Naslovna Novosti Ukrajinski vojnici preživeli ogromnu eksploziju nakon što su direktno nagazili protivtenkovsku minu

Ukrajinski vojnici preživeli ogromnu eksploziju nakon što su direktno nagazili protivtenkovsku minu

8
novator naleteo na protivtenkovsku minu
novator naleteo na protivtenkovsku minu
google news

Činilo se da su ukrajinski vojnici imali sreće da pobegnu nakon što su vozili oklopno vozilo „Novator“ pravo preko protivtenkovske mine.

Ukrajinska odbrambena kompanija „Ukrajinski oklop” je na svojoj Fejsbuk stranici podelila incident u kojem je učestvovalo jedno od njihovih oklopnih vozila „Novator”. Vozilo je bilo angažovano u borbenom zadatku na jednom od aktivnih frontova kada je naletelo na protivtenkovsku minu.

Kako se navodi u saopštenju, u vozilu je bila kompletna posada, a zapanjujuće je da su svi članovi posade preživeli eksploziju.

Vozilo je pretrpelo značajna oštećenja, ali je oklopna kapsula izdržala eksploziju, ostala netaknuta i zaštitila živote vojnog osoblja unutra.

„Oklopno vozilo je do sada evakuisano i predato servisnom timu na popravku“, saopštila je kompanija na Fejsbuku.

Oklopno vozilo Novator je zasnovano na ojačanoj šasiji pikap-kamiona Ford F-550. Među svojim karakteristikama, opremljen je savremenim sedištima otpornim na eksploziju koja nude visok nivo zaštite.

Kao što je napomenula kompanija, bilo da je u borbi ili na najtežim terenima, Novator je “dizajniran da se ističe”.

Nedavno je „Ukrajinski oklop“ prikazao i novu varijantu oklopnog vozila Novator koja može biti opremljena sistemima protivvazdušne odbrane.

Novi Novator

Novu verziju oklopnog transportera „Novator“ u vidu maketa predstavila je pomenuta kompanija na sajmu IDEF 2023 u Turskoj. U poređenju sa prethodnim verzijama, ovo vozilo može da primi više osoblja i proširuje opseg nosivosti koje sada može da primi i borbene module.

Specifičnosti novog razvoja otkrio je proizvođač na svojoj Fejsbuk stranici.

Izvršni direktor “Ukrajinskog Oklopa” Vladislav Belbas saopštio je da je kompanija već završila sve radove na dizajnu vozila i prešla na proizvodnju prvog prototipa koji će biti podvrgnut nizu državnih testova. Novi razvoj će uskoro biti predstavljen, dodao je on.

Nova verzija Novator vozila implementira isti modularni princip koji omogućava brzu promenu nosivosti i konfiguracije APC-a na osnovu zahteva misije, ali sa širim mogućnostima nego u prethodnim generacijama.

„Od mitraljeza do daljinski upravljanih oružnih stanica i sistema PVO“ može da se ugradi na Novator, napomenuo je Belbas. Sama kompanija definiše vozilo kao „specijalizovana oklopna vozila“.

Ideja da se vozilo poveća za smeštaj do 9 članova posade podstaknuta je stalnim kontaktima stručnjaka kompanije sa ukrajinskim vojnicima koji koriste vozila ukrajinskog oklopa na liniji fronta.

Ranije je ukrajinsko glasilo Defens ekspres izvestio da su na odbrambenoj izložbi IDEF 2023, koja se održala 25-28. jula u blizini Istanbula, proizvodi ukrajinske odbrambene industrije prikazani na zajedničkoj izložbi „Nacionalne asocijacije ukrajinskih odbrambenih industrija“ (NAUDI).

8 KOMENTARA

  1. Izgleda da ovi nikada nisu videli na sta lici to nesto sto je stalo na protivtenkovsku minu.
    Cime stane na minu u precniku oko 1 metar nema nista, ali nista.
    Ovo sa slike je protivpesadiska mina.

  2. Takođe nasem starom OT desna gusenica aktivirana isto protivtenkovskom metalnom 1 od eksplozije ukopan metar u zemlju.Posada cela kontuzovana ali živa.Zamislite da su pojedinci koji se javljaju bili u njemu,koji je osecaj!!

  3. A i da je bila protivtenkovska mina metalna,kamionu nasem Tam 4500,sa desnim točkom aktivirana,motor je ušao u kabinu,a 2 člana kamiona pod pritiskom i eksplozijom izbačeni i ostali kontuzovani ali živi.

    • Još je zanimljivije kako mnogo veruju zapadnim lažima, ali to nije bitno jer će ionako svom stanovnicima EU i SAD da se sroza standard i kupovna moć u naredne 2-3 godine, a kad budete shvatili da su vas lagali biće kasno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version