Naslovna Novosti Iran prikazao Fatah-2 ‘Osvajač’; Hipersonična balistička raketa za koju tvrde da pogađa...

Iran prikazao Fatah-2 ‘Osvajač’; Hipersonična balistička raketa za koju tvrde da pogađa Izrael za par minuta

21
fatah 2
fatah 2
google news

Iran je u novom video materijalu, između ostalog, predstavio novu hipersoničnu balističku raketu Fatah-2 – u prevodu sa farsi „Osvajač“.

U najnovijem videu koji prikazuje nekoliko sistema naoružanja, Iranci su takođe prikazali video-snimke nove hipersonične rakete Fatah-2 „Osvajač“, koja treba da uđe u opremu iranskih oružanih snaga.

از موشک کروز ابرفراصوت فتاح2 و پهباد شاهد 147 با حضور رهبر انقلاب رونمایی شد

U prisustvu ajatolaha Hamneija, vrhovnog vođe zemlje, Revolucionarna garda je pokazala slike novog projektila.

Fatah-2 je zapravo razvoj Fataha-1, ali sa novom i modernom hipersoničnom bojevom glavom.

Iranci tvrde da će projektil ući u opremu oružanih snaga, te da leti na malim visinama, razvijajući brzinu od oko 10 maha (12.250 km/h). Međutim, zapad tvrdi da nema dokaza o karakteristikama nove rakete koju su predstavili Iranci.

Domet Fatah-2 je trenutno nepoznat, ali iranski izvori su još u junu izvestili, a mi preneli da Fatah-1 može da pogodi ciljeve na udaljenosti do 1.400 kilometara, a očekuje se da će se, ukoliko informacije budu tačne, razviti Fatah-2 veći radijus.

Iran kaže da hipersonična raketa Fatah-2 može da „prevaziđe svaku protivvazdušnu odbranu i da je jedinstvena u svetu“. Teheran se hvali da može da udari na Izrael za nekoliko minuta

Teheran tvrdi da bi Fatah-2 mogao da prođe kroz bilo koji odbrambeni raketni sistem, dok zapad ponavlja da nisu pruženi nikakvi dokazi koji podržavaju ovu tvrdnju.

Fatah projektil koristi čvrsto gorivo, što mu omogućava da dostigne velike brzine i „izvodi različite manevre unutar i van Zemljine atmosfere“.

Još prošle godine, komandant iranskih vazdušno-kosmičkih snaga, brigadni general Amir-Ali Hadžizadeh, tvrdio je da je Iran razvio novu hipersoničnu raketu koja bi mogla da stigne do Izraela za 4 minuta.

U to vreme, iranski list Sobh-e-Sadegh objavio je pretnju na naslovnoj strani na hebrejskom, koja je glasila „400 sekundi: general Amir Ali Hadžizadeh, komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa garde Islamske revolucije, rekao je da je Iran nabavio tehnologiju za hipersonične rakete“.

fattah u letu
fatah-1 u letu

Hadžizadeh je tada rekao da je Iran uspeo da razvije naprednu hipersoničnu balističku raketu koja bi mogla da dosegne svemir i da gađa odbrambene raketne sisteme. „Ovaj sistem ima veoma veliku brzinu i ima mogućnost manevrisanja u atmosferi i van nje“, rekao je tada.

Već predugo pod zapadnim sankcijama dirigovanim iz SAD, tehnološka sposobnost Irana da razvije hipersonično oružje je dovedena u pitanje, tvrde isti. Američke obaveštajne službe preciziraju, a mediji pišu, da je vrlo verovatno da je Ruska Federacija doprinela tehnološkoj pomoći u razvoju ovog naoružanja.

Podsetimo, SAD, koje uvodi sankcije zemljama po svetu, idalje nemaju upotrebnu ni zvaničnu hipersoničnu raketu i pored brojnih aktuelnih razvojnih programa i testova.

„Dok se Sjedinjene Države i dalje muče sa svojim programom hipersoničnih projektila, iznenada, Iran je razvio svoju prvu hipersoničnu raketu koja menja ravnotežu snaga“, prokomentarisala je Marina Miron, naučni saradnik sa King’s Univerziteta London.

Miron smatra da će iranski novi projektil imati ozbiljne implikacije i da će “promeniti odnos snaga, ne samo na Bliskom istoku već i u svetu”. Pentagon je odbio da komentariše.

