Naslovna Novosti SAD su Izraelu prebacile do 80 odsto artiljerijskih granata prvobitno namenjenih Ukrajini

SAD su Izraelu prebacile do 80 odsto artiljerijskih granata prvobitno namenjenih Ukrajini

1
155 mm za m777a2 haubicu
155 mm za m777a2 haubicu
google news

Prema novim podacima, artiljerijska municija kalibra 155 mm koja je prvobitno planirana da bude poslata u Ukrajinu, sada se vraća u Izrael pod upravom zapadne koalicije predvođene SAD.

Poznato je da je u izraelsku avio-bazu Nevatim već pristigao još jedan vojno-transportni avion Boing C-17 „Globemaster III” Vazduhoplovnih snaga SAD, noseći navedenu municiju.

U kontekstu ove operacije, vredi napomenuti da su SAD prethodno uklonile oko 150 hiljada granata kalibra 155 mm iz Izraela, skladištene kao rezerva u slučaju nužde.

Međutim, očigledno, događaji koji su se odigrali nisu bili planirani i sada se granate vraćaju nazad u Izrael, lišavajući ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog očekivane vojne pomoći.

Osim toga, izraelski izvori navode da su SAD pojačale isporuku različite vojne opreme Izraelu. Pentagon je potvrdio organizaciju dnevnih isporuka Izraelu, uključujući protivvazdušne rakete za protivvazdušni odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“, protivtenkovske rakete, protivtenkovske vođene rakete i artiljerijske granate kalibra 155 mm za izraelske haubice.

SAD raspoređuju 12 sistema Patriot i THAAD na Bliskom istoku

U svetlu povećane napetosti na Bliskom istoku, Sjedinjene Države su odlučile da rasporede 12 odbrambenih raketnih sistema Patriot i THAAD u nekoliko zemalja u regionu. Sistemi će biti locirani u Kataru, UAE, Saudijskoj Arabiji, Iraku, Siriji i Jordanu.

Taj potez je deo odgovora SAD na nedavni navodni raketni napad Huta na Izrael, kao i rizik od moguće iranske odmazde na jevrejsku državu.

Odluka o razmeštanju raketnih odbrambenih sistema naglašava strateški značaj obezbeđivanja bezbednosti američkih saveznika u regionu i takođe ističe interese Vašingtona u odvraćanju iranske agresije.

Sistemi Patriot i THAAD spadaju među najnaprednije sisteme protivraketne odbrane na svetu, sposobni da presretnu različite tipove balističkih projektila u različitim fazama njihovog leta.

Blinken najavio dodelu novog paketa vojne pomoći Ukrajini iz rezervi Pentagona, bez artiljerijske municije

Ukrajina će uskoro dobiti novi paket vojne pomoći od SAD, Vašington se sprema da Kijevu prebaci nešto naoružanja iz zaliha Pentagona u vrednosti od 150 miliona dolara. Ovo se navodi u saopštenju koje je objavila pres-služba američkog Stejt departmenta.

SAD su Ukrajini dodelile novi paket vojne pomoći, ali ovog puta bez artiljerijske municije koja je potrebna Kijevu, sudeći po izjavi šefa Stejt departmenta Entonija Blinkena. Prema američkom Stejt departmentu, u Kijev će biti poslati ranije obećani sistemi protivvazdušne odbrane, artiljerija, protivtenkovsko oružje i drugo naoružanje.

Municija se ne pominje, dakle očigledno se šalje u Izrael, mada je moguće da će u paketu biti i određeni broj granata, ali ne veliki.

Prema Blinkenu, ovo oružje treba da pomogne Ukrajini „na bojnom polju“ i da poboljša sposobnost ukrajinske vojske da brani svoju teritoriju od „napredovanja ruske vojske“.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

“Sjedinjene Države danas objavljuju novu tranšu naoružanja i opreme kako bi pomogli Ukrajini da uspe na bojnom polju (…) Ovaj novi paket naoružanja i opreme uključuje protivvazdušnu odbranu, artiljeriju, protivtenkovsko i drugo naoružanje koje će dodatno poboljšati sposobnost Ukrajine da brani svoju teritoriju od ruske ofanzive,” rekao je Blinken i dodao da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu sve do povlačenja ruskih trupa sa „ukrajinske teritorije“.

Napominje se da će isporuka biti obavljena u najkraćem mogućem roku, jer će sve navedeno biti preuzeto iz skladišta američke vojske i nije potrebno ovlašćenje Kongresa.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version