometa GMLRS ispaljene iz sistema HIMARS takođe počele da promašuju cilj.

Izveštaj koji su u maju objavili Džek Votling i Nik Rejnolds iz londonskog psyops trusta mozgova RUSI procenjuje da Rusi postavljaju sistem za elektronsko ratovanje na svakih 10 km duž linije fronta. Oni veruju da se među brojnim ruskim sistemima eletronskog ratovanja, Šipovnik-Aero na kamionu pokazao posebno smrtonosnim za ukrajinske bespilotne letelice.

izveštaju RUSI stručnjaka navodi se kako je moskovsko elektronsko ratovanje veoma efikasno i obara skoro 10.000 ukrajinskih dronova mesečno, dakle oko 333 dronova dnevno.

Kijev pokušava da razvije sopstvene sisteme elektronskog ratovanja

Primera radi, ukrajinski sistem Pokrov, navodno može da ometa satelitske navigacione sisteme kao što je ruski GLONASS i zameni stvarne signale lažnim, uzrokujući da vođena raketa promaši cilj.

Sistem bi trebalo da bude veoma efikasan protiv ruskih bespilotnih letelica Geran-2, ali ne toliko protiv krstarećih raketa koje se više oslanjaju na navigacione sisteme koji u letu upoređuju sama radarska merenja tla sa kolekcijom mapa uskladištenog zemljišta.

operater sistema za elektronsko ratovanje
operater sistema za elektronsko ratovanje

Međutim, ono što Kijevu nedostaje je mnogo veća pomoć njihovih zapadnih saveznika u komponenti elektronskog ratovanja. Set Džons kaže da što se tiče SAD, malo je verovatno da će se ta pomoć promeniti. Elektronsko ratovanje spada u kategoriju tehnologije ograničenog transfera pod režimom kontrole izvoza, koji pomno prati Stejt department.

Eksperti koje navodi Ekonomist smatraju da Amerikanci ne žele da pošalju takvu opremu u Ukrajinu, kako ne bi otkrili Rusiji koji su važni američki sistemi za elektronsko ratovanje.

Međutim, činjenica je da Zapad pomaže svojim bespilotnim letelicama dugog dometa koje mogu efikasno da prikupljaju podatke, zaobilazeći ruske tehnike ometanja.

Jedan od primera su bespilotne letelice koje je obezbedila nemačka tehnološka firma Quantum Sistem, a koji su se prilagodili ruskom razvijenom „radio mehuru” implementacijom softvera veštačke inteligencije koji deluje kao kopilot.

U nedostatku takve pomoći, Ukrajina je prinuđena da se suoči sa ovim izazovom uglavnom sama, navodi Ekonomist u zaključku ili apelu zaljučite sami.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version