Naslovna Novosti Odakle rusima hipersonične rakete? Tramp optužio Rusiju za krađu američke hipersonične tehnologije

Odakle rusima hipersonične rakete? Tramp optužio Rusiju za krađu američke hipersonične tehnologije

2
trampova super duper raketa
trampova super duper raketa
google news

Ruska Federacija je ukrala američku super raketu. Ovu optužbu na račun Moskve izneo je bivši predsednik SAD Donald Tramp. Ovako je on pokušao da objasni ruske uspehe u stvaranju hipersoničnog oružja.

Tramp nije precizirao kakvu su raketu Rusi „komunizovali” u SAD. On je samo rezervisao da se krađa dogodila za vreme predsednikovanja Baraka Obame.

Prema njegovim rečima, ruski špijuni su uspeli da dobiju crteže tajne američke rakete, koja je imala sposobnost da veoma brzo leti, te su uspeli da ih odnesu u Rusku Federaciju.

Ako je verovati Trampu, ruski dizajneri su naknadno napravili svoju raketu prema ovim crtežima.

Znate li da je Rusija ukrala super-duper-rakete, koje lete super brzo. Krali su za vreme administracije Baraka Obame. Ukrali su poverljive crteže i napravili ih, rekao je Donald Tramp.

Istovremeno, predsednički kandidat SAD iz nekog razloga nije rekao šta je sprečilo Amerikance da naprave ovu raketu pre Rusa. Na kraju krajeva, imali su sigurno kopije crteža u slučaju krađe.

Postoji mogućnost da su zli ruski špijuni zajedno sa crtežima odneti u Moskvu i njihovog autora, bez koga je sav posao stvaranja superbrzih raketa u Sjedinjenim Državama samo stao?

Kao što je ranije objavljeno, reč je o hipersoničnom oružju, u čijem stvaranju SAD značajno zaostaju za Rusijom i Kinom. Istovremeno, Pentagon je 2020. priznao da Sjedinjene Države i dalje imaju raketu „Super Duper raketu“, reč je o C-HGB, čije je testiranje u to vreme tek počelo.

hipersonicna raketa u letu foto rusko ministarstvo odbrane
hipersonicna raketa u letu foto rusko ministarstvo odbrane

Sledeće godine na redu dolaze izbori u SAD. Učesnici američke izborne trke u poslednje vreme kao da se takmiče u apsurdnosti izjava.

Džo Bajden je nedavno stavio Rusiju u ravan sa Hamasom, Donald Tramp je izgleda odlučio da drži korak sa njim. Slušajući ovakve izjave i termine poput “super-duper” „komunizovano“ zaista nismo sigurni ko će biti novi predsednik ali smo sigurni da se dosadašnja politika SAD neće promeniti.

U nastavku teksta ćemo se uzobiljiti, te sagledati poslednje konkretne napore američke vojske u razvoju ovog oružja.

SAD svim silama pokušavaju da prikažu funcionalno hipersonično oružje do kraja 2023. godine

Uprkos hvatanju u koštac sa kašnjenjima, neočekivanim izazovima i neuspesima u testiranju, zvaničnici američke vojske i dalje su optimistični u pogledu mogućnosti raspoređivanja funkcionalnog hipersoničnog oružja do kraja 2023.

Tokom brifinga na godišnjoj konferenciji Asocijacije vojske Sjedinjenih Američkih Država (AUSA) u Vašingtonu, 9. oktobra, Džejms Mils, zamenik direktora Kancelarije za hipersoniku vojske u Kancelariji za brze sposobnosti i kritične tehnologije (RCCTO), izrazio je “nepokolebljivo poverenje” u “dinamički plan” njihovog projekta Hipersonično oružje velikog dometa (LRHV).

Mils je samouvereno izjavio: “Uvereni smo u kalendarsku godinu”. Priznajući da još mnogo posla ostao posla, on je istakao “značajan napredak koji je do sada postignut”.

americka mornarica i americka vojska zajedno su izvele lansiranje zajednickog hipersonicnog kliznog tela c hgb iz pacifickog raketnog dometa
americka mornarica i americka vojska zajedno su izvele lansiranje zajednickog hipersonicnog kliznog tela c hgb iz pacifickog raketnog dometa

LRHV, takođe poznat kao Dark Eagle, trebalo je da uđe u vojnu službu do kraja septembra 2023. Međutim, kritični letni test zakazan za 6. septembar morao je da bude otkazan nakon provera pre leta, što je dovelo do značajnog kašnjenja i implementacije.

