Naslovna Novosti Rusija „zabranila“ izvoz najuspešnijih kamikaza dronova Lancet zbog predstojećih napada na Ukrajinu

Rusija „zabranila“ izvoz najuspešnijih kamikaza dronova Lancet zbog predstojećih napada na Ukrajinu

0
rusija „zabranila izvoz najuspesnijih kamikaza dronova lancet zbog predstojecih napada na ukrajinu
rusija „zabranila izvoz najuspesnijih kamikaza dronova lancet zbog predstojecih napada na ukrajinu
google news

Uprkos značajnom globalnom interesovanju za rusku bespilotnu letelicu kamikazu Lancet, zemlja se suzdržava od izvoza ovog visoko cenjenog drona, navodeći njegovu preovlađujuću upotrebu i potražnju u ruskoj vojsci.

Na Međunarodnom sajmu vazduhoplovstva i svemira u Dubaiju 2023, generalni direktor Rosoboroneksporta Aleksandar Mihejev otkrio je da strani kupci pokazuju značajno interesovanje za bespilotnu letelicu Lancet. On je, međutim, naglasio da je ova lutajuća municija trenutno nedostupna za izvoz u inostranstvo.

Mihejev navodi: „Municija se pokazala odličnom u stvarnim borbenim operacijama. Lancet uživa veliku pažnju na inostranom tržištu, ali se ne isporučuje u inostranstvu jer su potrebe Oružanih snaga Rusije za njim velike, a ne postoji ni dokumentacija za izvoznu dozvolu.”

Dron kamikaza Lancet, koji je proizvela ZALA Aero Group, podružnica ruskog koncerna odbrambene industrije Kalašnjikov, pokazao je svoju izuzetnu efikasnost i isplativost u aktuelnom ukrajinskom sukobu, registrujući veliki broj potvrđenih, dokumentovanih pogodaka po ukrajinskoj opremi.

Generalni direktor Rosoboroneksporta izjavio je da kompanija promoviše Kub-E u ovoj kategoriji. Kub-E, sistem lutajuće municije, takođe razvija i proizvodi ruska odbrambena kompanija Zala Aero Grupa.

bespilotna letelica lancet 3 unistava leopard 2 tenk
bespilotna letelica lancet 3 unistava leopard 2 tenk

Ekonomski izuzetno efikasne kamikaza bespilotne letelice Lancet, neosporno su pokazale svoju izuzetnu efikasnost u neutralisanju vredne ukrajinske vojne imovine koju je donirao Zapad, uvodeći na taj način dodatni sloj složenosti u već odavno propale kontraofanzivne napore Kijeva.

Veruje se da je naziv „Lancet“ inspirisan preciznošću povezanom sa oštrim medicinskim instrumentom, kako bi se istakla sposobnost drona da cilja sa hirurškom preciznošću. Lancet (lance) u medicini podrazumeva oštrice koje se koriste za pravljenje malih rezova (u npr. veni ili čiru).

Predstavljena od strane Zala Aero Grupe na vojnom sajmu u Moskvi 2019. godine, serija Lancet se sastoji od dva modela: veći Lancet-3, koji ima maksimalnu nosivost od tri kilograma, i sklopivi Lancet-1, opremljen teretom od jednog kilograma.

Uprkos svojim kompaktnim, malim dimenzijama, čak i manji Lancet može precizno da onesposobi ili uništi vojne sisteme naoružanja. Zanimljivo je da ovi modeli imaju karakterističan dizajn sa dvostrukim krilima u obliku slova X, što predstavlja poređenja sa porodicom dronova UVision Hero proizvedenom u Izraelu, razvijenom otprilike u istom vremenskom periodu, međutim ni upola proslavljenim.

lancet pogađa mig 29
lancet pogađa mig 29

Prepoznavši efikasnost Lanceta na bojnom polju, Moskva je brzo povećala proizvodnju. U julu 2023. primećeno je da je Rusija u tu svrhu prenamenila napuštene prostore tržnih centara koje su ranije zauzimale zapadne kompanije.

Lancet ubedljivo najefikasniji dron u ukrajinskom sukobu

Od svog opsežnog raspoređivanja krajem 2022. godine, Lancet je postao najefikasnije oružje Rusije za gađanje imovine od značaja koja se nalazi kilometrima iza neprijateljskih linija.

Sa dokazanim iskustvom, Lanceti su efikasno neutralisali različite ciljeve, uključujući zapadne tenkove Leopard, BVP Bredli, haubice, PVO lansere S-300 i radare…

Ukrajinski zvaničnici su otvoreno priznali pretnju koju po njih predstavlja Lancet. U nedavnom radu o tehnološkim izazovima u pozicionom ratu, ukrajinski glavnokomandujući Valerij Zalužnji je naglasio Lancet, ističući izazov suprotstavljanja njemu. Inače, radovi poput ovog i sličnih su ga doveli u ozbiljan sukob sa Zelenskim.

Štaviše, jedinice ruske vojske su od nedavno opremljene naprednom verzijom dronova kamikaza Lancet, kako smo već pisali. Ovi unapređeni modeli imaju jedinicu sekundarne kamere i dvostruku tandem bojevu glavu za prodor u zaštitne kaveze iznad kupole i eksplozivno reaktivne oklope (ERA).

lancet izdelie 53 1
lancet izdelie 53

Sekundarne dvostruke kamere pored glavne nosne kamere na Lancetu su zapravo laserski nišanski sistemi. Ova novina izaziva dodatnu opasnost za ukrajinsku vojsku, jer ovi poboljšani dronovi mogu efikasno da prevaziđu reaktivne oklopne i zaštite od dronova.

Ruski napredni izviđački dronovi dugog dometa, kao što su Orlan-10 i SuperCam, identifikuju mete. Jednom kada je cilj precizno utvrđen, Lancet se lansira iz namenski napravljenog katapulta, maksimalnom brzinom od oko 300 kilometara na sat.

Ugrađena elektronika Lanceta oslanja se na mikročipove napravljene na Zapadu, tvrde brojni zapadni izvori. Međutim koliko se da primetiti, uprkos sankcijama, ovi mikročipovi nesmetano da ulaze u Rusiju preko trećih zemalja.

Na primer, na zapadu se u štampi tvrdi da dron Lancet, koji su presrele ukrajinske snage u martu 2023. godine, sadrži silikonske komponente koje potiču od istaknutih poluprovodničkih firmi sa sedištem u SAD, uključujući gigante poput NVIDIA i Xilinx.

002 lancet 3
Lancet-3

Napomenimo još i to da Lancet efikasno popunjava prazninu u preciznim udarima srednjeg dometa i sposobnostima protivbaterijske vatre.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version