21 KOMENTARA

  1. Ma nista slikali se,ovi doveli Amere pa ako Iranci naprave gresku,perfektno podrucje za isprobavanje nove i trosenja stare vojne tehnologije.Mozes onda zoves milostivog,a i red je Ameri su zardjali poslednjih godina

  2. Čitam komentare i pitam se jesmo li mi normalni? Šta nas briga ko šta ima, treba sebe da gledamo. Izumiremo i nema nas a kurčimo se neverovatno! Boli me ona stvar i za zapad i za ruse! Bolje da gledamo kako živimo i kako da preživimo!

  3. Otvaraju se nove mogućnosti pošto su amerikanci naoružali izrael nuklearnim oružjem i tako obezvredili najvažniji sporazum o neširenju.ne vidim zašto rusi ne bi naoružali iran bar kao način odvraćanja

  4. E moj bolesni Kimi. PA vidi se da samo citas I slusas Nato izvestaje I zapadno fasisticke vesti. Pogledaj Malo kinesku, africku ili juznoamericku televizija pa ces videti zalosnu istinu. Rusi su izgubili od pocetka SVO oko 40 000 vojnika Ukraina 780 000. I videces da Ukraina u proseku gubi 800 vojnika dnevno Proveri kod nezavisnih izvora ne ni kod Rusan ni kod zapadnih osvajaca I fasista.

  5. Особина метка , гранате , авионске бомбе , касетне муниције, хиперсоничне балистичке и остале врсте ракете да убија је само секундарна – примарна је да те ‘веже’ на земљу и да се ‘укопаш’ !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  6. У случају да Израел или Америка непромишљено нападну Иран , хиперсоничне балистичке ракете “Fatah-2” ће,по свему судећи , бити фаталне за њих , нарочито за америчке носаче авиона и градове Израела !
    П.С.- Вопео бих да грешим ! – рече пророк.
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  7. Ko kaze da iran nema atomsku bombu zato cionisti i amerikanci mogu da im pljunu pod prozor cik neka ih napadnu ide sve u propast

  8. Alo Iranci, gledate da ubijaju 5000 dece na vaše oči a ložite svet da imate hipersonično oružje! Sram vas bilo, jajare jedne Iranske!

  9. Ko i rusi( namerno malo r) tako i iranci..gola voda i beda..fukarluk..rusi su se iznaprikazivali svakojakog naoružanja a u ukraini tri sela nemogu da osvoje , čak što više dobijaju pi grbini, 200000 vojnika su izgubili a nisu uradili ništa…

    • Nisi realan sa lupetanjem.

      Ako su tolika beda, što ovi tvoji miljenici toliko kukaju za njihovim resursima (nafta, gas, uranijum, dijamanti, drvo, ugalj, pšenica, kukuruz…)?
      Koliko sam ja imao prilike da vidim do sada, najnovije oruzije su slali i prikazivali tvojo zapadnjaci, a Rusi im zastarelom vojnom tehnikom unistavali istu. Kad pokrenu nesto od novije kao sto je Kindžal oglasi se uzbuna do Londona…
      I, verovatno niso ispratio, Rusi drze 25% teritorije Ukrajine, i to bez da su im ke ovi poklonili, a od protivofanzive ovih tvojih ostalo samo još par žena u rovovima, muško sve što je vredelo izginulo…
      I zapitaj se još jednu stvar, gde se rat vodi?

      Da, u Ukrajini, oni su razoreni i privredno, i ekonomski, i demografski, i kako god hoćeš, nazadovalo su za 100 godina, dok se u Rusiji i dalje stvara, proizvodi, prodaje, kupuje…

      Možeš sine da mrziš, to je tvoje pravo, ali nemoj da lupetaš!

      • Kinezi su uzeli Rusima samo sto jos nevide Sibir gde su velike kolicine rudnog bogatstva,nesmeju nista da im kazu. Naselili se Kinezi u Sibiru i super im je.

    • Hmmm, sto je babi milo to joj se i snilo…
      A sad nastavi da gledas CNN…
      CNN: 100 dan rata Rusi su ostali bez raketa, Ukrainci napreduju…
      Buhahahahahahah aaaaahahahahah, kimi na aparatima!

  10. Иранци им нису пружили доказе о поседовању хиперсоничне ракете. Није него, хоћете да вам они открију своје планове да би сте ви исту технологију добили за фраај!? Е то мало тегобније!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version