Naslovna Novosti Demonstracija sile: Ruski bombarderi Tu-160, Tu-95MS i Tu-22M3 simultano patrolirali Barencovim, Norveškim...

Demonstracija sile: Ruski bombarderi Tu-160, Tu-95MS i Tu-22M3 simultano patrolirali Barencovim, Norveškim i Crnim morem

15
tu 22m3 sa protivbrodskom raketom kh 22
tu 22m3 sa protivbrodskom raketom H 22
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 16.11.2023. da su strateški bombarderi Tu-160 i bombarderi dugog dometa Tu-22M3 iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije izveli letove iznad neutralnih voda Barencovog mora, Norveškog mora i Crnog mora.

„Avioni dugog dometa Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije izveli su planirane letove u vazdušnim prostorima koji se nalaze iznad Barencovog mora, Norveškog mora i Crnog mora. U aktivnostima su učestvovali strateški bombarderi Tu-160 i bombarderi dugog dometa Tu-22M3“, navodi se u saopštenju Ministarstva, koje je prenela agencija Interfaks.

Svi letovi su izvedeni u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora, izjavio je komandant Daleke avijacije Sergej Kobilaš. Najduži letovi su trajali 13 sati“, naveli su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane.

Prema njihovim izjavama, avione dalekometne avijacije pratili su borbeni avioni MiG-31 i Su-30SM.

Piloti dalekometne avijacije redovno lete iznad neutralnih voda Arktičkog okeana, Severnog Atlantskog okeana, Crnog mora, Baltičkog mora i Tihog okeana“, rekao je Kobilaš.

Strateški bombarderi Tu-160 i Tu-95MS, kao i bombarderi velikog dometa Tu-22M3 su deo sastava Daleke avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

ruski bombarderi tu 95ms patrolirali nad vodama beringovog i ohotskog mora
ruski bombarderi tu-95ms

Avioni dalekometne avijacije su vazdušna komponenta ruske nuklearne trijade, ali takođe mogu da izvrše udare konvencionalnim projektilima i bombama, uključujući i krstareće rakete.

Prema detaljnijim informacijama leta Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, može se oceniti da su dva strateška bombardera Tu-160, u pratnji borbenih aviona MiG-31, patrolirala nad neutralnim vodama Barencovog i Norveškog mora. Istovremeno, dva dalekometna bombardera Tu-22M3 patrolirala su nad neutralnim vodama Crnog mora.

Strateški bombarderi Tu-160 pripadaju 121. bombardovanom vazduhoplovnom puku – Engels (Saratovska oblast) u sastavu 22. divizije bombardovane avijacije koja pripada avijaciji dugog dometa (strateška avijacija).

Na snimku se vidi da je misija bombardera Tu-160 počela noću, verovatno tokom ranog jutra 16. novembra. Tokom leta, ruski avioni su punili gorivo u vazduhu iz aviona tankera Il-78.

tu 160 blackjack 1
tu 160

S obzirom na to da su istovremeno obavljena dva patrolna leta ruske strateške avijacije, što se dešava prilično retko, može se smatrati da su ove dve misije imale snažan pokazni karakter.

Treba napomenuti da su ova dejstva ruskih bombardera usledila ubrzo nakon završetka sastanka američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đipinga, koji je održan 15. novembra u blizini San Franciska.

15 KOMENTARA

  1. Demonstacija sile je najnoviji americki strateski bombarder B21 Raider. Ovo sto Rusli imaju je treca liga za nove stelt bombardere US Air Force.

  2. Kaze se “bombardersku puk…” a ne “bombardovani puk”!

    Pu pu, daleko bilo, svi bi smo sijali u mraku da njih bombarduju…

  3. Ne razumem pojedine,rekao bih neznalice da komentarišu o avijaciji,ne poznavajući tehniku avijacije.RF ,poseduje visoko školovane avio inžinjere,koji izbacuju širok spektar supersoničkih aviona kad god im zatrebaju.Svet još ne zna šta rusi imaju u svom arsenalu od aviona,da ne govorim o novim šeste generacije.

    • Molim vas,pišite veliko R kada se radi o Rusiji,mnogi podcenjuju,NAJ JAČEG, i najsposobni Narod što se tiče naoružanja i Vojne opreme.

      • Jesu nuklearna sila to stoji, ali i Amerika je i nikome nije do kraja covecanstva. Amerika bi u konvencionalnom ratu zgazila Rusiju.

        • Да, да, са Рамбом, Ван Дамом, Шварценегером, ма више им нитко и не треба, срећа за Русе да се ови не појаве у Украјини.

    • Koji si ti idiot, papak i neznalica, kad pominjes ruse ,prvo ustani i pomoli sw bogu, a kad si pametan sto neided u ukrajinu ,u,mes ousku i bori se pa da te dovuku u kovcegu kao i mnoge amerikance i engleze
      Stidi se konju jedan

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version