Naslovna Novosti SAD rasporedile polovinu od svojih 60 Patriot PVO sistema po svetu iako...

SAD rasporedile polovinu od svojih 60 Patriot PVO sistema po svetu iako Amerika zvanično nije u ratu

5
patriot
patriot
google news

Ukupno, Sjedinjene Države imaju 60 sistema PVO Patriot u vojsci, a polovina ih je već raspoređena, iako Amerika još nije ušla u ni jedan rat zvanično.

Sjedinjene Države su počele da shvataju svoj kritični nedostatak protivraketnih odbrambenih sistema u “pozadini ruske agresije u Ukrajini, sukoba otežanog aktuelnim sukobima na Bliskom istoku i rastuće pretnje iz Kine”, piše Volstrit Žurnal.

Publikacija napominje da su Sjedinjene Države planirale da ove nedelje izlože jedan od svojih sistema protivvazdušne odbrane Patriot na izložbi oružja u Dubaiju.

Usred serije napada proiranskih snaga na američke baze u regionu Bliskog istoka, ovaj sistem je morao biti hitno raspoređen da zaštiti jednu od američkih baza.

SAD, vode bitke na nekoliko frontova

Ova činjenica predstavlja alarm za rukovodstvo SAD, a američki političari počinju da shvataju koliko je opasan nedostatak protivvazdušnih sistema.

„Zabrinut sam zbog naše sposobnosti da obezbedimo protivvazdušnu odbranu u drugim oblastima“, rekao je kongresmen Dag Lamborn, predsednik Pododbora za strateške snage Predstavničkog doma SAD.

ostsaci rakete patriot
ostsaci rakete patriot

Nedavno su SAD udvostručile broj Patriota na Bliskom istoku, razmestivši najmanje 12 protivvazdušnih sistema u regionu, kažu izvori Volstrit Žurnala. Raspoređivanje Patriot-a u protekle dve nedelje predstavlja neočekivani preokret trenda poslednjih godina.

SAD su premestile vojnu opremu i osoblje sa Bliskog istoka na žarišta u Pacifiku kako bi odvratile svaki potencijalni izazov od Kine, međutim sukob u pojasu Gaze primorao je Sjedinjene Države da prebace sisteme u region kako bi zaštitile svoju vojsku.

Najnovija preraspoređivanja prete da učine druge regione sveta (posebno u Pacifiku) ranjivim na krstareće i balističke rakete, piše ovo američko glasilo.

Kako su sistemi Patriot rasuti širom sveta

Patriot sistemske baterije američke vojske stacionirane su u Evropi, na pacifičkom ostrvu Guam ili na Havajima.

Jedna baterija Patriot ostaje u Južnoj Koreji, dok se nekoliko drugih zadržava radi obuke, popravke i nadogradnje u Sjedinjenim Državama, prema Pentagonu i zvaničnicima industrije.

patriot
patriot

Zbog raspoređivanja u Ukrajini i na Bliskom istoku, manje od polovine ovih sistema ostaje dostupno za zaštitu američkih snaga u ostatku sveta.

Ukupno, Sjedinjene Države imaju 60 sistema Patriot, dok je 17 drugih zemalja kupilo ili već naručilo proizvodnju novih sistema za svoje vojske.

Proizvođač, kompanija RTX ne saopštava tempo proizvodnje, ali priznaje da će za ispunjavanje novih narudžbi biti potrebno više od dve godine. Stručnjaci procenjuju da kompanija proizvodi oko 12 Patriot sistema godišnje, na nivou koji je ekvivalentan pre 30 godina.

Pored američkih Patriot sistema raspoređenih u Evropi, evropske države imaju svoje Patriot sisteme.

Na primer, naše komšije, Rumunija je kupila 7 PVO sistema Patriot. Od toga su 4 isporučena, a sledeća tri sistema tek treba da budu isporučena.

Zauzvrat, Poljska bi mogla biti evropska država NATO-a sa najviše sistema Patriot. Tako Poljska u ovom trenutku ima potpisan ugovor za 2 sistema Patriot, od kojih je jedan već stigao, a isporuka drugog se očekuje krajem ove godine.

Pored toga, Varšava će naručiti još šest raketnih baterija Patriot, preneo je Rojters (48 lansera i 644 rakete PAC 3) za 15 milijardi dolara.

„Ako Poljska zadrži 4 baterije (imali su 5 ali je Nemačka u oktobru povukla bateriju stacioniranu na granici sa Ukrajinom) koje trenutno ima iz SAD“, dodatak od 48 lansera Patriot činiće ukupno oko 10 baterija, više nego bilo koji drugi član NATO-a osim SAD, prema letnjim podacima.

Patriot baterija može da sadrži otprilike šest do osam lansera, međutim, to može da varira. Svaka vojska prilagođava i strukturira sisteme u skladu sa svojim operativnim potrebama. Svaki lanser može da nosi više raketa Patriot, u zavisnosti od tipa rakete koja se koristi.

PVO sistem Patriot ukratko

Patriot je raketni PVO sistem zemlja-vazduh (SAM – Surface to Air Misille). Američka firma Raytheron je dizajnirala Patriot u drugoj polovini šezdesetih godina. Razvoj i testiranje sistema je počelo sredinom sedamdesetih. Prve isporuke su krenule 1981. godine da bi, tri godina kasnije, ušao u operativnu upotrebu. 

U početku je korišćen isključivo kao protivvazdušni sistem da bi 1988. godine dobio i novu namenu upotrebe – protiv taktičkih balističkih projektila.

Amerikanci rasporedili Patriot SAM sisteme u Slovačku
Patriot sistem raspoređen u Slovačkoj

Kasnije modifikacije sistema u osnovi menjaju standardnu koncepciju i od početka primene se angažuje protiv taktičkih balističkih raketa. Detaljan članak o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh pročitajte ovde.

Procenjuje se da vojska SAD-a ima u upotrebi 1106 lansera. Preko 200 lansera je otišlo za izvoz. Napravljeno je više od 10000 raketa.

5 KOMENTARA

  1. О да, они су свуда, изгледа само правом јачега. Свуд би они да ратују, али никада кући, заводе демократију на свој начин, ,, брину о другима”, али доћи ће и томе крај.
    И на Косову и Метохији су они окупатори, али сила бога не воли.

  2. Ne preti SAD u opasnost od nikog oni sami sebi stvaraju neprijatelje sopstvenim ponašanjem.Neka vrate svoju vojsku na svoju teritoriju i niko im ništa ne može
    A ovako su svetsko zlo koje treba stalno gde je moguće i koliko je moguće uništavati pomalo ali sigurno.Ničija nije svetlila do zore pa neće ni njihova

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version