Naslovna Novosti Američki Boeing P8 Posejdon skliznuo sa piste i završio u Tihom okeanu...

Američki Boeing P8 Posejdon skliznuo sa piste i završio u Tihom okeanu kod Havaja

1
boeing p 8 poseidon na kupanju
boeing p 8 poseidon na kupanju
google news

Na Havajima se dogodio incident sa avionom američke mornarice: Boing P8 Posejdon skliznuo je sa piste i završio u Tihom okeanu. Ovaj neobičan slučaj privukao je pažnju i vojnih i civilnih stručnjaka.

Prema preliminarnim podacima, uzrok incidenta je greška pilota, koji je izgubio kontrolu i pregazio pistu. Detalji o stanju posade i mogućim tehničkim oštećenjima letelice za sada nisu precizirani.

Boing P8 Posejdon je vojni avion dizajniran za pomorsko izviđanje, protivpodmorničko ratovanje i elektronsko izviđanje. Opremljen je naprednom opremom za obavljanje svojih zadataka i predstavlja modifikaciju civilnog putničkog aviona.

Vojni i vazduhoplovni stručnjaci već su počeli da istražuju incident kako bi identifikovali sve okolnosti i moguće uzroke incidenta.

Boeing P-8A Poseidon je vojni pomorski patrolni avion razvijen od strane Boeinga za potrebe ratne mornarice. Namenjen je uglavnom za pomorski nadzor, izviđanje i protupodmorničke operacije.

Koristi se u mornaricama različitih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Indiju, Australiju i Ujedinjeno Kraljevstvo. Temelji se na komercijalnom avionu Boeing 737, što omogućava efikasnost i operativnu fleksibilnost.

Može nositi torpeda, harpune i druge protubrodne bombe, čime ima sposobnost delovanja protiv podmornica i površinskih brodova. Opremljen naprednim radarima, senzorima i sistemima za elektronsko izviđanje i ratovanje. Omogućuje nadzor nad pomorskim područjima i otkrivanje podmornica i drugih pretnji.

Zamenjuje stariji P-3 Orion u ulozi pomorskog patrolnog aviona. P-8A Poseidon često sarađuje sa drugim pomorskim sredstvima i njegovim saveznicima u sprovođenju bezbednosnih operacija na moru. P-8A Poseidon ima svoju ulogu u održavanju sigurnosti na moru za SAD ali i odbrani od pretnji iz podmorja, čime zadovoljava potrebe američke mornarice.

Američki P-8A Posejdon od nedavno može da napada podmornice sa krilatim torpedima

Boeing je razvio novi sistem za pomorski patrolni avion američke mornarice P-8A Poseidon HAAVC (Protiv-podmorničko oružje koje dejstvuje sa velikih visina), objavila je kompanija u prošle godine

Ovaj sistem omogućava avionu Boeing P-8A Poseidon da ispusti torpeda Mk 54 na neprijateljske podmornice dok leti na većim visinama kako bi izbegao vazdušne udare.

Glavna komponenta HAAVC-a je uređaj za vazdušno lansiranje ALA, integrisan sa torpedom. Opremljen je parom uvlačivih krila, zahvaljujući kojima se torpedo glatko spušta sa visine od 10 km.

americki p 8a posejdon moze da napada podmornice sa krilatim torpedima

Let krilatog torpeda se koriguje preko GPS-a, a u nedostatku pokrivenosti – inercijalnom navigacijom. Kada stigne do ciljanog područja, ALA se odvaja od torpeda, koji padobranom pada u vodu i napada metu.

Ranije je Boing razvio sličan sistem za bombe klase JDAM, omogućavajući napade na metu iz aviona P-80 na udaljenosti do 65 km. Očekuje se da će domet sistema HAAVC sa torpedom Mk-54 biti sličan.

Ukupan iznos ugovora sa Ministarstvom odbrane SAD za novi HAAVC iznosi više od 121 milijarde dolara. Pentagon ocenjuje ovaj projekat kao efikasan za upotrebu u mogućem sukobu sa Kinom u Tihom okeanu.

Sposobnost lansiranja torpeda sa visine od 10 km omogućiće letelici da napadne podmornice, budući da je van dometa za većinu brodskih protivvazdušnih sistema odbrana u Kini.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version