Hipersonično oružje Dark Eagle

Hipersonično oružje može da putuje brzinama većim od 5 maha. Štaviše, oni mogu vešto manevrisati na različitim visinama, što ih čini preteškim za otkrivanje i presretanje.

Sjedinjene Države su, od tri vodeće sile u trci za raspoređivanje sposobnosti hipersoničnog oružja, blago je reći zakazale, te se nešto mora prikazati javnosti što pre.

Ova hitnost je vođena aktivnim uspešnim razvojem, testiranjem a i praktičnoj upotrebi hipersoničnog oružja i Kine a da ne govorimo Rusije. Dok se ove dve nacije bore za dominaciju u ovoj kritičnoj oblasti vojne tehnologije, SAD nema ni na vidiku.

Vojska i mornarica SAD sarađuju na zajedničkom hipersoničnom kliznom telu Dark Eagle koje bi moglo da služi sa zemlje i mornaričkom sistemu konvencionalnog brzog udara.

U junu 2022. godine, mornarica SAD (US Navy) je izvela probno lansiranje IRCPS projektila u pacifičkoj bazi za testiranje, gde je raketa “doživela anomaliju” tokom leta koja je uticala na prikupljanje podataka za određene segmente leta.

dark eagle
dark eagle

Bez obzira na to, mornarica je navodno brzo utvrdila izvor problema i sprovela korektivne mere, kao što je detaljno navedeno u izveštaju Pentagonove kancelarije za testiranje i evaluaciju (DOT&E).

Pored toga, SAD Vazduhoplovstvo (USAF) aktivno prati hipersonične sposobnosti koje se lansiraju iz vazduha kao deo ovog šireg napora da se razvije hipersonično oružje.

Imajući to u vidu, američa vojska ima za cilj da “Tamni orao” bude moćno i precizno udarno oružje koje može brzo da gađa udaljene mete visoke vrednosti, nudeći značajnu prednost u izbegavanju vazdušne odbrane.

Dark Eagle, ako bude funkcionalno, zamišljeno je kao oružje srednjeg dometa koje se lansira iz prikolice i ima procenjeni domet veći od 2700 kilometara. Dizajnirano je da postigne prosto neverovatnu brzinu od navodnih 17 Maha, što je ekvivalentno 60 km u sekundi.

Baterija Dark Eagle se sastoji od četiri lansera zasnovana na prikolici, od kojih svaki ima dva kanister projektila. Ovi lanseri se transportuju na prikolicama M870, koje vuku tegljači-prikolice M983A4 HEMTT sa osam točkova.

Štaviše, komandni kamion sa šest točkova funkcioniše kao Baterijski operativni centar, nadgledajući rad sistema Dark Eagle.

lanser dark eagle
lanser dark eagle

Američki odbrambeni gigant Lockheed Martin ima zadatak da služi kao sistemski integrator za hipersonične sposobnosti vojske, “nadgledajući besprekornu primenu” ove napredne tehnologije preko mobilnog bacača kamiona.

Ne moramo ni da napominjemo da je ispunjavanje revidiranog vremenskog okvira od najveće važnosti za Sjedinjene Države. Spori tempo razvoja hipersoničnog oružja postao je izvor značajnog straha, posebno u kontekstu velikog napretka koje su postigli njihovi globalni konkurenti koji pretenduju da ih preteku i u mnogim drugim oblastima.

2 KOMENTARA

  1. Nije mi jasno ,kako mogu Rusi da ukradu nesto sto oni nemaju, Da je USA imala ovu raketu pre svih u primeni, mogli bi da progutamo ovu pricu o kradji, medjutim oni je nemaju ni danas ,a Rusija je vec primenjuje u vise modela u Ukraini, . A poznato je da Kina barata sa necim slicnim ,pa cak i Iran i S. Korea , obavestili su javnost da poseduju nesto slicno. Secam se da Nemacka strucna vojna javnost ,sprdala sa Ruskom najavom o hiper- sonicnim projektilima kao i drugim naprednim naoruzanjem u najavi, pa su se sada ucutali . To znaci da ih u NATO strukturama drze podalje od pravih informacija i da su na trecerazrednom mestu , u rangu Albanije, Hrvacke, letonije itd.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version