Naslovna Novosti Francuska objavila uspešno lansiranje svoje interkontinentalne balističke rakete M51.3

Francuska objavila uspešno lansiranje svoje interkontinentalne balističke rakete M51.3

1
interkontinentalna balisticka raketa ilustracija
interkontinentalna balisticka raketa ilustracija
google news

Ministarstvo odbrane Francuske izvestilo je o uspešnom lansiranju interkontinentalne balističke rakete M51.3.

Francuska je testirala novu interkontinentalnu balističku raketu M51.3. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane ove Republike, lansiranje je bilo uspešno.

Francuska vojska izvela je probno lansiranje nove rakete M51.3 u noći između subote i nedelje. Raketa je lansirana iz regiona Biskaros na jugozapadu Francuske u aranžmanu „francuskih oružanih snaga“.

Cilj je zaštita francuskih interesa “u svim okolnostima”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Raketa je lansirana bez nuklearne bojeve glave.

Ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu saopštava uspešno probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete M51.3, koje je izvedeno bez nuklearnog punjenja, stoji u saopštenju za javnost.

Prema vojnom resoru, lansiranje se dogodilo na poligonu u severnom delu Atlantika, tačni podaci nisu dati. Napominje se da je trenažni deo rakete uspešno sleteo na poligon, „stotina kilometara od obale“; Međutim drugih detalja nema.

Ističe se i da su ispitivanja sprovedena u strogom skladu sa međunarodnim pravom. Lansiranje rakete je proglašeno uspešnim.

Lansirna težina (ukupna težina) M51.3 je 52 tone. Nosioci ove rakete biće podmornice klase Triomphant, čija će zamena početi sledećom serijom strateških podmorničkih nosača raketa oko 2035. godine.

Triomphant podmornica ima ukupno četiri u francuskoj mornarici. Najnovija verzija strateške municije je u razvoju od 2014. godine. Planirano je da na borbeno dežurstvo bude stavljena 2025. godine.

M51 je francuska balistička raketa na čvrsto gorivo dizajnirana za raspoređivanje na podmornicama, koja je ušla u upotrebu 2010. godine. Domet leta, prema dostupnim podacima je 9 hiljada kilometara.

Navigacioni sistem raketa je astroinercijalan, koristeći satelitski sistem Galileo.

Francuzi kao probnu platformu koriste podmornicu Le Terrible („Grozan“), a od 2008. do 2020. godine ova podmornica je izvršila četiri uspešna lansiranja i jedno neuspešno.

  • Vrsta: Balistička raketa koja se lansira sa podmornica (SLBM).
  • Domet: M51 ima interkontinentalni domet, sposobnost da dosegne ciljeve na velikoj udaljenosti.
  • Nosivost: Dizajnirana je da nosi više nezavisno ciljanih bojevih glava (MIRV), omogućavajući joj da napadne više ciljeva jednom raketom.
  • Sistem navođenja: Raketa je opremljena naprednim inercijalnim navigacionim sistemima i sistemom referenci na zvezdama za preciznost.
  • Nuklearna bojeva glava: M51 nosi nuklearnu bojevu glavu, čime postaje ključni deo francuske strategije nuklearnog odvraćanja.

Francuska, neprestano govoreći o miru, demokratiji, slobodi, ljudskim pravima i razoružanju, s u isto vreme uporno pokušava da demonstrira ambicije supersile.

U poslednje vreme Pariz aktivno unapređuje svoje strateške sposobnosti i ažurira svoju nuklearnu trijadu.

1 KOMENTAR

  1. RosKosmos mora da ima ljude Poput Rogozina” ..Idemoooo. Davajjjjjjjjj🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version