Naslovna Novosti Megatonsko oružje će biti povučeno iz upotrebe: Sjedinjene Države stvaraju novu nuklearnu...

Megatonsko oružje će biti povučeno iz upotrebe: Sjedinjene Države stvaraju novu nuklearnu gravitacionu bombu

6
b61 13 nuklearna bomba
b61 13 nuklearna bomba
google news

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je uspešan napredak radova na stvaranju nove modifikacije nuklearne gravitacione bombe, oznake B61-13.

Snaga perspektivnog proizvoda biće slična verziji B61-7 (360 kilotona), čija će bojeva glava biti korišćena za opremanje novog proizvoda. Kako je istakao Pentagon, nova bomba je potrebna za obuzdavanje glavnih nuklearnih konkurenata SAD – Kine i Rusije.

B61-13 će dobiti zaštitu i preciznost (zbog repa) svog prethodnika, B61-12 (50 kilotona), ali će dozvoliti udare na većoj površini. Istovremeno, zastareli proizvodi kao što su B61-7 i B83-1 biće otpisani.

Istovremeno, rukovodstvo zemlje nastavlja debatu oko B83-1 (1,2 megatona) – najmoćnije bombe koja je ostala u posedu Sjedinjenih Država, ali koja je već stara 40 godina. Barak Obama je pokušao da je se otarasi, ali je Donald Tramp poništio ovu odluku.

Džo Bajden je ponovo pokrenuo pitanje njenog odbacivanja, ali republikanci insistiraju na tome da je potrebno da se udari na teško dostupne i duboko skrivene mete.

Kao što je navedeno u američkom Defense News-u, u ovom kontekstu, rad na B61-13 predstavlja kompromisno rešenje. Istovremeno, planirano je da se proizvede svega nekoliko desetina jedinica novog proizvoda. Ukupno, u Sjedinjenim Državama ima otprilike 400-500 gravitacionih bombi.

gravitaciona bomba
gravitaciona bomba

Predsednička administracija je odlučila da je B61-13 ono što joj je potrebno da na fin način nametnu svojim podanicima Ministarstva odbrane da se otarase B83, smatraju iz ovog američkog medija.

B83-1 (1,2 megatona) odlazi u istoriju

B83-1 je nuklearna gravitaciona bomba koja je deo porodice bombi B83. U pitanju je strateška bomba koju su razvile Sjedinjene Države. Evo nekoliko ključnih detalja o nuklearnoj gravitacionoj bombi B83-1:

B83-1 je unapređena verzija bombe B83, koja je i sama deo porodice bombi B83.
Razvijena je da poboljša bezbednost i pouzdanost osnovne B83. B83-1 je proizvela Nacionalna laboratorija Los Alamos u Sjedinjenim Državama.

B83-1 je bomba sa promenljivom snagom, što znači da se njen eksplozivni učinak može podesiti pre razmeštanja. Ima sposobnost visokog prinosa.

b 83 nuklearna bomba
B-83 nuklearna bomba

Dizajniran joj omogućuje da je isporučuju strateški bombarderi, kao što su B-2 Spirit i drugi avioni sposobni da nose nuklearno opterećenje. Smatra strateškim nuklearnim oružjem, namenjenim za upotrebu protiv duboko zakopanih ciljeva i za opšte svrhe odvraćanja.

Bomba uključuje različite sigurnosne karakteristike i tehnologije za sprečavanje slučajne detonacije i neovlašćene upotrebe. Kao deo nuklearne trijade (kopnene rakete, rakete sa podmornica i strateških bombardera), B83-1 doprinosi sposobnosti Sjedinjenih Država da odgovore na različite strateške pretnje.

6 KOMENTARA

  1. Da je ljudska populacija novac i napore upotrebljene tokom nase istorije, za razvoj i proizvodnja oruzja ,iskoristila u svrhe “osvajanja “svemira do sada bi smo imali gradove i na Mesecu i na Marsu

  2. Nisam siguran,da li sam razumeo,znaci zele da se otarase jace nuklearne bombe za gravitacionu slabiju bombu? Nekako mi se cini da ce pre upotrebiti ovu slabiju za utvrdjena mesta,sto me vise plasinod ove megatonske

  3. O cemu oni razmisljaju majko moja. Mesto da tolike milijarde usmere da Afrika i Azija budu nahranjene za pocetak a onda i samoodrzive sto se tice hrane i vode , a onda u okviru UN ili neke svecke korporacije osnuju program za istrazivanje svemira, na naucnim unapredjenjima iskoristenosti novih i modernih rnergenata, njihovo racionalno trosenje, uredjenje ekologije i tih pitanja. Velike sile predvodjene USA , unapredjuju oruzje za masovno unistenje coveka i prirode,i na to bacaju milijarde, a sampioni su u izazivanju ratova.

    • Размишљају о златној милијарди, да нахране свет не пада им напамет. Сатанисти управо им је имендан. Направиће најстрашније злочине не би ли нас уверили да наш Бог није и њихов.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version