Naslovna Novosti Sa najnovijim dronovima, stotinama helikoptera i raznim projektilima, Iran izveo vojne vežbe...

Sa najnovijim dronovima, stotinama helikoptera i raznim projektilima, Iran izveo vojne vežbe velikih razmera

3
sa najnovijim dronovima stotinama helikoptera i raznim projektilima iran izveo vojne vezbe velikih razmera
sa najnovijim dronovima stotinama helikoptera i raznim projektilima iran izveo vojne vezbe velikih razmera
google news

Kopnene snage iranske vojske u petak ujutru počele su u centru zemlje velike manevre, koji su trajale dva dana i uključivale su oklopne, raketne i artiljerijske jedinice, avijaciju za podršku, helikoptere i dronove, jedinice za elektronsko i sajber ratovanje, komunikacione i vojno-transportne letelice, uz podršku i pomoć Ratnog vazduhoplovstva.

Prvog dana manevara „Ektedar 1402“, koje su izvodile u centru zemlje, iranske kopnene snage su koristile bespilotne letelice kamikaze „Araš“ da izvedu zadatak obalske odbrane i blokiraju napredovanje napada snaga fiktivnog neprijatelja. Dronovi su uništili fiksne i pokretne ciljeve „sa velikom tačnošću i preciznošću“, navode zvanični izvori iz oružanih snaga Irana.

Na početku glavne faze vežbe višenamenske bespilotne letelice Kopnene vojske izvele su i operacije izviđanja i praćenja u oblasti Nasrabad u provinciji Isfahan (područje gde se odvijaju manevri) i prenosile informacije i podatke ka komandnim i kontrolnim centrima.

Među dronovima koji su korišćeni i za prenos informacija u komandne centre, našle su se i moderne verzije poput Mohadžera 2 i Mohadžera 6.

mohajer 6
mohajer 6

Iranski zvaničnici su objavili da imaju za cilj da procene četiri karakteristike vojne opreme koja se koristi tokom ovih manevara: domet, preciznost pogodaka, komunikaciju (pametna municija) i sposobnost mrežnog ratovanja.

Misije vazdušnog i kopnenog transporta su bile obezbeđene za četiri borbene divizije i druge vojne formacije, koje su se istovremeno kretale iz različitih regiona zemlje pod komandom severoistočnog štaba Kopnenih snaga iranske vojske.

U drugoj fazi, misije izviđanja, praćenja i prikupljanja obaveštajnih podataka obavljali su različiti sistemi, kao što su dronovi, optoelektronski sistemi i sistemi elektronskog presretanja koji pripadaju obaveštajnim jedinicama.

U trećoj i četvrtoj fazi ovih manevara uvežbavali su operacija obalske odbrane, izvršavali su noćne misije sa helikopterima, nakon čega su prešli u ofanzivna dejstva odbijanja i uništavanja snaga fiktivnog neprijatelja.

Portparol manevara general Karim Češak rekao je da su se vežbe odvijale u regionu Nasrabad u provinciji Isfahan, a da su snage i jedinice učesnice bile raspoređene iz sedam provincija i da su putovali na velike udaljenosti (u proseku 1.100 kilometara) do manevarskog područja.

Iranska replika izraelske rakete SPIKE u Ukrajini
Almas Iran

On je naveo da je jedan od najvažnijih ciljeva ovih manevara bilo povećanje sposobnosti i borbene gotovosti Kopnene vojske i povećanje stepena odvraćanja zemlje od potencijalnih pretnji, uz prenošenje stručnosti na mlade kadrove i obezbeđivanje obuke prema na planove odbrane koji su prethodno izrađeni.

Brigadni general Karim Češak je dodao da ove manevre karakteriše i učešće 200 borbenih i transportnih helikoptera, koji su se pridružili ostalim jedinicama na teatru manevara.

On je naveo da su gađanja vršena raketama Šafak, Almas i Dehlavija koje mogu da pogode ciljeve na udaljenosti do 20 kilometara. Dvokraki laserski navođeni raketni bacač Dehlavija nedavno je instaliran na oklopnim transporterima M113 Kopnene vojske. Iranski vojni stručnjaci proširili su domet projektila Dehlavija, kako za kopnenu tako i za vazduhoplovnu verziju, sa 5,5 km na 8 km.

Trupe učesnice takođe su lansirale vazdušnu verziju rakete Šafak, koja ima bojevu glavu od 50 kg i može da uništava ciljeve na dometu od 20 km brzinom od 2,2 maha.

Još jedna korišćena raketa bila je Almas. Ovo je povezano sa automatskim sistemom za upravljanje vatrom koji može da obezbedi pogađanje ciljeva različitih tipova u radijusu od 8 km. Vazdušna verzija ove rakete postavljena je na helikoptere Bell Cobra 209, pa čak i na borbene bespilotne letelice, navodi iranska vojska.

3 KOMENTARA

  1. Super. Kad se izgradi Sv. Petar nece morati kad sidje u Srbiju da pita Lalu gde je put za Kekendu – direktno ce sleteti avionom na novosagradjeni aerodrom 😃

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version